Роботи на шахті №1 «Нововолинська» можуть припинити через загрозу життю та здоров’ю працівників. Про це інформує інтернет-видання «Під прицілом».

Посадовою особою територіального управління Держгірпромнагляду у Львівській області головним державним гірничотехнічним інспектором Західної міжрегіональної державної інспекції нагляду у вугільній промисловості Володимиром Троцем було проведено планову перевірку дотримання вимог нормативно-правових актів з охорони праці та промислової безпеки на шахті №1 «Нововолинська» ВП «Шахтоуправління «Нововолинське». Зокрема, найбільш грубе порушення було виявлено на дільниці шахти, де здійснюють підйом та спуск вантажів. Більше того, інспектори виявили проблеми під час експлуатації клітьового підйомного комплексу допоміжного ствола і, якщо шахтарі продовжать ним користуватись надалі, може трапитись аварія.

Кореспонденти інтернет-видання «Під прицілом» спробували поспілкуватися на цю тему з керівництвом «Шахтоуправління «Нововолинське» шахти №1. Однак, як нам повідомили, голова Микола Яремчук перебуває на лікарняному, а його заступник Федір Богдан навіть слухати не захотів журналістів.

Разом з тим, заступник начальника Західної міжрегіональної державної інспекції нагляду у вугільній промисловості Володимир Осадця розповів, що шахту повідомили про проведення планової перевірки ще за десять днів.

«Це була планова перевірка проведена 13 вересня 2013 року, проводив її головний державний інспектор Володимир Троць. В ході перевірки було виявлено 27 порушень і під час експлуатації клітьового підйомного комплексу – клітьового ствола. З них 6 порушень могли створити велику загрозу життю та здоров’ю працівників», - повідомив Володимир Осадця.

Під час проведення перевірки інспектор виявив порушення, які не відповідають вимогам нормативно-правових актів охорони праці. Тож це становить велику загрозу життю людей, які працюють на державному підприємстві.

Зокрема, інспектори під час перевірки зафіксували, що на шахті не проведено виміри зазорів і профільну зйомку армування допоміжного ствола. Окрім цього, вони не виявили експертних висновків на повторне використання привідних пружин парашута ПТКА (випробування парашутів повинно проводитись перед введенням їх в експлуатацію і надалі – не рідше ніж два рази на рік). Також не проведено заміну амортизаційних канатів парашута ПТКА та не полагоджено шарніри гальмівної системи. Однак найцікавіше те, що термін експлуатації каната завершився, а сам експертний висновок на продовження відсутній. В результаті інспектори встановили, що на шахті відсутні випробувані засоби для спуску та підйому довгомірних та великогабаритних вантажів. Опис цих порушень  територіальне управління Держгірпромнагляду у Львівській області виклало у адміністративному позові, з яким звернулось до Волинського окружного адмінсуду.

«За результатами перевірки директору шахти «Шахтоуправління «Нововолинське» Віктору Ковтуну було вручено перевірки та відповідний припис щодо негайного усунення виявлених порушень. Також за порушення, що створює загрозу життю та здоров’ю працівників був наданий відповідний адміністративний позов до Волинського окружного адміністративного суду про заборону спуску-підйому вантажів допоміжним стволом шахти. Заборона зараз взято тільки адміністративним судом взято до розгляду справу, фактично заборони самої ще немає. За допущені порушення було притягнуто до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу головного механіка «Шахтоуправління «Нововолинське». Мінімальний штраф у розмірі 340 гривень», - поінформував наших кореспондентів Володимир Осадця.

Таким чином, при подальшому виконанні робіт або експлуатації об’єкта, машин і механізмів це нестиме загрозу життю працівників. За словами контролюючих  служб, для недопущення спричинення шкоди життю чи здоров’ю працівників на шахті №1 «Нововолинська» є передбачені Законом та Положенням підстави для зупинення проведення робіт по спуску-підйому вантажів допоміжним стволом. Таким чином, наразі роботи припинено до усунення недоліків та приписів інспекторів Держгірпромнагляду.