Початок Нового року ознаменувався гучною заявою від народного депутата України Степана Івахіва, який через свою прес-службу на всю Україну заявив, що він готовий відмовитися від зарплати на благо рідного 21-го округу, депутатських пільг, як-то надмірні фінансові витрати та депутатська недоторканність. Тобто, у Верховній раді головний з-поміж «Патріотів Волині» збирається задурно працювати а благо улюбленого українського народу.

Як він вміє трудитися в Парламенті, Івахів показав 4 квітня на виїзному засіданні в будівлі на Банковій, де розташовані комітети Парламенту в той час, як у Верховній Раді трибуну блокувала опозиція.

Тим часом практика показує, що в заяві про недоторканність новоспечений парламентарій, як і чимало його попередників, вигідно злукавив заради піару перед довірливими виборцями з Полісся. За іншою ж частиною саможертовної обіцянки - легендарних зарплатні й депутатських пільг щасливого народного обранця приховується не що інше як звичайне бажання сподобатися лекторатові, і, як наслідок, потрапити у парламент ще раз. Ту обставину, що це – набагато дешевший спосіб виграти у виборчих перегонах, аніж проводити виборчу компанію з нуля, тямлять навіть ті, хто зовсім небагато знаються на українській політиці. Усе це дало змогу зрозуміти, що Степан Івахів вкотре проявив себе як талановитий стратег не лише у  бізнесі, але й у політиці.

Передусім Івахів зумів сподобатися своїм виборцям. То нічого, що «подобатися» він розпочав незадовго до власне самих виборів. Однак тут щедрість та уважність на той час ще просто кандидата(!) були безмежні. І шкільні пластикові вікна, й автобуси, й дитячі майданчики, і культура, і церкви, - словом, чого душа електорату забажає.

Івахів розчулився від дитячих віршиків на честь свого приїзду до села Рудня

На честь кандидата влаштовувались цілі концерти, фестивалі. Дітей одягали в вишиванки, розучували з ними пісні та вірші. 

Матеріали з сайту "Слово Волині"

... і про те, чого Івахів своїм виборцям не розповідає

Вочевидь, подробиці своєї бізнес-діяльності Степан Івахів селянам не  розповідає, коли вчергове на зустрічі з громадою виголошує чому і навіщо він пішов до Верховної Ради України. Бо якщо мати доступ до головних державних ресурсів і присвоювати їх у таких масштабах, як це роблять Івахів і Ко°, то, звичайно, не шкода кілька пластикових вікон для любого електорату, від якого ще не раз знадобиться підтримка на виборах.  Та й чи такою безкорисливою та самовідданою стала депутатська робота у Верховній Раді, як це намагається продемонструвати сам Івахів? Які перспективи відкриває Народному депутатові його нинішній статус? Якщо поспостерігати за останніми подіями, то можливості у обранця дійсно колосальні. І користується він ними, без сумніву, на повну. Зокрема, фірми бензинових магнатів стали фаворитами державних структур. Вочевидь, не без високого впливу вони, мов мухи на мед, за десятки й сотні мільйонів купують нафтопродукти в «Континіуму».

І усі ці задобрювання довірливих селян, яким хоч перед парламентськими виборами щось перепало з панської кишені  виглядають, принаймні, цинічно на фоні масштабного грабежу цілої країни та безоглядного обкрадання всього народу. У липні 2013 року рішенням Господарського суду м. Києва ТзОВ «Золотий екватор» стягнуло з Міністерства оборони України 27 мільйонів гривень за пальне для державних потреб. Яке, як можна зрозуміти з судового рішення, поставили згідно з двома договорами, що були укладені сторонами у листопаді минулого року.

Звичка не прощати борги діловим партнерам з боку власників групи «Континіум» зовсім не означає, що ті ж самі борги не можна пробачати собі. Яскравий приклад – банківські позики, яких у олігархів-депутатів за спиною вже цілий список. Нині колись позичені більш як $ 12 мільйонів через суд намагається повернути Банк Форум.

