Як потрапити до «Золотої сотні» Forbes, та ще й так, аби за очевидні махінації ніхто не міг примусити відповідати. Секрети стрімкої та особливо успішної кар’єри надто добре опанували українські бізнесмени, а нині парламентарі Степан Івахів, та Ігор Єремеєв. Ці двоє приятелів та партнерів, які у студентські роки розпочали свою бізнес-діяльність буцім то з пошиття шкірянок, відтоді дуже далеко просунулися, втілюючи в життя різноманітних фінансових схем. Нині, за даними найпопулярнішого фінансового журналу Forbes, обидва компаньйони офіційно мають у кишенях по 170 мільйонів доларів США кожен. Окрім того, обидва є співвласниками нафтового, молочного, телекомунікаційного, будівельного бізнесу а також володіють часткою в «Банку інвестицій та заощаджень».

Як змогли звичайні вихідці з села заробити такі статки? Усе – доволі просто. Головне - мати неабияку вправність та хист до наживи. А далі, як кажуть, справа техніки.

Якщо лаконічно, то секрет збагачення Івахіва та його компанії це звичайне «кидалово». Однак коли ви візьмете кілька тисяч кредиту на купівлю авто чи квартири і затримаєте платіж, до вас прийдуть колектори. А ці хлопці беруть у кредит сотні мільйонів, а потім виводять з своїх фірм активи і оголошують себе банкрутами. По тому, вони відкривають нові фірми і знову беруть кредити, які навіть не збираються повертати. Таким чином, Івахів&Єремеєв наплодили майже сотню ТзОВ, зо два десятки з яких нині – у процесі банкрутства, а скільки набрали кредитів - вже не підрахує навіть досвідчений бухгалтер.

Особливо добре цій «парочці» вдається «обводити довкола пальця» державу. Схоже, і держава не проти. Тобто, її головні політичні гравці.

Отож, кілька епізодів із хронології бізнесу Єремеєва-Івахіва, які найяскравіше демонструють методи кримінального примноження капіталу.

Оздоровчий комплекс «Нафтовик-1» продали самі собі.

Нині група «Континіум» банкрутить останнє з підприємств, які пов’язують з розвалом банку «Надра». 19 березня 2013 року Господарський суд Волинської області визнав банкрутом ще одну компанію групи «Континіум» - ТОВ «ТМЦ-Ексім».

Справу про банкрутство порушили за позовом спільного Українсько-Англійського підприємства ТОВ "Західна нафтова група" яка заявила претензії до ТОВ «ТМЦ-Ексім» більше як на 300 тисяч гривень. Що примітно, що усі свої структури «Континіум» банкрутить з власної ініціативи і сам. Тобто одна фірма топить іншу, що виключає ймовірність кризи чи якогось прорахунку в бізнесі. Бізнесу як такого у цій схемі не було завідомо.

Вже у ході розгляду справи виявляється, що компанія ТОВ «ТМЦ-Ексім» має колосальні борги – банку «Надра» винна аж 77 мільйонів і 135 мільйонів гривень фірма заборгувала… ТОВ «Транс-Трейд-Ойл», до слова, теж підконтрольному Івахіву та Єремеєву.

Чи були такі борги ТОВ «ТМЦ-Ексім» перед іншими структурами Континіуму - ТОВ "Західна нафтова група" та ТОВ «Транс-Трейд-Ойл» беруть сумніви, а от те, що банк «Надра» таки «взули» на 77 мільйонів – незаперечний факт.

Закономірно виявляється, що у боржника нема чого відбирати. Ніякої нерухомості чи землі, а автомобілі банкрут незадовго до того познімав із обліку.

Єдиний об’єкт, який відшукали власності «вбогого» кредитора, це оздоровчий комплекс «Нафтовик-1» у м. Скадовську Херсонської області.

Майно оцінили більш як у 2 мільйони гривень. Аукціон призначали тричі, проте купити санаторій ніби ніхто не зголосився - це ще одна закономірність схеми. Після цього стартову вартість лоту здешевили до 600 тисяч гривень (діючий оздоровчий комплекс за вартістю іномарки), і самі ж купують. Новим власником оздоровчого комплексу стає ТзОВ "Конті-Буд-Ужгород" – ще один «брат» боржника. Усі мають і єдину прописку в місті Луцьку. Саме там знаходиться головний офіс «Континіуму».

А виручені від продажу майна банкрута кошти пішли на ліквідаційну процедуру - зарплату арбітражним керуючим, винагороду біржі за реалізацію майна та ліквідатору за погашені кредиторські вимоги. А решту – 426 тисяч (УВАГА) поклали на рахунок у СВІЙ ЖЕ банк - ПАТ "Банк інвестицій та заощаджень" ще й звинуватили кредиторів ПАТ КБ «НАДРА» у тому, що не повідомили реквізитів, необхідних для здійснення розрахунків.

Інших майнових активів банкрута за рахунок яких можна було б погасити заборгованість перед кредиторами не виявляють, тому вимоги визначають погашеними, складають нульовий баланс банкрута і оперативно ліквідовують юридичну особу – ТОВ «ТМЦ-Ексім».

Банк отримав дірку від бублика і пред’явити претензій уже нікому – боржника ліквідували. А позичені 77 мільйонів залишилися в активах бізнесу Івахіва-Єремеєва.

Однак найцікавіше починається, щойно поцікавитися засновниками підприємств-учасників суду.

Кредитор-позивач ТзОВ "Транс-Трейд-Ойл" зараз саме перебуває у процесі ліквідації, знаходиться за адресою вул. Кременецька. 38 у Луцьку. Директор - Гончаров Дмитро Миколайович.

