Небезпечну хімічну речовину меламін вкотре виявлено в дитячих молочних сумішах у трьох регіонах Китаю. Про це повідомляє в п\'ятницю, 9 липня, газета Янцзи ваньбао. 

Перевірка показала, що в низці випадків вміст небезпечної речовини перевищує допустиму норму в 500 разів, повідомляє NEWSru.com. 

Експерти не відкидають, що виявлені суміші можуть бути відлунням скандалу 2008 року. Не відкидається, що виявлене тоді сухе молоко компанії Саньлу не було знищено повністю, і частина продукції надходить на ринок зараз під новими іменами, зазначає видання. 

Речовина меламін стало широко відомою після скандалу, що вибухнув в 2008 році. 

Тоді китайська влада з\'ясувала, що токсична речовина меламін додавалася виробниками в сухе молоко, щоб сфальсифікувати кількісний аналіз на вміст білка. 

Забруднений порошок потім йшов на виробництво дитячих сумішей і деяких інших продуктів. У результаті отруєння меламіном близько 300 тисяч дітей захворіли сечокам\'яною хворобою, як мінімум шестеро з них померли. 

Звинувачення у цій справі висунули 21 члену адміністрації компанії Sanlu, що виробляла забруднене молоко. Муніципальний суд міста Шицзячжуан у північнокитайській провінції Хебей у січні засудив 19 з них до різних термінів тюремного ув\'язнення, а двох - до страти. 

Sanlu, яка була найбільшим постачальником сухого молока в Китаї, після скандалу з меламіном збанкрутіла. 

За даними ЗМІ, 24 листопада минулого року було страчено Чжана Юйцзюня, який за період з липня 2007 по серпень 2008 року виготовив понад 770 і продав більш ніж 600 тонн білкового порошку з меламіном, і Гена Цзіпіна, який виробляв на основі цього порошку сухе молоко і продавав його молочним компаніям. 

Співробітницю найбільш високого рангу, яка проходила у справі про меламін, - члена ради директорів Sanlu Тянь Веньхуа - було засуджено до довічного ув\'язнення. Таке ж покарання отримали двоє співробітників-чоловіків, у тому числі 24-річний Чжан Яньчжан, що працював разом з Чжан Юйцзюнем. 

Наприкінці червня нинішнього року контролюючі органи вкотре виявили наявність у продажу небезпечних молочних сумішей у провінціях Цинхай, Ганьсу і Цзілінь. 

Також молоко з вмістом меламіну було виявлено на початку 2010 року в південній провінції Гуйчжоу. 

Довідка 

Меламін - безбарвна, що не має запаху кристалічна хімічна речовина, практично не розчинна у холодній воді та більшості органічних розчинників. Сучасні виробництва меламіну використовують як сировину карбамід. 

Хоча сам по собі меламін не вважається отруйним, проте в поєднанні з іншими компонентами він може викликати захворювання. Барвники, що використовуються у виробництві меламіну, часто містять важкі метали - свинець, кадмій, марганець. Посуд з меламіну може виділяти формальдегід (меламін містить формальдегід, який використовують при виготовленні плівки ДСП і сировини для дезінфекції), повідомляє newsru.ua.

Отруєння меламіном може викликати екземи, впливати на захворювання верхніх дихальних шляхів, а також нирок, печінки та селезінки. Потенційно щоденне вживання протягом тривалого періоду часу їжі, що містить меламін, може призвести до отруєння.