У місті Любомль Волинської області виявили фіктивну фірму, через яку італійська компанія «YESMOKE TOBACCO» переправляла цигарки до Об’єднаних Арабських Еміратів. Про це інформує інтернет-видання «Під прицілом».

Під час перевезення 12 мільйонів 70 тисяч пачок цигарок, вартістю 154000 євро через зону митного контролю поста «Ягодин», водій пред’явив документи, що містили неправдиву інформацію про одержувача. Так, польським митникам водій показав товаросупровідні документи про постачання цигарок на адресу підприємства «ATLANT STYL», що розміщене в м. Любомль Волинської області. Проте, як виявилося, такого підприємства давно не існує. Після цього, на митному посту «Ягодин» в Україні в пред’явлених митникам документах вже було зазначено іншого одержувача - фірму «K.LINE FZCO», що знаходиться в Об'єднаних Арабських Еміратах. Такі дії дозволяли здійснювати транзит контрабандних цигарок через територію України на Близький Схід, уникаючи при цьому додаткових митних зборів.

Спочатку, за фактом порушення водієві інкримінували злочин за ст. 483. КК України (переміщення або дії, спрямовані на переміщення товарів через митний кордон України з приховуванням від митного контролю). Проте, нещодавно суддя закрив справу, оскільки за трудовим договором на чоловіка не були покладені обов’язки експедитора чи декларанта. За висновком суду, він виступав лише водієм по транспортуванню товару від митного поста Польщі до митного поста України, а не перевізником.

Незважаючи, на те, що справу вирішили закрити, цигарки все ж таки були конфісковані, а товаротранспортні документи вилучені судом.