А щасливий покупець, який придбав цілий оздоровчий комплекс за вартістю іномарки - ТОВ «Конті-Буд-Ужгород» зареєстровано у Луцьку на сусідній вулиці - Дубнівська, 23, ще одне таке саме підприємство - в квартирі житлового будинку на вулиці Довженка в місті Ужгород. Цікаво, що в ужгородської фірми є й луцькі засновники, серед яких Микола Ілліч Білецький… Чи не той бува Білецький який на момент створення компанії обіймав посаду заступника начальника Волинської податкової міліції? І хто б сумнівався, що такий компаньйон дуже доречний у бізнесі. Мати свою людину у керівництві податкової - означає легко вирішувати питання з податками...

ТОВ «ТМЦ-Ексім», яке збанкрутили, буцімто займалося потроху то реалізацією підакцизних товарів, то орендою автомобілів, знаходилось на тій же Кременецькій, 38.

Однак, якщо директорами перелічених вище підприємств виступають менеджери середньої ланки, то засновниками ТОВ «Західна нафтова група» виступають самі Івахів та Єремеєв. Підприємство позиціонується як спільне Українсько-Англійське і один із засновників – Приватне акціонерне ТОВ «Західна енергетична компанія» зареєстроване у Сполученому королівстві. Крім того, серед засновників вказаний ряд фірм групи «Континіум» - товариство з додатковою відповідальністю «Континіум-Траст Компані», що знаходиться за адресою Кременецька, 38 у Луцьку, яке очолював депутат Волинської облради Сергій Слабенко, виробничо-комерційна фірма у формі ТОВ «Континіум-Льон-Контракт» (Кременецька, 38), ТОВ"Веста-Трейд", (Єршова, 2), ТОВ «Алсето», (Кременецька, 38).

Імена окремих засновників раз-по-раз фігурують і в списку засновників та керівників інших підконтрольних «Континіуму» фірм. Таких, як ТОВ «Західна нафтова група-Тернопіль», ПП «Західна нафтова група «Поділля», ЗАТ Корпорація «Західна нафтова група-Карпати», ТОВ «Західна нафтова групи Техно-нафта», ТОВ «Західна нафтова група». ТОВ «Техно-Західна нафтова група».

Згідно з даними, які зібрала «Економічна правда», за два місяці 5 компаній Єремеєва вивели з «Надра» банку понад 805, 1 мільйона гривень тільки через кредитування. Усе відбувалося восени 2008 року, у розпал валютної кризи. 8 жовтня - фірма "К-Л-О" на суму 173 мільйони гривень, 15 жовтня - "НАЙТ" на 211 мільйонів. 31 жовтня "Українська група "Сітел" позичила 215 мільйонів, 7 листопада "ВЕЛА ТЕЛЕКОМ" - 128,6 мільйона, 11 листопада "ТМЦ-Ексім" - 77,5 мільйона гривень. Усього за два місяці - 805,1 мільйона гривень тільки через схему кредитування в банку «Надра».

«Економічна правда» пише, що граничний термін повернення кредитів настає у 2013 році, а «ТМЦ-Ексім» - останнє з п’яти підприємств, яке збанкрутіло за вже не одноразово випробуваною схемою.

Залишилось одне питання – забезпечити собі безкарність. І тут варто пригадати історію дворічної давності. 18 листопада 2011 року співробітники СБУ влаштували «маски-шоу» на офісі «Континіуму», у Луцьку за адресою Кременецька, 38 і у Києві на вул. Межигірська 87 б.

Цікаво, що в одному приміщенні з офісами підконтрольних Єремеєву та Івахіву фірм у Луцьку знаходилися приймальні тодішніх нардепів - Катерини Ващук та Олега Зарубінського. Однак таблички з гучними іменами не допомогли, правоохоронці обшукали офіси нардепів і вилучили цілий автомобіль документів.

Вочевидь, щоб більше не критися за іменами «обраних народом недоторканних», двоє спритних бізнесменів успішно організували похід у парламент України. Волинські журналісти звернулися із запитом до ЦВК про використання коштів з виборчого фонду. Тож, Ігорю Єремеєву, який вже раз перебував у Верховній раді, мандат обійшовся у 670 тисяч, а менш відомий Степан Івахів «купив» собі прихильність електорату за 2 з половиною мільйони гривень. І це тільки офіційно. Тобто, насправді витрати на агітацію за кандидатів зазвичай набагато суттєвіші. Однак, зважаючи на надприбутки лишень по схемі, про яку ми розповіли вище, шкурка вичинки таки вартувала…

Топ-політики заявляли, що в 2008 – 2009 роках саме «Надрам» дісталися 7 із емітованих на порятунок банків 40-ка мільярдів гривень. Тоді ж стрімко обвалилася гривня, стали активно залучатися іноземні кредити з МВФ.

Тим часом згідно з даними Державного управління статистики, зовнішній борг України становить 136,3 мільярда американських доларів. Якщо поділити на 45 мільйонів населення, то кожен українець боргує більше 3-х тисяч доларів, або понад 24 тисячі гривень.

Ніхто не заперечує, щоб бізнесмени заробляли, однак збагачуватися за рахунок повного обдирання цілого народу, та ще й під виглядом благодійників, можна розцінити як перевершення будь-якого цинізму.

І, з огляду на вищевикладене, стають очевидними мотиви чому народні депутати Степан Івахів та Ігор Єремеєв так хвацько голосують в унісон з Партією Регіонів, не криючись сидіти у самому центрі зали під час виїзного засідання на Банковій...

Тож далі буде…