У центрі Луцька відкрили перше електронне табло системи моніторингу руху громадського транспорту, яке коштує 38 тисяч гривень, - повідомляє «Під прицілом».

Так, участь у відкритті електронної системи «МАК» взяли міський голова Микола Романюк, заступник мера Тарас Яковлєв та інженер комп’ютерних систем та програматики ПП «Візор» Інна Артемчук.

Отож, на проспекті Волі, 4 запрацювала «Розумна зупинка». Табло встановили для ширшого доступу пасажирів до інформації про рух місцевих автобусів. Відомості подаються у табличному та схематичному вигляді та стосуються руху усіх маршруток, що є у місті.

Спеціальне програмне забезпечення відслідковує рух кожного автобуса та його номер. На екрані монітора відображається інформація щодо його місцеперебування, швидкість, маршрут, запізнення чи випередження графіка.

Варто зауважити, що це третій етап впровадження системи GPS-навігації. Першим етапом була організація управління рухом автобусів і підготовка інформації про роботу перевізників. Другий етап – це оголошення зупинок у маршрутних таксі. Встановлення інформаційного табло «Розумна зупинка» є третім етапом впровадження системи.  

Проте, лучани, здається, не дуже задоволені такими нововведеннями. На їх думку, звичайно, добре, що тепер вони зможуть дізнатися інформацію про рух потрібного їм маршруту, проте, бідкаються, що на табло нічого не видно.

«Тут нічого не видно. Бери хоч окуляри вдягай, та все одно нічого не побачиш», - зауважує перехожа жіночка.

«Все бідкаються, що немає коштів, зарплати не дають і так далі…ну такі дурниці робити, краще б лівньовками зайнялися, а то все місто вважайте затоплене. А тут я нічого не бачу, я бачу тільки години, які і на свому годиннику можу подивитися. Я зараз туди дивлюся і бачу чотири фонарі, які відсвітлюються і стоять за моєю спиною, а більше я нічого тут не бачу», - скаржиться лучанин Михайло.

Проте, автори проекту запевняють, що це лише робочий проект, пізніше усі недоліки виправлять, розмістять там рекламу та покращать видимість на екрані. А також наголошують, що ввечері інформацію на екрані видно краще.

Натомість Микола Романюк наголосив: «На всіх зупинках такі табло напевно немає сенсу ставити, є різні зупинки, але як мінімум 50 таких систем по Луцьку повинні стояти. Але графік руху транспорту, ясно що не в паперовій формі, бо він розмокне, та він має бути розміщений на усіх зупинках».

До слова, ще одне подібне табло запрацює незабаром на вулиці Винниченка, а роботи з їх встановлення здійснює ПП «Візор».