Постійна комісія Луцької міської ради з питань дотримання прав людини, законності, боротьби зі злочинністю, депутатської діяльності, етики та регламенту на засіданні 22 травня підтримала текст спільної заяви депутатських фракцій ВО «Батьківщина», ВО «Свобода», «Фронт Змін» щодо окремих дій Луцького міського голови Романюка Миколи Ярославовича. У заяві, текст якої є у розпорядженні «Під прицілом», йдеться наступне.

«Право на мирні зібрання поряд із правами на свободу вираження поглядів і на свободу об’єднань є невід’ємними правами українського народу, які гарантовані Конституцією України. Будучи єдиним джерелом влади в країні, українці мають усі підстави вільно висловлювати свою думку, збиратися на пікети та демонстрації і вимагати від влади відповідальності за стан справ у державі. Влада – підконтрольна і підзвітна народу. Жодна посадова особа неправомочна вчиняти будь-які дії, спрямовані на обмеження основоположних прав громадян України.

Виходячи з цього, ми вважаємо дії Луцького міського голови Романюка М.Я. щодо подання позову до суду про заборону права проводити мирні зібрання політичними партіями ВО «Батьківщина» та ВО «Свобода» на Київському майдані 17.05.2012 року з 12 до 16 години бажанням вислужитися перед Януковичем.

Поданий Луцьким міським головою позов про обмеження конституційних прав є прямим вручанням у свободу висловлення політичних поглядів та проведення мирних зібрань та розцінюється нами як принизливе посіпацьке обслуговування антиукраїнського режиму Януковича В.Ф.

Окремо слід вказати на цинізм дій Романюка М.Я., коли навіть після скасування візиту Януковича В.Ф. до Волинської області Луцький міський голова не відкликав поданий позов. Такі дії, на нашу думку, були обумовлені бажанням завершити ганебну справу втручання у свободу вираження політичних поглядів, підірвати довіру до суду, продемонструвати силу офіційної влади тощо.

Сильна і незалежна судова влада – це головна передумова дотримання прав людини та основних свобод. Відсутність поваги до правосуддя, механізмів підтримки незалежності судів, їх авторитету роблять захист прав людини ілюзорним.

Звертаємо увагу на те, що в тимчасовий період правління Януковича судова гілка влади практично втратила незалежність і самостійність. Саме цим повною мірою скористався Романюк М,Я, подаючи свій позов до Волинського окружного адміністративного суду про заборону проведення пікетування облдержадміністрації 17 травня 2012 року.

Висловлюємо своє занепокоєння тією обставиною, що Романюк М.Я., як обрана лучанами посадова особа, припускається таких дій всупереч правам та інтересам територіальної громади. Відтак, за нашим переконанням є доцільним попередити Романюка М.Я. про неприпустимість повторення подібної поведінки у майбутньому. Одночасно ми, як представники політичних партій, залишаємо за собою право боротись проти таких дій Луцького міського голови, які базуються на подачі безпідставних судових позовів з абсурдною агрументацією, в тому числі шляхом висловлення йому недовіри та припинення його повноважень».