В редакцію інтернет-видання «Під прицілом» звернулася обурена волонтерка «Волинського товариства захисту тварин», яку образив один із депутатів міста. Зокрема, вона розповіла, що обранець Луцької міської ради приніс їм двох породистих цуценят і попросив продати їх, оцінивши у 1000 гривень за одне. Однак волонтерка не захотіла брати їх, пославшись на те, що вони не торгують звірятами, а на громадських засадах шукають їм господарів. Проте депутат Луцькради намагається довести, що він єдиний, хто сприяє захисту тварин у місті безкорисно.

Як відомо мабуть кожному лучанину протягом п’яти років волонтери «Волинського товариства захисту тварин» на спеціально виділеній території поблизу входу на Центральний ринок Луцька безкоштовно роздають безпритульних кошенят та цуценят.

Однак, як виявилося, не всі з можновладці Луцька розділяють таку милосердну ініціативу волонтерів. Про це повідомила інтернет-виданню одна із волонтерок, що роздають безпритульних тварин.

За словами жінки днями один із депутатів Луцької міської ради Аскольд Пекарський вирішив зайнятися так званим "волонтерством", щоправда платним.

Так, депутат підійшов до волонтерів, які роздавали цуциків і запевняючи їх, що він попередньо домовився з директором новоствореного комунального підприємства «Ласка» Даною Новарчук попросив жінок взяти у нього двох цуциків та продати їх за тисячу гривень кожен.

Здивовані волонтери спочатку погодилися, але запропонували Пекарському зареєструватися в спеціальному журналі і прийти забрати цуциків в кінці дня, якщо звісно для песиків не буде знайдено до того часу домівок.

Жінки намагалися пояснити депутату, що такою є процедура узгоджена з керівником КП «Ласка» Даною Новарчук, адже вони не можуть тримати усіх безпритульних тварин у себе вдома. Однак відповідь волонтерок чомусь обурила громадського обранця і він почав кричати на жінок. Мовляв, я депутат, а ви не хочете виконувати моїх вказівок.

Після емоційних висловлювань Аскольд Пекарський привселюдно зателефонував керівнику КП «Ласка» й почав бідкатися, що йому відмовили

В свою чергу Дана Новарчук запевнила депутата, що негайно зателефонує начальнику муніципальної дружини і дасть вказівку, аби наряд муніципальної дружини вигнав волонтерок з ринку та заборонив їй там з‘являтися.

За словами ображеної жінки, керівниця КП «Ласка» по телефону грубо відповіла їй, що депутату не обов’язково пояснювати прийняті правила роздачі безпритульних тварин, а тим паче просити його дотримуватися їх.

Опісля таких роз’яснень Наталія Кісільова все ж була змушена покинути ринок і забрати усіх безпритульних цуциків, які вона взяла з притулку КП «Ласка» до себе додому, де лікувала їх та годувала за власний рахунок.

Наступного ж дня на ринок прибула муніципальна дружина та повідомила, що на Наталію Кісільову було подано скаргу і їй заборонено з’являтися на території ринку для ведення торгівлі. Однак жодного документу пред’явлено їй так і не було.

Відтак, ображена неетичною депутатською поведінкою волонтерка подала скаргу голові постійної комісії Луцької міської ради з питань дотримання прав людини, законності, боротьби із злочинністю, депутатської діяльності, етики та регламенту Андрію Калахану.

Проте сам же депутат, який буцім-то хотів підзаробити на цуценятах у телефонному коментарі кореспонденту видання «Під прицілом» розповів свою версію цієї суперечки.

Отож, Аскольд Пекарський повідомив, що він дійсно домовився з Даною Новарчук, буцімто принесе двох цуценят аби волонтери знайшли їм дім.

Проте, коли депутат прийшов разом зі своїм маленьким сином на ринок і почав просити волонтерку взяти цуциків, то почув на свою адресу лише грубощі та докори. Мовляв, що чоловік безсердечний і просто хоче позбутися нещасних цуценят.

За словами депута жінка почала ображати його і він подзвонив пані Новарчук і попросив, аби та пояснила жінці, що вони попередньо домовилися про те, що він принесе цуценят, аби ті їх віддали в хороші руки.

Коли жінка взяла телефон в свої руки, то почала відразу ж кричати на керівницю КП «Ласка» та через кілька грубих висловів просто кинула депутатський телефон на землю.

Здивований депутат підібравши слухавку пішов геть. Потім поговоривши з Богданою Новарчук він висловив своє невдоволення такою поведінкою і вони разом вирішили, що волонтерку слід усунути від її благочинної діяльності.

