У Господарському суді Волинської області 19 лютого розглядалась справа за позовом Луцької міської ради до місцевого ПП «Торговий альянс». Інтереси сторін зіткнулися через договір оренди землі, а саме - Північного ринку, що у місті Луцьку. Про це повідомляє інтернет-видання «Під прицілом».

Зокрема, договір оренди землі між обома сторонами укладений ще в 2002 році. Весь цей час вони мирно співпрацювали. Приватне підприємство вчасно сплачувало орендну плату у розмірі 3% від земельного податку. Однак, в 2011 році у Податковому кодексі України відбулися зміни стосовно відсоткового розміру земельного податку. Точніше – замість 3% потрібно було оплатити аж 4,7%, разом з тим необхідно було провести грошову оцінку земель відповідно до нинішніх ринкових цін.

Так відповідно до нового законодавства нормативна грошова оцінка цієї земельної ділянки станом на 2010 - 2012 рік становить 10531841,6 грн. ЇЇ площа складає 8627 квадратних метри. Тож, по суті оренда земельної ділянки, яка власне і стала предметом спору, у 2008 році мала б вартувати 405 тисяч 745 гривень, у 2009 - 467 тисяч 418 гривень та з 2010 по 2012 - 494 тисячі 996 гривень.

Таким чином, міська рада у суді настоює на тому, що "Торговий альянс" згідно нової відсоткової ставки недоплатив за зазначені роки близько мільйона гривень.     

Представник від приватного підприємства позовні вимоги не визнав. Своє рішення мотивував тим, що міська рада не дотрималася процедури внесення змін до існуючого договору, відтак – її вимога  є безпідставною. Мовляв, як можна домагатися виконання закону, прийнятого в 2011 році за, припустимо, 2008 рік?

Інша справа, якби муніципалітет вимагав збільшити орендну плату в 2011 році, коли орендна плата піднялася на 1,7%. Адже, якщо врахувати, що вартість землі зростає щороку, то приватне підприємство за оренду платило практично мізерну суму. З огляду на те, що у 2002 році грошова оцінка швидше за все не проводилась - кошти, які платило підприємство у міський бюджет були копійчані. Логічно, що якщо "Торговий альянс" не згідний з розміром ставки, яку вимагає погасити міська рада - вона є значно вищою, аніж у попередні роки. Разом з тим, варто наголосити, що пиміром із пропонованих 4,7% орендної плати від земельного податку - підприємство мало б платити майже 495 тисяч гривень в рік, або ж  41 тисячу гривень з лишком.

Не секрет, що за оренду місць у торговому ряді підприємці щомісяця платять кілька тисяч гривень в залежності від розміру контейнерів. Тож "Торговий альянс" щомісяця збирає зі своєї сотні торговців кілька сот тисяч гривень.Тому якихось 40 тисяч гривень орендної плати в місяць за ділянку у 8 тисяч квадратних метрів - не така вже й позахмарна сума.

Що ж до міської ради, то згідно змін у законодавстві влада мала б вимагати підвищення орендної сплати ще у 2011 році, тож позивання та посягання на стягнення заборгованості за 2008-2010 роки є для суду незрозумілим.

Таким чином, суд ухвалив у позовній вимозі про внесення змін до договору оренди землі за 2008-2012 роки відмовити. Тож, приватне підприємство лишилося при своїх кровних, а муніципалітет, через невиправдане зволікання, отримав дірку від бублика.

Судячи з даної ситуації "прорахувалася" в цій справі ще міська влада минулого скликання, проте відповідати доведеться саме теперішній.

Тим часом, попри судову тяганину приватне підприємство продовжує платити за оренду "ласого шматка" Північного ринку копійки, від чого міський  бюджет аж ніяк не зростає.