Сьогодні - Всесвітній день захисту тварин. У Луцьку до цієї дати знайшли ще одне джерело для наповнення бюджету. Під час засідання Луцької міської ради прийняли рішення про обов'язкову реєстрацію домашніх тварин та ввели щомісячну плату за утримання собак, яка буде залежати від їх розмірів, - повідомляє інтернет-видання «Під прицілом».

Поки надходження від реєстрації собак будуть маленькими, то вони надходитимуть на КП «Ласка». Від реєстрації тварин у минулому році підприємство вже отримало 8 тисяч гривень. Пізніше, коли плата за це зросте - кошти надходитимуть до міської казни.

Директор комунального підприємства любить тварин заочно

Історія зі створенням комунального підприємства «Ласка» розпочалася начебто з ініціативи Богдани Новарчук, котра переконала міську владу у своїй любові до тварин. Ця проста лучанка, якій міська влада раптом пішла назустріч, нині очолює комунальне підприємство «Ласка». Однак, як розповідають колишні працівники притулку, вона зрідка буває на його території.

Найбільше трудиться Богдана у кабінеті, який очільники луцької влади люб’язно надали їй поблизу головного приміщення міської ради. Певно, так краще для захисту братів наших менших. Водночас, цього не достатньо, позаяк лучани продовжують нарікати, що в місті досі нема порядку із безпритульними тваринами. Та схоже, що і не наведуть, оскільки міська влада виділяє на утримання новоствореного підприємства замало грошей. Ото, якби дали кілька сотень тисяч, тоді б і показали лад та європейський порядок?!

Луцький притулок: європейський досвід на український манір

Для прикладу, у сусідній Польщі немає безпритульних собак та котів, бо там створений і функціонує притулок, яким опікується місцева влада. Більше того, там постійно виділяються кошти на стерилізацію та кастрацію. Правда прооперованих тварин більше не випускають на вулиці, а передають у спеціально облаштовані притулки.

У нашому місті ніби все робиться на той же манір: Луцька міська рада утримує комунальне підприємство за кошти платників податків. Проте у «Ласці», згідно зі статутом, мають лише стерилізувати та каструвати, а не утримувати тварин. Тож виходить, що після операцій чи лікування їх немає куди передавати на утримання. У той же час, як розповідає волонтерка Лариса Винокурова, проблемних чотирилапих просто вивозять або знищують - вводять їм препарати, якими вбивають. Як твердить бухгалтер підприємства Ольга Кирильчук у її коментарі, розміщення якого активно вимагала у наших модераторів, керівництво комунального підприємства «Ласка» робить все, аби збалансувати чисельність безпритульних тварин на вулицях обласного центру. Щоправда до притулки їх не передають, оскільки у Луцьку таких просто немає.

Цікаво, що на ринках міста стоять волонтери, перед якими красуються паперові скриньки. Туди люди кидають сякі-такі пожертви, які набігають в результаті у кругленькі суми. Щодня їх збирають для Дани Новарчук спеціально навчені «бійці».

Тим часом вона запевняє всіх, що ці так звані «копійки» зароблені нею. Зароблені, бо міська влада узаконила систему жебрацтва?

У той же час, згідно з законом України «Про благодійництво і благодійні організації»: «Особи, які перебувають на державній або іншій публічній службі та особи, які діють від імені осіб, які перебувають на державній або іншій публічній службі, не мають права здійснювати публічний збір благодійних пожертв.

Засновниками благодійних організацій можуть бути дієздатні фізичні та юридичні особи, крім органів державної влади, органів місцевого самоврядування, інших юридичних осіб публічного права».

Натомість Дана Новарчук, директор комунального підприємства і водночас голова громадської організації, яка займається благодійністю заради братів наших менших.

Правда, останнім часом з паперових коробок, у які збирають пожертви на ринках, зник напис про громадську організацію, яку очолює директор КП «Ласка» Богдана Новарчук. Натомість з’явилися слова «Допомога безпритульним тваринам». 

Стань благодійником – збирай пожертви на що заманеться

Тож поки пересічні люди думають, що кошти жертвують на безпритульних тварин - донині залишається невідомою подальша доля тих грошей.

У КП «Ласка», яке, згідно зі статутом, займається організацією вилову, стерилізацією або кастрацією тварин, аж чотирнадцять штатних працівників, котрі отримують заробітну плату з комунальної казни. Цікаво, чим насправді займаються ці люди? Оскільки притулків для тварин у Луцьку досі немає, а «Ласка», як комунальне підприємство зобов’язане виконувати все, про що записано у його статуті. Вочевидь, що насправді виходить: комунальне підприємство «Ласка» створене для цілей, яких просто у нього... немає?

«Ласка» плюнула ласкаво на державні накази

Два тижні тому волонтери, які на ринках міста роздають безпритульних тварин, звернулися до прокурора міста Луцька із заявою про вчинення  Богданою Новарчук адміністративного правопорушення. Так, лучани розповіли прокурору про те, що директор КП «Ласка» ігнорує їхні звернення і не дає відповіді на поставлені ними питання. Зокрема і про невиконання Положення про притулки для тварин, які затверджуються центральними органами виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері ветеринарної медицини (ч.5 ст15 зі змінами, внесеними згідно із Законом №5456-17 від 16.10.2012 року). Не сказав Сергій Данілін і нам нічого нового. Послався, що КП «Ласка» створене без порушень законодавства і «баста».

В той же час, комунальним підприємством не виконується наказ Державного комітету ветеринарної медицини, оскільки передача тварин новим власникам або до ареалу їх перебування здійснюється лише за умови проведення ідентифікації. У КП «Ласка» собак після стерилізації або кастрації, за розміщеною на офіційному сайті міської ради інформацією Богдани Новарчук, повертають на вулиці Луцька. А при тому, коли видають цуценят людям із КП «Ласка» людям, ніхто не пише довідок про стан здоров’я собаки та зроблені їй щеплення. Натомість – вимагають сплачувати благодійний внесок.

Мешканці обласного центру, які проживають поруч із так званим, притулком, скаржаться, що не можуть спокійно жити через собак. Голодні пси, які постійно підривають паркани КП «Ласка, вискакують і періодично нападають на птицю та кіз, яку люди випасають поруч зі своїми домівками. На їхніх городах, до речі, валяються напівзотлілі трупи тварин, яких перекидають через паркан працівники комунального підприємства.


Кремація трупів тварин повинна проводитися у спеціально відведених місцях. Однак місцеві переконують, що рештки чотирилапих безконтрольно вивозяться на сміттєзвалище у село Брище Луцького району.

До речі, у чинному законодавстві України міститься «Закон про захист тварин від жорстокого поводження», практично «мертва» юридична норма, за якою, прийнаймні, на Волині, ще ніхто не притягався до відповідальності...

Олена МОРОЗ