Що може бути спільного між селянами з Старовижівського, Ратнівського та Ковельського районів та одним з найдорожчих курортів – столицею острова Кіпр містом Нікосією? Майже нічого, хіба тільки ті ж селяни можуть побіжно побачити по телевізору недосяжну для них сонячну екзотичну казку. Тим не менше між ними таки є пряма сполучна ланка. Це – спритні капіталісти, які у глибокому Поліссі провадять свою бізнес-діяльність, майже задурно експлуатуючи тяжку працю сотень простих трударів.

Поки загнані у глухий кут державною системою з тотальним безробіттям та безгрошів’ям люди намагаються звести кінці з кінцями, підприємливі ділки через хитромудрі схеми і за потурання місцевої влади конвертують їхню чорну безпросвітну працю у великі гроші.

Чому на Волині корови священні, або як із молока добути валюту

Мінімальні закупівельні ціни на молоко, яке здають на переробні заводи українські селяни, на сьогодні складають 2 гривні 20 копійок за літр. Ціни ці – умовні, бо закупівельними традиційно не розраховуються із селянами впродовж кількох місяців. За цей час борги набігають до розміру у кілька мільйонів  гривень. Натомість на полицях супермаркетів уже перероблене  молоко, із якого відібрали сметану коштує принаймні утричі дорожче – по 7 – 8 гривень за літр. От і виходить кругленький навар. Який далі успішно прямує в офшори на рахунки фіктивних фірм, у такий собі рай на Землі місто Нікосію, де прибутків ніхто не оподатковує, і легальні гроші спокійно відмиваються та додаються до величезних капіталів волинських олігархів

Після цього про селян надовго забувають. Згадують про них лише раз у 5 років, напередодні виборів. Коли, мов «месія з неба» у народ приходить Кандидат. Щедро розсипає подачки з панського столу у вигляді енергоощадних вікон для навчальних закладів чи рушників та сервізів «по одному на руки» в обмін на голоси, одночасно виголошуючи солодкі обіцянки про достойний рівень життя та захищеність людей, які «месія» втілить сидячи Києві в приміщенні на Грушевського,5 – саме за цією адресою знаходиться Верховна Рада України. Щоб, отримавши доступ у велику політику, здобути ще серйозніші важелі впливу у і на порядки збільшити свої капітали, заодно застрахувавшись від відповідальності перед законом і власним народом.

Саме у такий спосіб дешевою працею волинських полішуків уже понад 10 років користується керівник ТзОВ «Торговий дім «Західна молочна група», відомий волинський бізнесмен, співвласних паливно-промислової групи «Континіум», а віднедавна вже нарешті й Народний депутат України Степан Івахів.

Тож, згідно інформації з відкритих джерел, 100% акцій ТзОВ «Торговий дім «Західна молочна група» володіє кіпрська компанія «WMG WEST MILK LIMITED», яку, як прийнято вважати, контролює саме Степан Івахів. Між тим стосовно цього товариства зараз порушено справу про банкрутство.

Банкрутить ТзОВ «ТД «Західна молочна група» підконтрольна цьому ж товариству фірма «Дубномолоко». 26 квітня цього року на адресу Господарського суду Волинської області надійшла відповідна заява від ПАТ «Дубномолоко», у якій позивач вимагає повернути йому 720 тисяч гривень, які він ніби то заплатив за бензин, а «Західна молочна група» його не поставила.

І, як уже склалося у підконтрольних «Континіуму» компаній, ТзОВ «Західна молочна група» виявилося бідним, мов церковна миша. Ні рухомого, ні нерухомого майна за боржником не числиться, на банківських рахунках – як виметено.

Між тим Рівненський апеляційний господарський суд залишив без задоволення апеляційну скаргу від Луцької ОДПІ, яка заперечувала порушення справи про банкрутство ТзОВ «ТД «Західна молочна група». Проаналізувавши перевірки, податківці дослідили факти нікчемних, тобто фіктивних, правочинів між ТзОВ «Торговий дім «Західна молочна група» та іншими фірмами, які належать тій же групі. Зокрема, зі своїм же ТзОВ «Справа Наша» «ТД «Західна молочна група» наукладала договорів на 143 227 350 гривень, з ТзОВ «Ресурс Стандарт» - на 29 мільйонів 700 тисяч. Однак, як тільки Податкова спробувала провести на підприємстві перевірку, в бухгалтерії «несподівано» втратились усі потрібні документи. Інспектори доводили суду, що справу про банкрутство було порушено незаконно. Однак податківцям відмовили, таким чином узаконивши справу зі списання приблизно 500 мільйонів гривень.

