Радіаційна ситуація на Волині є стабільною, тобто ніяких надприродних процесів не відбувається, але наслідки тих подій, що відбувалися 26 років тому  відчутні до цього часу. Вміст радіонуклідів в продуктах харчування знизився  в порівнянні з першими роками після аварії на ЧАЕС,- інформує «Під прицілом»

Про це повідомили у прес -службі Волинської обласної санепідемстанції.

Зокрема,у  Волинскій  області було виявлено 9 осіб з перевищенням контрольних рівнів радіації, із них 6 дітей. Зокрема, неайбільш радіоактивно забрудненими  є молоко, дикорослинні  ягоди, гриби, непоодинокі  випадки перевищення вмісту радіоактивних речовин в картоплі та  лікарській сировині.    В 2012 р. фахівцями закладів санепідслужби були відібрані проби   фіто чаю «Чага (березовий гриб)» в аптечній мережі Ковельського, Маневичівського,  Іваничівського районів, які надійшли для реалізації з інших регіонів України. 

Як показали результати проведених досліджень вміст радіонуклідів в даній продукції перевищував майже в 10 разів, продукція була знята з реалізації.   Крім цього радіологічній лабораторії обласної санепідстанції в 2012 році виявлений високий вміст радіонуклідів в:  молоці – 139 Бк/кг (с.Галузія Маневицького р-ну); сухих грибах – 57600 Бк/кг (с.Оленіно К-Каширський р-н); ягодах лісових свіжих – 939 Бк/кг, грибах свіжих – 4300 Бк/кг (Маневицький р-ні); картоплі – 83 Бк/кг (Маневицький р-н). Споживання таких продуктів харчування призводить до накопиченню в організмі високих рівнів радіонуклідів.