Голова облдержадміністрації Борис Клімчук та голова Федерації футболу Волині Василь Столяр створюють перепони у розвитку футболу краю і це може спричинити зникнення футбольного клубу «Волинь». Про це заявив інтернет-виданню «Під прицілом» перший заступник голови федерації футболу Волині Олександр Жуматій і віце-президент клубу Юрій Савчук.

Голова Волинської ОДА Борис Клімчук нещодавно заявив, що не втручається у футбольні справи області. Мовляв,  йому не має діла до ФК «Волинь» і до футболу взагалі. Однак губернатор чи то має погану пам’ять, чи то лукавить. Адже майже рік тому, він власноруч написав заяву у кандидати на посаду голови федерації футболу Волині (ФФВ).  

 

Перший заступник голови ФФВ Олександр Жуматій фактично відсторонений від виконання своїх обов’язків, однак ситуація його неабияк турбує.

«Відбуваються дивні речі: з однієї сторони Борис Клімчук заявляє на камеру, що він не футбольний функціонер і ніколи ним не був, і не збирається бути і футбол його нібито не цікавить.  Дивно тоді, як ця людина дійсно подавала заяву на підтвердження того, що він на позачерговій звітно-виборній конференції є кандидат на посаду голови ФФВ.  Так не зрозуміло, коли людина говорить правду, тоді коли писала заяву говорячи, що хоче очолити федерацію чи коли каже, що футбол не в його преференції і ніколи ним не цікавився», - заявив Олександр Жуматій. 

За цей час Борис Клімчук змінив своє рішення і на посаду голови ФФВ уже не балотується. Нагадаємо вибори мають відбутися 14-ого листопада цього року. Однак з-під контролю футбольну федерацію голова ОДА не збирається відпускати.

«Чітко знаю позицію губернатора області. Він особисто під свій контроль взяв обрання голови Федерації футболу Волині. Позачергова конференція була зірвана завдяки його особистому втручанню. І це питання цілий рік було в нього на контролі. Втручання є і це можна перевірити і по делегатам, які обираються, і позицією всіх осередків футбольних, на особисте звернення Бориса Петровича щодо підтримки єдиного кандидата від влади», - зазначив Олександр Жуматій.

Також він підтвердив, що не відомо скільки зареєстровано кандидатів і хто балотується на посаду голови ФФВ. Однак перший заступник федерації зазначив, що відома лише кандидатура Ігоря Чорнухи, якого ніби лобіює Борис Клімчук. 

«Ситуація досить  неоднозначна, тому що ми увесь час кажемо – футбол поза політикою, декларуємо і доводимо до відома маси, що футбол окремо - політика окремо… Але ми живемо в такій державі, що без гілки влади нічого не можна робити самотужки. Все буде робитися по тому сценарію, щоб забезпечити перемогу конкретного кандидата», - переконаний перший заступник голови ФФВ Олександр Жуматій.

Уся ситуація не виглядала б критичною, якби не стосувалася розвитку всього волинського футболу й існування ФК «Волинь»  загалом. Оскільки ця круговерть втягнула у себе значно більше, ніж здається. Аби результати футбольного клубу у Прем’єр-лізі були легітимними – футбольний клуб повинен бути членом регіональної федерації футболу, лише у такому разі він матиме право брати участь у змаганнях під егідою Федерації футболу України. Втім нинішній голова ФФВ Василь Столяр ставить під сумнів членство «Волині».

«Виходить абсурдна ситуація, яким же тоді чином футбольний клуб  бере участь у футбольних змаганнях? Це може призвести до того, що будь-який керівник іншої команди, які беруть участь в змаганнях, можуть подати лист в КДК в якому запитати чому «Волинь» бере участь у змаганнях під егідою ФФУ? І у всіх матчах, якщо визнають, що він не має права брати участі, зарахують технічні поразки і знімуть просто зі змагань», - зауважив Олександр Жуматій.

Віце-президент ФК «Волинь» Юрій Савчук зазначив, що мав розмову з Борисом Клімчуком, адже події, які зараз вирують навколо федерації та клубу відбуваються не без участі губернатора.

«У мене була зустріч з Борисом Петровичем. На якій він задав мені питання, а чому ви пов’язуєте федерацію і з клубом «Волинь». Я відповів.  Перше це те, що футбольний клуб розвиває футбол не тільки професійний, а розвиває дитячий. У нас працює дуже потужно дитяча школа. Це понад 300 дітей . У нас крім основи грає дубль, а після дубля грає ще U18. Ми бачимо вже ланку, яка дає розвиток тисячам. Адже за кожною дитиною це батьки, брати і сестри, які переживають ким стане та дитина. І «Волинь» єдина це  робить. Хочуть багато інших людей в районах цим займатися, але вони не мають можливості фінансової, юридичної і так далі. І саме завдання федерації допомагати робити ці речі. Але вона на сьогодні цього не робить. І вже півроку тому, відбулася б конференція і були зроблені усі рухи і на сьогодні ми були б на 10 кроків попереду. Друга причина, я відповів Борису Петровичу, що «Волинь» мусить бути колективним членом, як клуб, який бере участь у змаганнях Прем’єр-ліги.  І ми кожних дві неділі маємо якісь листи незрозумілого характеру, то ми були членами, то ми не є членами, то напишіть заяву. Про яку заяву може йти річ, якщо ТзОВ ФК «Волинь» третій рік бере участь у змаганнях. Чистої води фальшування і спекуляція. І Борис Клімчук добре про це знає», - переконаний Юрій Савчук.

За його словами, клубу створюють перепони оскільки не хочуть, аби він розвивався. Хоча інвестор готовий вкладати мільйони у «Волинь», будівництво бази, полів, крім того підтримувати дитячий футбол та аматорський. Проте на думку Юрія Савчука є люди яким це не потрібно.

«Така позиція губернатора не просто шкода, а це фактично похорони футболу. Такого ж плану був губернатор, який поховав волинський бокс. Я хотів би сказати Борису Петровичу, що треба йти в ногу з часом, що він завжди робив, а зараз він йде в розріз з часом і футболом. Задача губернатора не розламувати, а тільки підтримувати, я йому цього хотів би побажати і порадити», - зауважив Юрій Савчук.

На Волині ще рік тому був баскетбольний клуб «Волиньбаскет», який був чемпіоном і виграв кубок вищої ліги, зараз він припинив існування, волейбольна команда «Континіум-Волинь-Університет» - діючий володар кубка України і срібний призер Суперліги через фінансові негаразди були змушені відпустити кращих гравців. Тож і ця команда вже не претендує на високі нагороди. Обом цим колективам ще не так давно обіцяв свою підтримку Борис Клімчук. Та з огляду на нинішню ситуацію, такого «покровительства» не побажаєш нікому. Не хочеться, щоб наступним у цьому списку став ФК «Волинь», який поки що залишається флагманом волинського спорту.