«Та я їй навіть мухи довірити б не зміг після того, що почув у свій бік. Після її висловлювань я більше години не міг заспокоїти свого сина», - бідкається депутат Луцькради.

Тож чоловік написав скаргу на дії волонтерки, яка грубо з ним повелася.

Окрім цього редакція видання «Під прицілом» вирішила поцікавитися думкою самої керівниці КП «Ласка» Дани Новарчук стосовно сварки, яка виникла між депутатом Пекарським та волонтеркою.

Відтак, Дана Новарчук розповіла, що у волонтерки це вже сьомий інцидент, коли вона грубо відповідає людям, які приносять цуциків чи кошеняток, аби та знайшла їм домівку.

«Багато людей, яких ми відправляли до пані Наталі поверталися назад і бідкалися, що вона мало того, що не брала у них цуциків, то ще й грубо відправляла людей подалі від неї», - розповідає Дана Новарчук.

За словами жінки, саме ситуація з депутатом Аскольдом Пекарським стала піковою. Як розповіла керівниця КП «Ласка» Пекарський єдиний з Луцьких депутатів, який багато робить для безпритульних тварин міста та постійно підтримує волонтерський рух по захисту тварин.

Виявляється депутат добровільно взяв у КП «Ласка» вагітного песика, натомість працівники пообіцяли, що коли та народить, то вони допоможуть йому пороздавати цуциків.

Тож, коли на світ з’явилися цуценятка, він відразу ж звернувся до пані Новарчук, аби та допомогла йому знайти новонародженим дім, жінка своєї обіцянки дотрималася і направила депутата з песиками на ринок до волонтерів.

Що ж стосується грошей, то за словами Дани Новарочук, депутат не просив жодної тисячі за цуценя, а навпаки повідомив, що якщо хтось платитиме за них гроші, то волонтери можуть їх залишити собі, а той взагалі не брати ніяких коштів.

Коли ж до Дани Новарчук зателефонував обурений депутат і повідомив, що волонтери не хочуть брати цуценят та грубо висловлюються жінка попросила дати слухавку пані Наталі.

«Коли я взяла слухавку, то почула лише крик. Я їй намагалася пояснити, що так не можна робити, що це єдиний депутат, який нас безкорисливо підтримує, але коли Наталя почула слово «депутат», то відразу кинула телефон і почала ще дужче кричати на Пекарського», - зауважила Дана Новарчук.

Після всього почутого Дана попросили чоловіка привезти цуценят їй. Мовляв, ми щось придумаємо і влаштуємо малюків. Згодом вони спільно склали скаргу на грубу волонтерку.

Дана неодноразово пропонували волонтерці вибачитися у депутата, але жінка навідріз відмовлялася визнавати свою неправоту. Зокрема жінка не може пропустити того, що чоловік просив її не просто прилаштувати песиків а продати їх, немов волонтерки працюють у зоомагазині. Та найбільше жінці непрємно від того, що її не підтримала Дана Новарчук, яка мала б відстоювати її позицію, тим паче що жінки не працюють у штаті і лише допомагають у цій справі на громадських засадах.

Разом з тим, від інших волонтерів, які виступили на підтримку Наталії Кисіль ми дізнались, що вони серед них ходять чутки про нераціональне використання коштів, які збираються у скриньки в якості пожертв. Зокрема, жіночки поговорюють, що директор притулку витрачає значну частину цих коштів не на чотирилапих, а на власні потреби.

Однак сама ж керівниця запевняє, що зібрані за тиждень 50-200 гривень виключно йдуть на притулок.

«Ми тратимо гроші на медикаменти, харчування, стерилізацію тварин, адже міська рада хоч і допомагає нам, але недостатньо. Інколи кошти затрачаються на бензин машин, які обслуговують притулок», - запевнила Новотарська.

Нагадаємо, що нещодавно в обслуговування КП "Ласка" передали комунальний автомобіль, однак грошей на його утримання буцім-то не дали. Тож Дана Новарчук на чергове засідання сесії прийшла зі скринькою, просити пожертви в депутатів та чиновників на утримання притулку. Проте з огляду на чутки, вже наразі не відомо, на що достеменно йдуть кошти, та хто і на який манір керує у притулку для тварин. Що ж до суперечки між волонтеркою та депутатом, то тут також незрозуміло, чи то волонтерки не правильно зрозуміли прохання Аскольда Пекарського, чи то депутат набравшись нахабності вирішив скористатись своїм становищем і підзаробити на продажі цуценят.

Чи дійдуть сторони консенсусу у незрозумілій суперечці побачимо згодом.