Співробітники УМВС України в Черкаській області затримали Романа Пшонку, який понад два місяці переховувався від міліції. Цю інформацію інтернет-виданню «Під прицілом» підтвердив керівник центру зв’язків з громадськістю відомства Дмитро Грищенко.

Зі слів керівника прес-служби черкаської міліції, нині Роман Пшонка перебуває під арештом, сьогодні ж правоохоронці клопотатимуться в суді призначити затриманому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.  

Сина колишнього власника «Західінкомбанку» Василя Гаврилишина, який кілька років тому поміняв прізвище на Пшонка, розшукували більше як рік. Співробітниками слідчого відділу Придніпровського райвідділу в місті Черкаси було встановлено, що 10 липня 2012 року Роман Пшонка із двома невідомими особами увірвалися до приміщення Черкаської філії ПАТ «Західінкомбанк» та намагався захопити приміщення. В такий спосіб Пшонка ніби виконував рішення Господарського суду Волинської області від 5 травня 2010 року. Тоді суд вирішив стягнути  ПАТ «Західінкомбанк» на користь ПП «Ірома»  308 060,68 гривень заборгованості по орендній платі, 19 885,90 гривень пені, примусового виселення та звільнення ЧФ ПАТ «Західінкомбанк» займаних приміщень, які є частиною нежитлового адміністративно-побутового будинку, разом з прилеглими господарськими будівлями, загальною площею 362,5 квадратних метрів.

Тепер варто поцікавитися що то за підприємство та в який спосіб воно стягувало майно і гроші з «Західінкомбанку». Підприємливий лучанин Василь Гаврилишин після того, як розбагатів, намагався і дітям забезпечити безбідне життя до самої старості. Зокрема однією з співзасновників «Західінкомбанку» була і дружина фінансиста Наталія Гаврилишина. А ПП «Ірома», яке було створене в часи процвітання банку Гаврилишина  у 1994 році, очолює не хто інший, як діловий партнер та друг сім’ї банкіра Богдан Бабій. Ті, хто пам’ятає буремні 90-ті, розповідають, що й назва фірми «Ірома» - це поєднання імен дітей люблячого батька – Ірина і Роман. Після того, як Василя Гаврилишина випустили зі столичного СІЗО, усеньке сімейство переселилося до Норвегії. На батьківщині залишився тільки Роман Васильович, який, як ми вже писали вище, невдовзі поміняв прізвище на співзвучне з тим, яке носить Генпрокурор України.  

В останні роки мажорний спадкоємець займався тим, що відбирав майно у філій «Західінкомбанку» в різних регіонах Західної і Центральної України, на яке, ніби то, мав право власності.

Схема доволі хитромудра. Як з’ясувалося, приміщення, у яких працювали філії «Західінкомбанку», фінустанові не належали. Засновники «Західінкомбанку» виводили майно та оформляли його на свої ж підставні фірми. Тож Роман Пшонка через суди відбирав майно у банку та ще й стягував пеню, яку банк ніби то заборгував за оренду.

Так сталося і цього разу. Господарським судом Волинської області було Романа Пшонку було визнано реальним власником 362 квадратних метрів приміщення, у якому господарював банк. Як стверджують слідчі Придніпровського РВ в м. Черкаси, 10 липня 2012 року Роман Пшонка разом з двома невідомими особами вранці вдерлися до приміщення Черкаської філії та вимагали виконати рішення суду. Тобто повернути нерухомість, а крім того ще й заплатити 308 060,68 гривень заборгованості по орендній платі за користування приміщенням, 19 885,90 гривень пені за прострочення виплати заборгованості. Однак у той же день головним державним виконавцем Центрального відділу державної виконавчої служби Черкаського міського управління юстиції було прийнято рішення про зупинення виконавчого провадження та винесена відповідна постанова. Пшонка про це знав одразу, однак це його не зупинило. Він заявив, що є власником приміщення на підставі свідоцтва про право власності ще від 2005 року згідно договору дарування, за яким він  був обдарований ПП «Ірома». Тож він разом з невідомими поплічниками захопили приміщення банку, заблокували вхідні двері, стали замінювати замки дверей та деякий час не випускали із приміщення працівників банку. Наступного дня новий «господар» дозволив працівникам банку винести речі. Внаслідок таких дій банк впродовж двох днів банк не міг працювати в нормальному режимі. Тож правоохоронці відкрили кримінальне провадження за протидію у господарській діяльності, яка карається штрафом від 17 до 50 тисяч гривень.

Відділення ПАТ «Західінкомбанк» у м. Черкаси

Крім того після захоплення приміщення нежитлового адміністративно-побутового будинку виявилося, що з банку зникли товарно-матеріальні цінності. Тож Пшонці інкримінують ще й грабіж.

У травні прокурор об’єднав обидві справи в одне кримінальне провадження. Слідчий суддя Соснівського районного суду м. Черкаси виніс ухвалу про здійснення примусового приводу Романа Пшонки до слідчого для проведення слідчих дій.

Позаяк Пшонка не з’явився, його оголосили в розшук. 26 вересня Соснівський суд виносить ухвалу про обрання запобіжного заходу до Романа Пшонки у вигляді тримання під вартою. Проти такого заходу заперечував захисник Романа Пшонки, стверджуючи, що у його клієнта серйозні проблеми зі здоров’ям, натомість обрати міру запобіжного заходу  у вигляді особистого зобов’язання.

Однак суд врахував можливість того, що Пшонка й далі переховуватиметься від слідства. Тож не послухав захисника, а задовольнив клопотання слідчого міліції. Проте розшукувати втікача правоохоронцям довелося ще добрих два тижні. Нині син Василя Гаврилишина перебуває під вартою, однак чи надовго – вирішить Феміда.

Соснівський районний суд м. Черкаси

Вчора, 14 жовтня, сина екс-власника ПАТ «Західінкомбанк» Василя Гаврилишина Романа Пшонку Печерський районний суд міста Черкаси вирішив відпустити під заставу.  Про це нам повідомили в ЦЗГ УВС України у Черкаській області. На чому грунтувалося таке рішення суду та у скільки обійшлася підозрюваному відносна свобода, у прес-службі міліції не сказали. Варто ще раз нагадати, що під час розгляду справи в суді слідчий завяляв побоювання, що Пшонка може «дати драпака», проте якраз аргументи Романа Пшонки виявилися для суду більш переконливими.