Найновіший тендер на постачання пального для автопарку СБУ, у якому, навіть не варто суміватися, знову став переможцем постачальник ТзОВ «Золотий Екватор», який, згідно укладеного договору, до кінця року заправить автопарк силовиків на 6 з половиною мільйонів гривень.

За інформацією, яка була опублікована на сайті «Наші гроші», така самовіддана любов до луцьких нафтотрейдерів виникла після призначення Бориса Колеснікова міністром транспорту. Саме у серпні 2008 року, коли паливом від «Золотого екватора» заправилася низка державних підприємств. Таким чином за чотири місяці держава збагатила невідомого тоді нафтотрейдера майже на пів мільярда гривень. При тому, що пропозиції були надміру дорогі – товар від нового фаворита обходився державі приблизно в півтора рази дорожче від тогочасної оптової вартості палива.  У своєму дослідженні «Наші гроші» зацікавилися тоді ще маловідомою загалу фірмою. Витяг з Єдиного державного реєстру, який опублікували «Наші гроші», свідчив про наступне: зареєстрована у Луцьку  за адресою вулиця Кременецька, будинок 38 у грудні 2010 року засноване двома офшорами з Кіпру – «ОВГ Оіл Вест Лімітед» та «Даркод Оверсіс Лімітед» із статутним фондом лише у 1000 гривень.

Ці «кіпріоти» також є засновниками ТзОВ «Континіум-Укрнафто-Ресурс» (м. Луцьк. вул. Дубнівська,23)

ТзОВ «Дельта Вест Ойл, Груп» (м. Луцьк, вул. Єршова, буд. 1)

ТзОВ «Тиха заводь» (АР Крим, м. Керч, буд. 37)

ТзОВ «Євродім» (м. Луцьк, вул. Єршова, буд. 1)

ТзОВ «Континіум Галичина» (м. Луцьк, вул. Кременецька, 38)

Варто відзначити, що ці визнані «Форбсом» мільйонери навіть за вивезення каналізації не платили, спокійно узаконюючи борги через суд.  

Майже усі вони фігурували у скандалі, який відбувся в листопаді 2011 року. Коли Служба безпеки України проводила перевірку на луцькому офісі «Континіуму», намагаючись відшукати докази 200 мільйонів державних гривень, на які було завищено ціни при проведенні торгів і процесу придбання палива державним підприємством «Укрзалізничпостач».

Силовики так нічого і не знайшли, а ДП «Укрзалізничпостач» «взули» на пару сотень мільйонів гривень.

Товариство з обмеженою відповідальністю «Євротон». У 2007 році його очолював нинішній директор державного комунального підприємства «Луцьктепло» Олександр Киричук. Це ТзОВ теж має кіпрських засновників – Компанія з обмеженою відповідальністю «Промкует Холдінгс Лімітед».

Яке одночасно є засновником представництва АТ «У.П.Е.К», що надає консультації з питань ведення бізнесу.

Та ТОВ «Волиньіндустрія-інвест»

Банкрутуюче нині Спільне Українсько-Американське підприємство «Інтернешенел  Телеком’юнікейшен Компані», більш відоме як «CDMA Україна» - донедавна один  набільших оператор стільникового зв’язку в Україні. Цю фірму власники зараз активно банкрутять із боргом у розмірі понад 120 мільйонів гривень, який вони винні китайським ІТ-гігантам «Huawei Tech. Investment Co., LTD» і «ZTE Corporation».

Таким  чином зареєстрована у 1996 році компанія спершу була вказана як дійсно українсько-американська із засновниками в Україні та в штаті Делавер.

Однак уже через рік у засновники фірми вводять швейцарську компанію «БТ Баутекс АГ» та «Плейнз Інвестмент ЛТД» у місті Тортола на території Британських Віргінських островів.

Потому, за даними 2002 року додається товариство «ХСМ Проперті Менеджмент», зареєстроване на території Швейцарії у м. Цюрих.

Саме товариство в Україні до 2005 року знаходилася за адресою: вулиця Кіквідзе будинок 41 Печерського району у столиці. Побачити головний офіс українсько-американська компанія із міжнародною репутацією та оборотами у сотні мільйонів можна з допомогою сервісу ЯндексМапи.  Що робила у звичайній хрущовці компанія, яка надавала найсучасніший комплекс телекомунікаційних послуг та небаченими темпами завойовувала ринок, можна тільки здогадуватися.

