Просто посеред Старого міста в Луцьку зазнають повної руйнації будинки, що мають історичне значення, а органи, які мали контролювати їх стан, навіть не знають кому ці будинки належать, - повідомляє «Під прицілом».

Чимало будівель на вулиці Плитниці, розташованій на території історико-культурного заповідника «Старий Луцьк», знаходяться у дуже занедбаному стані, але їхньою реставрацією чи хоча б підтриманням їх у тому стані, в якому вони зараз, ніхто й не збирається займатися.

Аби дізнатися причини бездіяльності відповідних структур, звертаємося до директора заповідника «Старий Луцьк» Павла Руденького. Зокрема,  нас цікавить п’ятий та сьомий будинки вулиці Плитниці. Адже саме ці два будинки розташовані зовсім близько до Замку Любарта, і їх важко оминути, не помітивши.

Справа в тому, що половина п’ятого будинку приватизована, інша ж половина – розвалена, у ній вже влаштували сміттєзвалище.

Ситуація з сьомим будинком ще гірша. Ця будівля була споруджена у ХVІІІ і зараз є пам’яткою місцевого значення. Та з кожним днем будинок руйнується все більше і стає схожим на руїну. Але ним немає кому перейматися, бо він, за словами директора заповідника, не відомо кому належить.

Павло Руденький каже, що дирекція заповідника не береться нічого робити з будинком, бо він нібито приватизований. Але кому належить будівля ніхто не знає. «Ми вже неодноразово давали запити до відповідних органів, але нам жодного разу не відповіли. Тому ми досі не знаємо, кому належить будинок. А робити щось з чужим майном ми не маємо права», - сказав директор заповідника «Старий Луцьк».

Відтак, незабаром лучанам доведеться ходити вулицями історичної частини міста, переступаючи руїни будинків, гори цегли та штукатурки. А згодом на місці таких гір постануть розкішні  будинки чи підприємства тих, кому зараз «не належать» напівзруйновані історичні будівлі.