На Волині два підприємства, зареєстровані на підставних осіб, правоохоронці підозрюють у махінаціях з перевезенням техніки через кордон, - інформує інтернет-видання «Під прицілом».

Так, у квітні 2010 року та квітні 2011 року невстановлені особи створили приватне підприємство «Луцьк-Мега-Транс» і приватне підприємство «Волтрансавтосервіс». Метою створення було прикриття незаконної підприємницької діяльності.

Зареєстрували ці підприємства в органах державної влади на двох підставних осіб. У подальшому послугами цих приватних підприємств користувались невстановлені особи, які діючи з метою зменшення сплати обов'язкових митних платежів при перетині Державного кордону України підробляли митні документи на ввезену до України сільськогосподарську та іншу техніку іноземного виробництва.

У ці митні документи вони вносили неправильний рік випуску, зменшуючи його і уникаючи таким чином сплати обов'язкових митних платежів у повному об'ємі.

Для здійснення реалізації та державної реєстрації такої техніки на території України ними повторно виготовлялись підроблені митні документи, у які вносили фактичний її рік випуску, виготовлялись фіктивні біржові договори (угоди) купівлі-продажу і довідки-рахунки, які підтверджували «законність» набуття права власності та знаходження технологічних транспортних засобів і сільськогосподарської техніки на території України.

Окрім цього, зловмисники зговорилися з службовими особами Державного підприємства «Волинський експертно-технічний центр Держгірпромнагляду» і територіального управління «Держгірпромнагляду» у Волинській області, які на підставі цих підроблених документів легалізували незаконно ввезену на територію України цю техніку на суму 691 049 гривень.

При цьому, для отримання реєстраційних документів, вони здійснювали її державну реєстрацію на підставі підроблених документів в територіальному управлінні «Держгірпромнагляду» у Волинській області. Після цього спритники знімали її з реєстрації і реалізовували на території України, використовуючи для цього видані в територіальному управлінні «Держгірпромнагляду» у Волинській області і Державного підприємства «Волинський експертно-технічний центр Держгірпромнагляду» реєстраційні документи.

Відтак, днями правоохоронці планують провести перевірку документів виконаних рукописним текстом і завірених підписами чоловіка, якого підозрюють у шахрайських оборудках, а також матеріалів його реєстраційної справи фізичної особи підприємця, які знаходяться в Державній реєстраційній службі Луцького міського управління юстиції у Волинській області.