Днями завершились торги, ініційовані Головним управлінням ветеринарної медицини в Волинській області на предмет закупівлі фармацевтичних препаратів. Так, у бюлетені №40/1 (783/1) від 23.05.2013 з’явилась інформація про те, що за кошти державного бюджету придбано 555 тисяч доз вакцини, - інформує «Під прицілом».
Таким чином, головне управління ветеринарної медицини в Волинській області придбало у ТОВ "Укрветпромпостач" рекомбінантнуа антирабічну вакцину «Броварабіс V-RG, Brovarabies V-RG» для імунізації м’ясоїдних тварин. Загальна вартість операції становить 6571200 грн.
Препарат «Броварабіс V-RG» призначений для вакцинації диких тварин, в межах профілактичних заходів проти сказу.
Як повідомив у коментарі інтернет-виданню «Під прицілом» заступник начальника Головного управління ветеринарної медицини у Волинській області Сергій Войтюк, цей препарат закуплено в рамках державної програми імунізації тварин проти сказу. Програма реалізується з минулого року і заходи з вакцинації проводяться вже вдруге. Таким чином, препарат буде поширено у 10 так званих «буферних» районах області, які межують з іншими країнами.
«Сьогодні мала вже початись процедура у Закарпатській області там всього 3 райони. Потім вони полетять на Львівщину, там трохи більше. Ну і тоді вже до нас. Думаю з наступного понеділка вони вже будуть в нас. Вони проводитимуть поширення препарату з літака, так званого кукурудзника. Це не розпилення. Сама вакцина, це капсули з активною речовиною, яка міститься у брекетах. Брекети роблять з різного роду мясної чи то кісткової муки, вона гарно пахне і лисиця добре на той запах йде», - розповів Сергій Войтюк.
Зокрема, за його словами брекети з вакциною будуть розкидатись по лісах. Усім займатиметься компанія-постачальник, яка сама ж і наймає літаки для розповсюдження. На місцевих же ветлікарів покладається єдине завдання – контролювати, як тварини споживають вакцину і звітувати про усе.
Однак яким чином волинським ветлікарям вдасться проконтролювати чи добросовісно компанія провела засипку препарату по лісах – Сергій Войтюк не розповів. Разом з тим, він наголосив на тому, що вони (ветлікарі, - прим. авт), мають лише отримати контрольну партію вакцини і розкласти вручну. Саме по ній вони мають надати звіти, наскільки вакцина споживається тваринами.
«Вакцина споживається дуже добре. Звісно сума велика, але я вам скажу, що в нас покамість і спалахів сказу такого не зафіксовано. Це все робиться для того, аби попередити потрапляння хворих на сказ тварин до Євросоюзу і поширення сказу там. Тож прийняли рішення обробляти саме ці прикордонні райони. Звісно держава такі гроші виділяє, то не наші гроші – державні, але кажуть потім за результатами та звітністю Євросоюз має нам повертати ті гроші», - повідомив заступник головного ветеринарного лікаря області Сергій Войтюк.