Мешканці квартир на проспекті Перемоги, 10 запевняють, що «Луцькі комунальні системи» - шахрайська організація, оскільки відмиває кошти чесних громадян, які повірили в солодкі обіцянки про теплі квартири, – повідомляє «Під прицілом».

На сьогодні мешканці ніби-то добре утепленого будинку, що на проспекті Перемоги, 10 продовжують скаржитись на товариство шахраїв і шукають можливостей від нього "відвязатись", аби вони перестали їх обкрадати.

Нагадаємо, що ще з жовтня 2010 року мешканці будинку цього будинку об’єдналися в ОСББ "Біном" і тут стало незрозуміло, хто в їхньому будинку буде хазяйнувати - вони чи власне ОСББ «Біном», яке було створене обманом за попередньо продуманою схемою. Саме ініціатори створення об'єднання в подальшому виявились "руками" "Луцьких комунальних систем", які взялись наводити в будинку свої порядки коштом мешканців.

«Добропорядні» фахівці пообіцяли тепло та економію тільки за те, аби люди зголосилися укласти з ними угоди. Довірливі громадяни почали перейматися, аби їх «не нагріли» не лише на гроші, а й на їхні оселі.

Плани про створення ОСББ в будинку на проспекті Перемоги 10 з’явилися ще у 2009 році. Ініціювала його створення Юлія Сабатюк, яка взялась управляти об'єднанням в тому будинку. 

Невдовзі сформувалась ініціативна група мешканців, що підтримувала створення цього об’єднання. Однак, як з’ясувалося, не всім власникам квартир схема організації цього об’єднання виявилась зрозумілою і вигідною. Проте це не завадило створити ОСББ «Біном». Ба більше, після створення об’єднання співвласників багатоквартирних будинків, сумнівів щодо правомірності об’єднання у мешканців не поменшало.

Після формування об’єднання у ради правління ОСББ "Біном" відразу ж визріває ідея, як зекономити кошти на енергоносіях. Виявилось, що для цього треба поставити індивідуальний тепловий пункт, аби регулювати постачання енергії в кожну квартиру. Тільки почали розмірковувати звідки б узяти кошти, як звідки не візьмись - на шляху з’являється щедрий інвестор і пропонує усі свої послуги ледве не за даремно. Цим підприємством виявилося «Луцькі комунальні системи». Вони запевнили, що всі послуги надаватимуть за мізерні кошти, а зароблятимуть лише на різниці між тарифами.

Також одним із добрих діячів на той час виступив Володимир Бондар, який на той час, за збігом обставин, балотувався на посаду мера міста і повідомив усіх, що це лише початок комплексної програми тепломодернізації будинків. Мовляв, це тільки перший будинок, проте надалі у їхніх планах є утеплити усі спальні райони міста. Також Бондар обіцяв, що обкладання будинку пінопластом буде безкоштовним. Однак... не так сталося, як обіцялося.

Мешканців будинку запевнили, що вони сплачуватимуть за енергоносії на 7% менше від усієї суми і з кожним мешканцем підписали угоди. В документах зазначили нові тарифи, за якими власники квартир повинні розраховуватись за комунальні послуги. Як виявилося згодом, у договорі забули вказати, що 7% відніматиметься не від суми, що набігла по лічильнику, а від міського максимального тарифу. В свою чергу компанія "Луцькі комунальні системи" вартість послуг сплачувала за показами загального лічильника, згідно угоди з ДКП Луцьктепло. А різницю в тарифах повертала щедрим інвесторам, які запевняють, що їхні кошти «окупляться» вже за найближчі 10 років. Рівно на такий термін і уклали угоди з мешканцями та ОСББ "Біном" ТзОВ енергосервісна компанія "Луцькі комунальні системи". Проте у декого з мешканців виникли побоювання, що за десять років вони так і не розрахуються за щедрість вкладників.
З самого початку лучани були впевнені, що їхній будинок утеплюватиметься за схемою енергозберігаючого утеплення, проте представники комунальних систем перекрутили схему на свій лад і енергозберігаюче утеплення будинку перетворилося в одні лише затрати. Після утеплення в їхніх квартирах стало ще холодніше, запевняють мешканці будинку.

За словами одного з мешканців «утепленого» будинку, в так званих «шахрайських відкатах» взяло участь не лише ТзОВ «Луцькі комунальні системи» а й чимало державних службовців, які засідають в Волинській облдержадміністрації.

Жодних власних коштів «Луцькі комунальні системи» не витратили, впевнені обдурені лучани. Вони запевняють, що кошти на дах було виділено з державного бюджету, а саме утеплення виконувалося за рахунок гранту, в розмірі 400 тисяч гривень, отриманого від східноєвропейського комітету німецької організації «IWO», яка здійснює енергозберігаючі модернізації житлових будинків. Проте гроші, які мешканці будинку виплачували фірмі - вона так і не отримувала. Як стало зрозуміло згодом, шахраї не виграли ніякий тендер і не отримували жодного гранту, як це розповіли мешканцям, а просто використали його схему. Всі гроші були перераховані на «Луцькі комунальні системи».

Щодо підвищення тарифів, які за рішенням Луцьквиконкому сягнули максимуму, то це у мешканців теж викликало масу обурення. Енергосервісна компанія «Луцькі комунальні системи, як виявилося згодом просто не розрахувала економічної обгрунтованості витрат на теплову енергію та гаряче водопостачання. Сам директор енергосервісної компанії Георгій Давидюк запевняв владу що за таким мега-продуманим проектом не так легко визначити ціну, мовляв, бо лічильників немає і крім того будинок вже утеплений. Попри все, тарифи сягнули неймовірних масштабів.

Мешканець будинку розповідає, що коштами з повернення різниці в тарифах «Луцькі комунальні системи» неодноразово заповнювали свої кармани.

З 2010 року по 2013 рік «Луцькі комунальні системи» отримали близько 277 тисяч гривень, які жителі проспекту Перемоги,10 сплачували за послуги.

«На разі ми маємо борг до ДКП «Луцьктепло» в розмірі 100 тис гривень, бо представники товариства «Луцькі комунальні системи» гроші, які ми оплачували, забирали собі», - жаліється житель багатоповерхівки.

Тож опісля всього, у мешканців цього будинку зникло бажання співпрацювати з цією компанією. Ба більше - вони не знають як тепер їм з нею попрощатись. Разом з тим, вони побоюються, що ДКП "Луцьктепло" відріже їм теплопостачання. В такому разі їхні проблеми "Луцькі комунальні системи" вирішувати не будуть і їх кинуть напризволяще.

Нагадаємо, що нещодавно у Господарському суді Волинської області розглядалась справа про стягнення боргів з ТзОВ «Енергосервісна компанія «Луцькі комунальні системи»Зокрема ТзОВ «Галспецбуд Плюс» подало до суду позов з проханням стягнути з «Луцьких комунальних систем» 452491грн.16 коп. заборгованості за виконані роботи по договору підряду на виконання робіт по житловому будинку №10 по вулиці Перемоги у Луцьку.