Лучанин, якого підозрюють у кіберзлочинності, побив міліціонера, який прийшов перевірити, чи він вдома, і віддати йому копію клопотання про продовження стоків досудового розслідування. Про це інтернет-виданню «Під прицілом» розповів начальник УМВС області ОлександрТерещук.

Раніше інтернет-видання «Під прицілом» повідомляло про цей факт. Тоді нашим кореспондентам начальник УМВС України у Волинській області Олександр Терещук розповів, що такий собі «хакер» протягом декількох років через інтернет дурив громадян Луцька та Рожищенського району, крав та продавав платні програми компаній, а також був псевдо-провайдером мережі Інтернет, чим заподіяв матеріальну шкоду великій кількості волинян. Правоохоронці протягом року намагалися спіймати кіберзлочинця, але той майстерно уникав зустрічей з ними. В результаті було прийнято рішення, переодягнувшись у форму «Волиньгазу, обшукати помешкання підозрюваного та затримати його. Під час затримання чоловік чинив спротив діям правоохоронців. 

Цю інформацію підтвердив під час інтерв’ю старший оперуповноважений у особливо важливих справах Олександр Карпюк, що був у групі затримання в той вечір. Міліціонер пояснив: «Ми мали дозвіл на обшук помешкання, але здійснили це зненацька і під іншим виглядом, оскільки боялися, що злочинець натиском однієї кнопки може стерти всю інформацію, що слугує доказами у справі».

Як розповідає міліціонер, після затримання за «хакера» взялася прокуратура, було порушено кримінальне провадження за ст. 176 та 361 КК України, а поки тривало розслідування, його посадили під домашній арешт. За ним закріпили перевіряльника – того ж Олександра Карпюка.

«Слідчий дав мені доручення повідомити, що строки досудового розслідування продовжили. Я прийшов до нього близько 21.00, щоб показати копію клопотання, яке він мав підписати. Проте, арештант відмовився що-небудь підписувати без свого адвоката,»- розповідає міліціонер.

Як наголосив начальник УМВС України на Волині Олександр Терещук, вчора під час прес-конференції, чинним процесуальним законодавством визначено, що наглядач має право в будь-яку пору доби відвідувати людину, яка знаходиться під домашнім арештом.

«Громадянин Владичак відкрив мені двері і завів до кімнати. Він вів себе неадекватно, був дуже агресивним, і я вирішив перестрахуватися – зняти нашу розмову на мобільний телефон. Побачивши, що я знімаю, він почав наносити мені удари і вибив із рук мобільний телефон. Я зрозумів, що без цього відео не доведу того, що не мав наміру і не починав бійки. Тому телефон я непомітно забрав і підмінив на інший», - розповів про ті події Олександр Карпюк.   

За словами міліціонера, арештант замкнув кімнату, щоб забрати телефон. В той час з іншого мобільного правоохоронець набирав 102. Розлючений господар помешкання знову накинувся на візитера, взявся його бити, вирвав з рук телефон. Після цього, каже Карпюк, жбурнув у нього металевим тренажером.

«Коли він кидав у мене тренажер, я встиг поставити блок – тепер у мене вся рука синя. Я досі не можу нормально рухати. Владичак був в ярості. Якби в нього був ніж, він певно мене б зарізав», - описує ситуацію міліціонер.

На цьому бійка не закінчилася. Як розповіли правоохоронці, нападнику було мало, і він знову накинувся на міліціонера. Цього разу останній відреагував: вхопив його руками та відкинув до шафи. Хакер вдарився головою в кут і розсік лоб. Після цього чоловік піднявся і почав знімати себе на відео, погрожуючи міліціонеру, що подасть на нього в суд за побиття.

У квартирі під час всього дійства знаходилася дружина та дитина господаря, які намагалися зупинити бійку.

За викликом на місце події прибула слідчо-оперативна група. Після перевірки квартири постраждалих відвезли в лікарню. Наступного дня арештант подав заяву на Олександра Карпюка - буцімто він побив його та його дружину

«Я його дружину пальцем не тронув. Більше того, в неї не було ніякого струсу, як про це заявляє її чоловік, а лише синячок на руці. До речі, коли вона давала свідчення слідчому, то сказала, що навіть не пам’ятає, звідки він у неї взявся», - заявляє постраждалий міліціонер. 

Під час прес-конференції з начальником обласного УМВС України Олександром Терещуком журналістам показали відео, яке було зняте на телефон Олександром Карпюком під час останнього спілкування з арештантом.

«В мого підлеглого синяки під очима, на руках, на лобі, гематома в зап’ясті руки і струс мозку», - повідомив головний міліціонер Волині.

 Підтвердженням його слів є висновки судово-медичної експертизи.

«Сьогодні справу передано до прокуратури міста Луцьк, яка й проводить розслідування. Можу лише сказати, що до тих злочинів, які були йому інкриміновані додалися ще підробка документів та шахрайство», - розповів Олександр Терещук.