Заступник начальника Луцького міського управління юстиції – начальник Першого відділу державної виконавчої служби, перебуваючи на державній службі, неналежно виконувала свої обов'язки і використовувала свою посаду задля досягнення власних корисливих цілей, -  інформує «Під прицілом».

Так підсудна отримала для виконання наказ Господарського суду Волинської області про стягнення з ВОДП ДАК «Хліб України» на користь ВГРУ КБ «Приватбанк» 1 мільйону 206 тисяч 403 гривні, який надійшов після попередньо винесеної постанови про повернення виконавчого документа.

Після цього вона винесла постанову про відкриття виконавчого провадження по виконанні наказу суду, далі - про арешт коштів з боржника та стягнення з нього виконавчого збору. Таким чином «Приватбанку» було перераховано 477 тисяч 531 гривню, а на користь виконавчої служби – 47 тисяч 474 гривні виконавчого збору.

Підсудна свою вину не визнала. Мотивувала, що дійсно винесла постанову про відкриття виконавчого провадження, при цьому вона діяла в межах своїх повноважень та виконувала службові обов'язки. Про відкриття провадження повідомила поштовою кореспонденцією стягувача та боржника. І оскільки виконання у добровільному порядку не відбулося, вона через певний час винесла постанову про накладення арешту на майно боржника. Тож, в зв'язку з примусовим виконанням вона винесла постанову про стягнення виконавчого збору. Внаслідок цього розпочалося примусове стягнення коштів з банківських рахунків ВОДП ДАК «Хліб України».

Після примусового стягнення коштів з боржника, дії держслужбовця були оскаржені в суді. Оскільки боржник не отримував постанову про відкриття виконавчого провадження, за результатами судового розгляду її постанови щодо відкриття виконавчого провадження та арешту майна – були скасовані.

В ході слідства суд встановив, що підсудна безвідповідально віднеслася до своїх службових обов'язків, а її дії характеризуються злочинною недбалістю, оскільки вона, зважаючи на значний досвід роботи та відсутності вказівки, повинна була передбачити, що через невиконання своїх прямих обов'язків могла завдати шкоди інтересам держави.

Зважаючи на встановлені обставини суд приходить до висновку, що дії підсудної підпадають під ознаки злочину, що передбачає відповідальність за службову недбалість, що призвело до тяжких наслідків.

При цьому, тяжкі наслідки виразилися у спричиненні збитків державі в особі ДАК «Хліб України» на суму 525 тисяч гривень.

Більше того, підсудна неодноразово повторювала свої злочинні дії, в результаті яких 307 громадянам вдалося уникнути встановленої законом адміністративної відповідальності, а до держбюджету не надійшли кошти в сумі майже 169 тисяч гривень.

Окрім того, нею допущені викривлення державної статистичної звітності, внесено недостовірні дані до Єдиного держреєстру виконавчих проваджень та державного статистичного звіту про роботу органів державної виконавчої служби.

Крім того, підсудна, погрожуючи своїй підлеглій, примушувала її виготовити 617 актів державного виконавця про відсутність майна в боржника та 617 проектів постанов про повернення виконавчого документа стягувача. Подібні дії вона повторювала систематично.

Таким чином, служителі Феміди засудили визнати жінку винною у вчиненні злочину, передбаченого ст.367 ч.2 ККУ та призначили покарання у вигляді 3 років позбавлення волі з правом обіймати керівні посади 3 роки та позбавив її 12 рангу держслужбовця, а також штраф в сумі 4 тисячі 250 гривень.

Однак, на підставі статей 75 і 76 її звільнили від відбування основного покарання за умови, якщо вона протягом 3 років не вчинить нового злочину і виконає покладені на неї обов'язки.