У Луцькому навчально-виховному комплексі №9 від батьків вимагають здавати кошти на капітальний ремонт спортзалу.  Попри те, що гроші на роботи в повному обсязі передбачені міським бюджетом. Тоді на що збирає гроші директор школи? І в чиїх кишенях вони осідають? Тему досліджували кореспонденти інтернет-видання «Під прицілом».

Як заробити на біді – рецепт від директора луцької школи

У травні цього року після тривалих дощів підвали дев’ятої школи  наповнилися водою, яка підмила фундамент спортивного залу, затопила тепловий центр, який знаходиться під ним. Тож приміщення почало валитися. У зв’язку з цим треба було здійснювати капітальний ремонт.

Міська рада взяла на себе повністю фінансування капремонту запланувавши 1 мільйон гривен на спортзал і 100 тисяч на ремонт опалювальної системи. Спочатку виділили з міського бюджету 400 тисяч гривень, решту планують до кінця року.

«Ми уже зробили початкові роботи. Уже будемо здійснювати завершальні роботи. Вичистили стару осівшу підлогу, зробили буронабивні палі, зробили бетонну підготовку, чистову бетонну стяжку, і зараз уже приступаємо до облаштування настилу з брусків, переварюємо опалення і переходимо до оздоблювальних робіт стелі і стін», - розповів начальник управління капітального будівництва Луцької міської ради  Леонід Карабан.

З батьків беруть побори, погрожуючи виключенням їх дітей зі школи

Однак батьки дітей звернулися у редакцію інтернет-видання «Під прицілом», розповівши,  що у них вимагають, аби вони здавали кошти на ремонт спортзалу. Хоча не так давно міський голова Микола Романюк пообіцяв, що спортзал відремонтують за кошти міського бюджету без батьківської допомоги.

«Нас поставили до відома, що до Нового року ми збираємо кошти на ремонт спортзалу, бо він падає і валиться, і це - наша проблема, бо наші діти там навчаються. І після нового року ще будемо збирати на ремонт спортзалу. Бо всі гроші, які були виділені, потратили на ремонт опалювальної системи. Поки що сказали по 100 гривень здавати, але потім, кажуть, може бути і по 200, і по 300 гривень. З батьківського комітету просто дзвонять і ставлять до відома, що здаємо таку суму. Ніхто не обговорював з батьками це питання. Після осінніх канікул просто поставили до відома», - розповіла нашому виданню одна з мам, чия дитина вчиться у НВК №9. Прізвище та ім’я батьки називати не хочуть, оскільки бояться, що їх дитину виженуть зі школи і в іншу не приймуть.

«Наш директор каже: «Гроші у нас здаються добровільно, а хто не хоче здавати, ми того попросимо в іншу школу», - бідкається мама. Тож батьки без питань уже почали здавати гроші, як і наша героїня.  

Більше того, за її словами, роботи у спортзалі зупинилися, бо кажуть -немає грошей, щоб їх далі продовжити, тому батьків просять здавати кошти швидше, бо ж скоро зима надворі, і дітям не буде, де займатися фізкультурою.  

«Я розумію, що ми можемо чимось допомогти, але ж не можна звалити повністю капітальний ремонт на батьків», - вважає мама.  

Однак, як зазначив начальник управління капітального будівництва Луцької міської ради Леонід Карабан, жодних додаткових коштів непотрібно, усі роботи будуть виконані за гроші міського бюджету:

«На ці роботи не треба додаткових коштів. Ми плануємо зробити спортзал повністю за кошти міського бюджету», - повідомив чиновник. 

Як директор школи втікав від журналістів, а його працівники забороняли знімати відео

Кореспонденти «Під прицілом» вирішили все ж з’ясувати у директора Луцького НВК №9 Віктора Недужка, що тоді за гроші на спортзал збирають із батьків. Утім, у навчальному закладі, схоже, нам були не раді. Керівник школи відмовився спілкуватися з журналістами, закривши двері свого кабінету перед носом кореспондентів. А в приймальні його секретарі повідомили, що директор раптом став зайнятий і вирушає на якусь дуже важливу робочу зустріч. Тож він дуже хвилюється і вчить промову. Таким чином, нам дали зрозуміти, що до такого поважного керівника потрібно записуватися на прийом завчасно. Бо ж хто такі ці ЗМІ? І яке право мають порушувати ідилію закладу, створену директором?   

На побажання все ж ознайомитися з ремонтними роботами, які тривають у спортзалі, ми теж отримали відсіч. Мовляв, журналісти не мають права цього робити без дозволу. Який же дозвіл у нас має бути і від кого, нам так і не пояснили, лише підкресливши, що директор нам заборонив здійснювати фото і відео зйомку всередині спортзалу. І як після цього не процитувати давню приказку: «На злодієві і шапка горить».

Мабуть, працівники школи зовсім погано знають законодавство,  а особливо Закон України «Про друковані засоби інформації (пресу) в Україні». Зокрема, у статті 26 цього закону пункт 2 йдеться: «Журналіст має право відвідувати державні органи влади, органи місцевого і регіонального самоврядування, а також підприємства, установи і організації, та бути прийнятим їх посадовими особами».

Окрім того, умисне перешкоджання законній професійній діяльності журналістів підпадає під адміністративну і кримінальну відповідальність, тобто  карається штрафом, арештом чи обмеженням волі.

Побори за спиною начальника управління освіти?

Оскільки працівники Луцького НВК №9  чинили нам перепони в отриманні необхідної інформації, кореспонденти попрямували у міське управління освіти за коментарями.

Начальник управління освіти Луцької міської ради Олег Гребенюк відповів на наші питання. Зокрема, він погодився, що заборонити зйомку спортзалу директор не мав права, бо це не його приватна власність, тож пообіцяв врахувати цей факт. Також головний освітянин міста повідомив, що жодних коштів з батьків на ремонт спортзалу не вимагають, оскільки це - капітальний ремонт, то всі витрати бере на себе міська рада.

«Ні, що ви! Батьки в нас капітальне будівництво не дофінансовують абсолютно. Це великі об’єми, і навіть при бажанні батьків вони б цього не зробили. Такої потреби нема», - зауважив Олег Гребенюк.

А про те, що керівництво та вчителі Луцького НВК №9 вимагають здавати батьків по 100 гривень на ремонт спортзалу, головний освітянин взагалі вперше чує: «Якщо ви мені таку інформацію дали, я виясню і уточню цю ситуацію. Але я думаю, що це не відповідає дійсності».

Якщо добре порахувати, то можна побачити, що коштами батьків можна повністю зробити капремонт спортзалу. У школі навчається в середньому 2 тисячі учнів по 100 гривень з кожного – виходить 200 тисяч гривень, плюс 300 гривень після Нового року, про які говорила мама - отримуємо ледь не мільйон гривень! Ось вам і капремонт.

Утім, попри запевнення Олега Гребенюка, що поборами у дев’ятій школі не займаються, мало віриться. Оскільки  батьки готові розповідати про чудні речі, які кояться в освітньому закладі, утім поки що ніхто не хоче відкрито про це заявляти, бо боїться. Адже усім відома «кругова порука» серед освітян. Тому для директора школи стати князьком - не проблема, оскільки на діяльність керівників закладів освіти і міська рада і правоохоронні органи банально закривають очі. А крайніми завжди опиняються батьки та їх діти. Чи буде так і цього разу?