«Щорічно у лісогосподарських підприємствах Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства створюються цільові плантації площею понад 100га для заготівлі новорічних ялинок. Ліміти заготівлі встановлюються обласною державною адміністрацією за поданням обласного управління лісового господарства та за погодженням із Державним управлінням охорони навколишнього природного середовища у Волинській області», – розповідає Сергій Акиндинович. «Враховуючи, що новорічні ялинки є лісовим ресурсом, за їх заготівлю необхідно сплатити збір до місцевих бюджетів, як за заготівлю другорядних лісових ресурсів. Норматив збору установлюється обласною радою. Це передбачено статтею 331.11 Податкового кодексу України. Збір складає 25,1 копійку за ялинку. Про це повідомляє прес-служба Волинського ОУЛМГ.

Заготівля новорічних ялинок відбувається на підставі спеціального дозволу – лісового квитка.

«З метою забезпечення охорони хвойних насаджень в лісових масивах постійно будуть проводитись рейди працівниками лісової охорони. Веде далі головний лісничий ВОУЛМГ. Також буде створено спільні мобільні рейдові групи з участю представників Державного управління охорони навколишнього природного середовища в області, Державної екологічної інспекції, державної інспекції сільського господарства, Управління Міністерства внутрішніх справ в області, обласного управління лісового та мисливського господарства, головного управління агропромислового розвитку, Луцького військового лісництва.

За незаконну вирубку передбачена адміністративна відповідальність. Відповідно до Постанови КМУ від 23.07.2008р. №665, штраф за самовільно зрубану ялинку у передноворічний період для фізичних осіб сягатиме від 85 до 170 грн. Для посадових – від 119 до 204 грн. Крім цього, за незаконну рубку хвойних дерев у лісових масивах, нараховується шкода, завдана лісовому господарству. За зрубане дерево з діаметром пня до 10 см порушникам доведеться заплатити близько 198 грн, оскільки в грудні-січні розмір шкоди збільшується в тричі.

Реалізація новорічної сосни та ялини у передсвятковий сезон відбуватиметься із використанням електронного ярлика для кожної лісової красуні.

«Ярлик прикріплюється до деревця так, що зняти його неможливо», – веде далі Сергій Акиндинович. «Тобто перечепити на інше дерево не можна. У цьому ярлику зазначатиметься вся інформація про походження хвойного насадження. Це – відомості, з якого лісгоспу та лісництва відпустили дерево».

Середня вартість деревця коливатиметься від 35 до 200 грн залежно від розміру. Волиняни зможуть придбати новорічні красуні на спеціально відведених для цього майданчиках, ярмарках у містах та селах, в усіх лісництвах та ДП «Волинський лісовий селекційно-насіннєвий центр», що знаходиться у селі Гаразджа Луцького району Волинської області.

Волинські лісівники попереджають, що усі ялинки без чіпу незаконно зрубані. Також ялини та сосни – дуже легкозаймисті, тому треба бути дуже обережними з електричними гірляндами та бенгальськими вогнями.