Під час дня депутата, котрий проводився 22 травня Волинською обласною радою і був присвячений ознайомленню з роботою, матеріально-технічною базою та перспективами розвитку лікувальних, навчальних лікувально-оздоровчих закладів області заступник начальника управління охорони здоров’я облдержадміністрації Іван Грицюк розповів про плани та перспективи створення госпітальних округів в області. Про це повідомляє «Під прицілом».

Зокрема Іван Грицюк зазнаив: «На вторинному рівні, це рівень надання медичної спеціалізованої допомоги в центральних районних і міських лікарнях планується створення так званих госпітальних округів. Госпітальні округи – це об’єднання лікувальних закладів декількох районів з центром госпітального округу і з збереженням тої системи, яка була і залишається в наших районах. Зокрема, Ковель – центр госпітального округу, туди планується включати Турійський, Старовижівський і Ратнівський райони. Це означає, що в Ковелі буде краща база матеріально-технічна, вищий кадровий потенціал, але лікарні в дальніх районах будуть збережені. В них будуть залишатись терапевтичне, хірургічне, інфекційне, педіатричне відділення і відділення реанімації. При формуванні округів до уваги буде братись географічна приналежність, наявна потужна матеріальна база».

Як запевнив Іван Грицюк працівників у віддалених лікарнях звільняти не будуть, однак скорочення ставок відбуватиметься, адже навантаження на одного медичного працівника у меншому районі відповідно менше ніж у центральних районах. Посадовець переконував, що за рахунок наявності санітарного транспорту будуть покриті всі сільські лікарські амбулаторії, де не буде відповідних спеціалістів.

Що стосується доїзду до хворого автомобілів швидкої медичної допомоги, то керівництво переконує, що буде дотримуватись норма, тобто – в місті доїзд буде здійснюватись за 10 хв, в сільській місцевості – 20. Однак важко уявити, яким чином вдасться дотриматись норми при ситуації з ґрунтовими дорогами в сільській місцевості.

«Ми не кажемо, що ми вже виконаємо той наш постулат, що ми маємо за 20 хв доїхати в сільській місцевості. Бо якщо будемо мати хоч і новий автомобіль, то пишаються старі дороги. Але ми будемо намагатись», - сказав Іван Грицюк.