Варто зауважити, що Волинський окружний адміністративний суд розглядає ще цілий ряд справ, у яких ТзОВ «Західна молочна група» намагається скасувати податкові рішення ще на більш як на 20 мільйонів (!) гривень. Зокрема, у лютому 2013 року Волинський окружний адміністративний суд скасував рішення Луцької ОДПІ на суму майе 17 мільйонів гривень.

Витяги з Постанови Волинського окружного адміністративного суду на адміністративну справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Торговий дім «Західна молочна група» до Луцької об'єднаної державної податкової інспекції Волинської області ДПС про скасування податкових повідомлень-рішень

А зараз, якщо суд визнає ТзОВ «ТД «Західна молочна група» банкрутом, усі мільйони, які повинні були б повернути державі, знов осядуть у кишенях двох – трьох олігархів.

Попри те, що ці справи ще розглядаються в адміністративних судах, суддя Господарського суду Волинської області Петро Слободян вважає, що це «не перешкоджає розгляду справи про банкрутство ТзОВ «ТД «Західна молочна група», тому вирішує не марнувати часу і фірму з усіма боргами та невідшкодованими стягненнями швиденько продовжують банкрутити. Справі дають хід і вводять процедуру розпорядження майном ТзОВ «ТД «Західна молочна група».

Можна спрогнозувати, що арбітражний керуючий Любомир Череватий (який до речі, теж займається рядом справ про банкрутство у компаніях «Континіуму») уже за усталеною схемою так і не відшукає за боржником достатніх матеріальних цінностей, які б направили на відшкодування завданих державі збитків. Суд успішно визнає ТзОВ «ТД «Західна молочна група» банкрутом. Тож уже давно виведені з України кошти благополучно залишаться на рахунках кіпрських офшорних компаній бізнесмена-нардепа, який так щиро обіцяв своїм виборцям піклуватися про народ.

Як у давньому анекдоті про чоловіка який падав з дев’ятиповерхівки доки не зачепився за дерево – «і чого тільки не наобіцяєш з переляку». Ці вибори і були своєрідним падінням для Степана Петровича і якби не довірливі поліщуки, він таки приземлився б м’яким місцем туди куди давно слід.

Все ж повернемось до улюблених справ на яких наш депутат вже «зуби з’їв» – грабунок країни шляхом фіктивного банкрутства.

Це ще не уся історія підприємства «Торовий дім «Західна молочна група», яке зараз з усіх сил банкрутять ніби то за невідшкодований борг своїй же фірмі. Як свідчать матеріали з Єдиного державного реєстру судових рішень, це ТзОВ разом з іншими у такий самий спосіб активно залучали і досі залучають у реалізацію подібних схем виведення коштів стосовно інших своїх же фірм. Аналогічні історії ми вже описували у перших двох частинах «Ідеального банкрутства» за рецептом Івахіва і Ко°.

Тож, ТзОВ «Торговий дім «Західна молочна група» донедавна виступала кредитором у справі про банкрутство ТзОВ «Юні Трейд Ойл», зареєстрованого за адресою м. Луцьк, вул. Рівненська, 48.

Таким чином ТзОВ «Торговий дім «Західна молочна група» виставило претензії до боржника ТзОВ «Юні Трейд Ойл» у розмірі 81 151 113 гривень. Поряд з цим кредитором про стягнення заявляють – ТзОВ «Кон Лекс» на суму 1 601 113 гривень, ТзОВ «Євротон» - 3 601 113 гривень, ТзОВ «Континіум Укр Ресурс» - 114 360 869,68 гривень, ТзОВ «Нафто-Кредит Інвест» - 360 001 113360 001 113 гривень, Спільне українсько-англійське підприємство «Західна нафтова компанія» - 1 021 113 гривень та ТзОВ «Нова лінія скла» - 840 864 гривень. Справу про банкрутство булопорушено ТзОВ «Нова лінія скла» ніби то за невиконання договору купівлі-продажу бензину на суму 416 620 гривень, за який заявник заплатив, а боржник не поставив. Тобто, згідно поданих до суду даних, ТзОВ «Юні Трейд Ойл» винен своїм же фірмам  загалом на суму 481 842 805481 842 805 гривень 68 копійок.

Проте, як дослідила призначена судом незмінна арбітражний керуючий Оксана Рудецька, ТзОВ «Юні Трейд Ойл»  «протягом тривалого часу не здійснює будь-якої господарської чи іншої підприємницької діяльності, тож воно неспроможне виконати свої грошові зобов'язання перед кредиторами. Ніяких майнових активів за підприємством, яке у дивний спосіб зуміло набрати кредитів у розмірі майже пів мільярда гривень, теж не знайшлося.

