Останнім часом все більшого розголосу набувають випадки беззаконня міліціянтів, які мало не до смерті б’ють громадян, чи то знущаються з них та постійно прикриваються своїм статусом всемогучих. Сторінки засобів масової інформації просто рясніють гучними заголовками про «подвиги» наших захисників. Проте в більшості випадків правоохоронцям все ж вдається прикрити одне одного та залишитися безнаказаними.

Резонансна подія за участі стражів порядку нещодавно трапилася на теренах Волині у селі Кропивщина Іваничівського району. Родич колишнього підполковника міліції так розбушувався, що мало не вбив односельчанина.

Так, ще на початку червня Володимир Задерей пас на полі коней. Проте коли побачив що одна із тварин відв’язалася, пішов шукати припону, до якого власне і був прив’язаний кінь. Пенсіонер проходив узбережжям місцевого ставка, де й потрапив під «роздачу» від орендаря водойми.

Зокрема Володимира Задерея гукнув невідомий чоловік. За словами сина пенсіонера це був Олександр Куліков, який начебто працював сторожем на ставку. Чоловік без пояснень вдарив Володимира Задерея кулаком у голову, від чого той упав на землю. Більше того, навіть не висловивши своїх претензій та не розібравшись у ситуації, нападник почав лупцювати пенсіонера ногами по усьому тілу, аж поки той не втратив свідомості.

Згодом, сторож замість того, аби рятувати чоловіка від побоїв, викликав на місце пригоди рибінспекцію. Попри прохання Володимира Задерея зателефонувати у швидку, рибінспектори відвезли побитого чоловіка додому.

На наступний день після інциденту він звернувся у лікарню, де медики констатували у чоловіка перелом чотирьох лівих ребер та закритий перелом ключиці зі зміщенням.

 

 

 

Селянина госпіталізували до Нововолинської центральної міської лікарні, де він пробув на стаціонарному лікування 17 днів.

Згодом, виявилося, що насправді нападник не був ніяким сторожем, а одним зі співорендарів водойми, та ще й за словами сина потерпілого, родичем колишнього підполковника міліції Віктора Лебідя, який власне і є фактичним орендарем ставка.

Місцеві кажуть, що на водоймі часто трапляються випадки незаконного встановлення риболовецьких сіток. Тож його орендарі вирішили боротися з браконьєрами шляхом самосуду. Вирішивши, що Володимир Задерей рибалка-браконьєр, Петро Зінчук просто відгамселив чоловіка.

Потерпілий подав заяву до Іваничівського РВ УМВС України у Волинській області. Там начебто взялися розслідувати справу та відкрили кримінальне провадження за ч.1 ст.122 КК України (умисне ушкодження, яке є небезпечним для життя). За цією статтею зловмисник може потрапити за ґрати на три роки.

Проте розслідування справи затяглося, і досі покараних немає. Цікаво, що згідно висновків судмедекспертизи чоловік отримав тілесні ушкодження внаслідок падіння. Хоча багато хто сумнівається в тому, що він сам міг впасти і зламати собі чотири ребра та ключицю.

Ось як виглядав Володимир Задерей після свого так званого «падіння»:

Сам же екс-міліціонер Віктор Лебідь не знає, хто побив чоловіка. За його словами, сторож Олександр Куліков давно уже звільнився з роботи, а тому вдень нападу його просто не могло бути поблизу орендованого ставка. Він же запевняє лише в одному, що Володимир Задерей неодноразово незаконно рибалив на водоймі, а тому не дивно, що цього разу пенсіонер все ж потрапив у поле зору рибінспекції.

Варто зауважити, що кореспонденти інтернет-видання «Під прицілом» намагалися з’ясувати, хто ж насправді є орендарем даного ставка, та на який період був виданий дозвіл на оренду водойми.

Проте, в управлінні екології та природних ресурсів Волинської ОДА відповіді не змогли надати, мовляв у них такої інформації немає. Натомість нам порадили звернутися до спеціалістів відділу землеустрою, охорони і моніторингу земель Волинської облдержадміністрації. Однак і там нам відмовились надавати таку інформацію. Тож у відділі послались на те, що цим займається лише одна людина на всю область, яка на сьогодні перебуває у відпустці. Таким чином нас запевнили, що ніхто окрім цього таємничого спеціаліста більше не знає про орендарів водних об’єктів.

Зі слів сина постраждалого Володимира, Романа Задерея, правоохоронці і досі не можуть знайти винуватця конфлікту.

«Міліція його шукає, а він ховається. Хоча його жовта «Нива» там стоїть біля ставка, він собі рибу ловить, а його і далі не можуть знайти. Потім міліція сказала, що його начебто знайшли, але він каже, що нікого не бив і нічого не знає», - розповів Роман Задерей.

Також син пенсіонера додає, що екс-правоохоронець Лебідь полюбляє розважатися зі зброєю. Він розповідає про випадок, коли біля ставка гуляли місцеві діти, а колишній міліціянт, аби розігнати непроханих зайд, вистрелив з рушниці. Щоправда дітям пощастило, оскільки постріл був здійснений у повітря. Та попри це, після цього випадку, одна дитина почала заїкатися. Її неодноразово возили до лікарів. Однак у селі подейкують, що Віктор Лебідь, аби батьки не здіймали галасу і не притягали його до відповідальності, заплатив їм кругленьку суму.

До того ж, для односельчан, уже звично, що Віктор Лебідь час від часу розважається своєю зброєю, виходячи на вулицю та стріляючи по усьому, що бачить, чи то птахи, чи звірі, чи будь-що інше. Говорять, що він тут себе взагалі вважає власником та господарем, через що й воює з усіма, хто навідується в цю округу.

Попри усе, родина Задерей планує продовжувати боротьбу за справедливість. Наступним їх кроком є звернення до Адміністрації Президента.

«Будемо далі добиватися правди, шукати справедливості», - наголошує син потерпілого.

Тим часом за побиття правоохоронці продовжують шукати невідомого зловмисника. Та чи знайдуть – невідомо, адже не всім вигідно, аби Володимира Задерея офіційно визнали побитим. В такому випадку, усі знатимуть, що він насправді тоді не падав з висоти власного зросту, як пишуть судмедексперти. Що ж до справжніх винуватців, то ця ситуація лишень наштовхує на думку, що лишається багато людей, які свого часу носили погони та по сьогодні думають, що їм підвладно усе в цьому світі. Через це трапляється багато випадків свавільства, яке так і лишається безнаказаним. Адже якби Володимир Задерей і насправді протизаконно рибалив на ставку – це в жодному випадку не давало нікому права бити його до напівсмерті. Проте кривдники чоловіка, скоріше за все не переймаються через ситуацію. Вочевидь, для них уже звична справа захищати свої володіння шляхом самосуду.