Міжнародна організація «Репортери без кордонів» констатує різке погіршення стану свободи слова в Україні. Про це заявила представник організації Оксана Романюк в інтерв'ю газеті «Україна молода».

Так, тільки в червні організація зафіксувала 15 випадків обмеження свободи слова в Україні: перешкоджання журналістській діяльності, напади на журналістів, тиск на них. При цьому за весь 2011 рік таких випадків було зафіксовано 35. «Тобто сталось дуже різке погіршення стану свободи слова», - зазначила Романюк.

Тривогу «Репортерів без кордонів» викликала інформація про узгодження програми, яку здійснюють на замовлення Першого національного телеканалу, з офіційним позаштатним радником адміністрації президента, політтехнологом Ігорем Шуваловим. Організація також стурбована заявою міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка про необхідність урегулювання доступу громадян до інтернету й заявою першого заступника голови КМДА Олександра Мазурчака про намір київської влади подавати судові позови за поширення необ'єктивної інформації про чемпіонат Європи з футболу-2012.

За даними «Репортерів без кордонів», у червні двічі було скоєно напади на журналістів із програми «Гроші» телекомпанії «Студія «1+1». Усього з початку року, як зазначає Романюк, було побито 8 журналістів, у тому числі в Києві фотографа інтернет-видання tochka.net Віталія Лазебника.

При цьому в рейтингу найбільш небезпечних міст для журналістів, зі слів Романюк, лідирує Донецьк, де в січні 2012 року побили 3 журналістів і блогера-правозахисника під час зйомок прострочених продуктів у супермаркеті «Сокіл» і ще 3 журналістів під час зйомок акції протесту, в червні 2012 року стався інцидент із журналістом Максимом Касьяновим, а в липні 2011 року підпалили квартиру журналіста Олексія Мацуки.

Перед виборами Верховної Ради «Репортери без кордонів» очікують збільшення тиску на ЗМІ та зростання цензури.
Нагадаємо, відповідно до звіту «Репортерів без кордонів», оприлюдненого в січні, Україна піднялася на 15 позицій - з 131 на 116 місце в щорічному рейтингу свободи ЗМІ.