Між іншим, цю постанову, теж прийняту суддею Волинського господарського суду Петром Войціховським, оскаржувала і Луцька об’єднана державна податкова інспекція, зазначаючи в апеляційній скарзі, що за останні два роки «валовий дохід Товариства з обмеженою відповідальністю «Юні Трейд Ойл» склав понад 100 мільйонів (!) гривень, а тому, - стверджують в ОДПІ, - у зв"язку з порушенням щодо боржника справи про банкрутство мала б бути проведена позапланова документальна перевірка». Крім того, податківці вказують на те, що підприємство перебувало на податковому обліку  ДПІ  в Печерському районі м. Києва та, щоб уникнути перевірки податкової, змінило реєстрацію на Луцьку.

Однак знову Рівненський апеляційний господарський суд вже звично не прийняв доводів ОДПІ і припинив провадження у справі.

Витяги з ухвали Рівненського апеляційного суду на претензії від Луцької ОДПІ на ухвалу Господарського суду Волинської області

ТзОВ «ТД «Західна молочна група» таким же чином проходила як кредитор також по справі про банкрутство ТзОВ «Нафтова компанія «Галичина-Інвест» за позовом ТзОВ «Континіум Укр Ресурс», де «ціною питання» стала сума 352513,49 гривень, - саме через такий кредит відповідача збанкрутили, а «Західна молочна група», яка зголосилася як кредитор, вимагала 35 224 700 гривень. Податкову і цього разу «кинули» правда тепер на мізер - 1 004 гривні, але як кажуть в народі, «копійка до копійки».

У позові ПАТ «Ковельмолоко» про банкрутство ВАТ «Волинська маслосирбаза» «Західна молочна група» заявила про борг у розмірі 19 362 гривні 35 копійок. Загалом від боржника вимагали понад два з половиною мільйони, а збанкрутили за майже 4 тисячі гривень.

13 листопада 2012 року Вищий господарський суд України дослідив, що під час процедури банкрутства Малого приватного підприємства «Виробнича комерційна фірма «Інвест-Vez» (одна з компаній, що допомогла вивести близько мільярда гривень з «Надра Банку»,  касаційну скаргу ДПІ у Печерському районі м. Києва, мабуть не спроста, теж залишено без задоволення. Ліквідаціяфірми відбувалася за позовом ТзОВ «Континіум-Укр-Ресурс», серед кредиторів на загальну суму 866 894 808, 85 гривень теж виступала ТзОВ «ТД «Західна молочна група»,

В подібний спосіб і теж за допомогою ТзОВ «Торговий дім «Західна молочна група» банкрутилось і «своє» ТзОВ «Юнта ТТ» за ініціативи - ТзОВ "Континіум-Укр-Ресурс". Не задоволеним у липні 2011 року залишився Банк «Надра», який з 153 800 000 гривень наданого кредиту отримав лише 256 664 гривень 6 копійок. Тоді ж власникам «Континіуму» залишилось 57 153 725 гривень Луцького спиртогорілчаного комбінату, який теж заявляв себе у справі як кредитор і сподівався повернути кошти, одначе отримав дірку від бублика.

На 24 395 гривні у 2010 році обвели довкола пальця і Волинське територіальне управління Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку, коли банкрутили ВАТ «Камінь-Каширський маслосирзавод».

Варто звернути увагу і на останню справу, де фігурує Товариство з обмеженою відповідальністю «ТД «Західна молочна група». Щоправда, не господарську, а кримінальну. Інформацію про це оприлюднили журналісти з інтернет-видання «Волинські новини». Місяць тому апеляційний суд Волинської області ухвалив направити на новий судовий розгляд справу про побиття людини, яке скоїли працівники відділу економічної безпеки ТзОВ «Континіум» та ТзОВ «Західна молочна група» у присутності бійців підрозділу «Беркут». У такий спосіб вибиваючи з якогось  зізнання у розкраданні грошей компанії. В апеляційній скарзі йдеться про те, що правоохоронці відмовилися порушувати кримінальну справу, а Луцький міськрайонний суд залишив скаргу без розгляду без повної і всебічної перевірки даних. Тож Апеляційний суд Волинської області ухвалив направити справу на новий розгляд до першої інстанції у іншому складі суду. (Перший раз справу слухав суддя Луцького міськрайонного суду Олег Ющук).

Тим часом, поки Нардепи-бізнесмени аж надто ретельно охороняють свою економічну безпеку, а Степан Івахів, як заявляла ВО «Свобода», продовжує піаритись на болючій для селян темі – молоці, волинська влада разом із колишньою соратницею команди «Континіуму» і сусідкою по опальному офісу у Луцьку, Катериною Ващук бадьоро роздають доїльні апарати «щасливим» господарям рогатого поголів’я, власник Кіпрського «WMG WEST MILK LIMITED» доїть гроші з усієї Волині і систематично переводить їх в офшори. І правильно, навіщо їм, затурканим селянам із забитого Полісся ті гроші, коли вони такі потрібні для великої справи Івахіва і Ко°…

Далі буде…