Через кілька років компанія переїхала у восьмиповерхівку на Кловський узвіз того ж Печерського району.

Тепер в інформації про засновників фігурує «НСМ Проперті Менеджиент Акціенгезельштафт» з князівства Ліхтенштейн. Також з’являються засновники із Белізу.

Спільне Українсько-Американське підприємство, яке нині зареєстроване у провінції, адміністративному центрі Волині, звідки й депутати групи «Континіум», по сусідству з цілою низкою їхніх же фірм.

І мало хто тепер згадає, що колись така фірма була. Хіба що ті китайські бізнесмени «Huawei Tech. Investment Co., LTD» і «ZTE Corporation», яких «розвели» на 120 мільйонів, ще довго пам’ятатимуть таке собі українське підприємство, що, мабуть, і дітям та онукам заказуватимуть у нас бізнес не вести. Між тим, за версією аналітиків, компанія, яка загалом боргує понад 700 мільйонів гривень, нині може не мати власного майна. Наприкінці минулого року Нацкомісія з питань регулювання зв’язку анулювала ITC ряд ліцензій на здійснення телекомдіяльності, попередньо переоформивши більше 0,5 млн номерів ITC і Схід-Телеком на Інтертелеком.

Київська компанія «Сістіма Ойл» із засновником-нерезидентом «Парамед Лімітед», із пропискою на Сейшелах.

Пізніше компанію перереєстрували на Британських Віргінських островах.

1 серпня 2013 року фірма збанкрутувала за борг у півмільйона гривень перед своєю ж ТзОВ «Справа Наша». Звісно, у неї майнових активів не було, а Луцька ОДПІ, яка теж висувала претензії, спіймала облизня.

Таким чином усі несплачені податки, борги та позики опинилися на екзотичних островах, де немає ні податків, ні обшуків, ні зайвих вух. Раніше київська, а нині луцька фірма ТОВ "Маршал-Трейд-Ойл", зареєстрована у 2009 році, має лише одного засновника – компанію «Болтер Інтернешнл Корп», прописану в Панамі.

Ну, і від бізнесу нафтового до справ молочних. Товариство з обмеженою відповідальністю «Торговий дім «Західна молочна група».

Офіційним власником якої вважається кіпріотська ВМГ «Вест Мілк Лімітед», фірма – засновниця «Ковельмолоко», «Комо-експорт», «Аіст-К», яке реалізовує м’ясопродукти, донецького ТзОВ «Молокопродукт».

Варто нагадати про те, як працює офшорна схема. Реєстрація копаній, які провадять діяльність в Україні, на різних засновників за кордоном, у більшості випадків означає виводити із країни капітал. Основна схема звільнення діяльності фірм і підприємств від оподаткування полягає в тому, що звичайні компанії та підприємства формально (не змінюючи структури свого бізнесу і взаємовідносин з партнерами) - виключно документально - оформляють свою діяльність через низькоподаткову іноземну компанію. Низькоподаткова компанія приймає на себе основні податкові платежі звичайних компаній і виводить дохід цих компаній з-під вітчизняного оподаткування, що істотно знижує податкові витрати, які виплачуються звичайними компаніями: з 65% -75% до 10% -20% - залежно від виду діяльності та обсягу податків.Тобто, залишати менше можливостей звичайним громадянам заробляти, а відтак, свідомо робити їх біднішими в той час, як ті, у кого основні грошові ресурси та влада - багатітимуть ще більше, далі обкрадаючи своїх же громадян.

Тож, вочевидь, тепер буде краще жити селянам з Ковельщини, Ратнівщини та Старовижівщини, які роками вдень і вночі гарують, аби зібрати молока, здати його молочним та нафтовим олігархам-нардепам, а ще заплатити з нього податки в державу, щоб та ж держава таки змогла купувати в олігархів бензин і вчасно перераховувала дорогим постачальникам мільйони на пільгові офшорні рахунки…

Далі буде...