У Луцьку озброєна банда злочинців неодноразово нападала на магазини та валютників із метою пограбування. Про це повідомляє «Під прицілом».

Відтак, один із зловмисників, придбав вогнепальну зброю та бойові припаси і створив стійку організовану групу задля вчинення нападів . Чоловік керував озброєною бандою та забезпечував її фінансування.

Аби потерпілі не чинили опору бандит заздалегідь придбав газовий пістолет моделі «ИЖ 79-8» калібру 8 мм, який був перероблений для стрільби патронами калібру 5, 45 мм (МПЦ) та пістолет моделі «ФОРТ-12р» калібру 9 мм, який був перероблений для стрільби патронами калібру 9х17 мм (браунінг) і пістолет системи Макарова. Крім цього, члени банди заздалегідь виготовили зі спортивних шапочок маски з прорізами для очей, придбали спецодяг, номерні знаки від інших транспортних засобів та глушники для пістолетів.

Протягом 6 місяців, злочинці нападали на магазини та окремих осіб. Відтак, вони вчинили розбійний напад на магазин продовольчих товарів, вкравши 9 тисяч гривень та мобільний телефон, розбійний напад на чоловіка, в ході якого заподіяли потерпілому вогнепальне поранення та заволоділи коштами та майном останнього на суму більше 80 тисяч гривень, а також розбійний напад на двох людей, яким також заподіяли вогнепальні поранення.

Перед нападами злочинці продумували план дій, приїжджали на місце злочину автомобілем, розподіляли між собою ролі та обдумували шляхи відходу з місця вчинення злочину та місце їх наступної зустрічі.

Вчиняючи злочин у магазині, організована банда вимагала гроші, коли ж продавці казали, що грошей у касі немає, ті приставляли зброю та насильно вимагали віддати їм кошти.

Чоловік, на якого згодом напали злочинці, займався обміном іноземної валюти у Луцьку. Аби напасти на нього, зловмисники чітко прораховували маршрут чоловіка, місце його проживання та встановлювали за ним спостереження. Коли ж той повертався додому, злочинці напали на чоловіка та вдарили його у лице, коли потерпілий впав, бандити приставили до нього вогнепальну зброю та вкрали більше 80 тисяч гривень. Здобуті гроші зловмисники поділили між собою, а більшу частину заробленого залишив собі керівник банди.

Коли ж бандити втретє вчиняли злочин, вони достовірно знали, що потерпілий також займається обміном валют та має при собі чималу суму готівкових коштів. Впродовж 2 місяців зловмисники стежили за чоловіком. Після того, як той вийшов із двома сумками грошей з дому, він сів в автомобіль і намагався виїхати з двору. У цей час бандити на машині перегородили йому проїзд  та почали стріляти у лобове скло автомобіля.

Згодом зловмисники підбігли до машини із потерпілим та намагались вкрасти сумку із грошима, однак у ситуацію втрутились знайомі потерпілого і зловмисникам довелось втекти з місця злочину так і не заволодівши грошима.

За вироком суду, керівник озброєної банди отримав покарання у виді позбавлення волі терміном на 9 років з конфіскацією усього майна. Одному з учасників банди суд призначив позбавлення волі до 8 з половиною років, іншому – 8 років.

Таким чином старший прокурор відділу прокуратури Волинської області, який брав участь у розгляді справи в суді першої інстанції подав апеляцію, у якій просить вирок суду скасувати та призначити більш жорсткий.

Тож, суд вирішив задовольнити апеляцію прокурора, однак частково. Тому керівнику банди суд призначив покарання у вигляді позбавлення волі терміном на 11 років із конфіскацією майна.  Іншому зловмиснику – 9 років та 6 місяців, та третьому члену банди – 9 років позбавлення волі.