В Одесі дачники скаржаться, що на ділянках селяться змії і нападають, коли їх проганяють віником. 

Віктор працював на своїй дачній ділянці з сім\'єю. Побачивши змію у дворі, дружина злякалася і закричала. «Я здивувався забарвленню змії, - розповідає господар дачі, - вужі зовсім інші. Взяв віник, став її відганяти. Але полоз став шипіти і спробував укусити. Ми дали йому спокій. І він через час віддалився», пише« Комсомольська правда в Україні». 

Подібні випадки на дачних ділянках біля Одеси не рідкість. Жовточеревий полоз перешкодив сім\'ї Анпилових підгортати помідори. 

«Нас вразили його розміри, - зізналася Олена Анпилова, - довгий, більше метра. Тепер не знаю, як працювати на дачі, а раптом вкусить». 

В Одеському зоопарку вважають, що ніякої небезпеки людині полози не несуть. «В Одеській області немає особливих небезпек для людей, - зазначив завідувач одеським акватераріумом Володимир Самайчук, - жовточереві полози не отруйні. Вони занесені до Червоної книги і знищувати їх заборонено. Змії селяться в норах. Якщо полоз опинився на ділянці, його не варто проганяти. Йому навряд чи це сподобається, і він може вкусити. Краще дати йому спокійно піти самому. Якщо ж уникнути неприємності не вдалося, слід обробити ранку перекисом. Обов\'язково подивитися, чи не залишилися зуби, вони невеликі, виглядають, як занози. Видалити їх пінцетом. Можна змастити рану зеленкою. В Одеській області, у північних та західних районах також можна зустріти степову гадюку. У разі укусу може опухнути, оніміти рука або нога. Але це не смертельно. У той же час, звичайно, краще звернутися до лікаря». 

Довідка. Полоз жовточеревий (Coluber jugularis) або жовтобрюх, сімейства вужів, сягає більше 2,5 м довжини і вважається найбільшою змією в Європі. При зустрічі з небезпекою прагне сховатися в ущелинах. Захоплений зненацька, приймає загрозливу позу, піднімаючи передню частину тіла, голосно шипить і робить кидки в напрямок небезпеки. 
«ForUm»