Луцька міська рада через суд добилася визнання недійсним контракту зі скандальним ПП «Глорія-Буд-Плюс». Про це повідомляє інтернет-видання «Під прицілом».

Однак від цього людям легше жити не стало. Нагадаємо, більше 160 сімей свого часу «повелися» на заманливу пропозицію від будівельного афериста, який за гроші громадян брався звести елітне житло на вулиці Зацепи, 10. Гроші люди вклали ще у 2006 році. Загальна сума вкладень становила понад 7 мільйонів доларів за тогочасним курсом. Нині ця сума становила б не менш як 11 мільйонів доларів США. Однак ні осель, ні грошей люди відтоді не бачили. І, нарікають, навряд чи колись їх вдасться повернути.

Як розповідають постраждалі, все почалося  ще у 2006 році. Луцька міська рада уклала контракт із ПП «Глорія-Буд-Плюс» про здійснення організаційно-правових заходів для спорудження багатоквартирного житла. В цьому випадку мерія виступила замовником будівельних робіт по вулиці Зацепи. Людям, які бажали придбати житло у майбутніх багатоповерхівках, підприємці показали гарно намальований проект будівництва. Малюнок всім сподобався. Згідно з планом, вкладники повинні були вселитися у свої квартири вже наприкінці 2008 року. Натхненні обіцянками громадяни перерахували шахраям гроші за повну вартість житла, а хто їх не мав - набрав кредитів. Натомість нині на місці очікуваних осель – дві нездані дев’ятиповерхівки та третя незавершена.

Будували, будували – і зупинилися!

«На початках все йшло добре, 3 будинки вже були готові до здачі, але раптом роботи припинилися. Нам повідомили, що у зв’язку з кризою завершити будівництво не вдасться, оскільки у підприємства бракує фінансів. Люди готові були добудувати все за власні кошти, але керівництво «Глорія-Буд-Плюс» запропонувало надіслати гроші на їхній банківський рахунок, і вони самі закінчать роботи. Нам пощастило, що ми вчасно дізналися, що підприємство подало на реорганізацію, а всі його рахунки - заблоковані. То куди ж вони хотіли, щоб ми гроші надсилали? Ми зрозуміли – нас кинули», -  розповідає один із постраждалих вкладників Ігор Сух.

Тоді ж і розпочалася судова тяганина, яка триває вже 6 років. Як стверджують постраждалі вкладники, вони впродовж усього періоду зверталися в Луцьку мерію, суди різних інстанцій, проте кожного разу виходили звідти з порожніми обіцянками. Після довгих поневірянь громадяни вирішили діяти – було створено власний кооператив недобудованих будинків «Луцький дім».

Глорія-Буд-Плюс» не лише не повернула вкладникам гроші та не завершила роботи. Власники фірми ще й примудрялися перепродували одну й ту ж квартиру по два рази. Було таке, що підприємство переплановувало трикімнатні квартири на однокімнатні без відома вкладників. І тепер люди сперечаються між собою, хто ж має право на ту чи іншу квартиру.Розуміючи, що сварки ні до чого не приведуть,  люди створили об’єднання співвласників багатоквартирного будинку «Зацепи-10», щоб груповими силами добитися справедливості.

Проте, закон не завжди гарантує справедливість!

Як стверджують люди, які вивчали цю ситуацію, ПП «Глорія-Буд-Плюс» не мало юридичних підстав здійснювати будівництво багатоповерхівок, оскільки у них не було дозволу оренди землі.

«Мало того, що вони не мали відповідних документів, так ще й строки наданого мерією дозволу на будівництво закінчилися ще у 2008 році і відтоді так і не були продовжені. У них навіть не було техніки для проведення робіт. Окрім того, ПП «Глорія-буд-плюс» будувало багатоповерхівки самостійно, грубо кажучи, воно було посередником – здирали з людей гроші та наймали третіх осіб, які й займалися будівництвом», - розповідає один із постраждалих.

Зі слів юриста від кооперативу Богдана Мухи стало відомо, що згідно з чинним законодавством, щоб мати статус забудовника, потрібно отримати дозвіл на оренду землі.

Начальник управління капітального будівництва Луцької міської ради Леонід Карабан пояснив, що у той час, коли розпочиналося будівництво, законодавство було іншим.

«ПП «Глорія-Буд-Плюс» дійсно не мала дозволу на оренду землі. Справа в тому, що ще на початку 2006 року, коли міськрада укладала договір із «Глорія-Буд-Плюс», не було постанови Кабміну, що для будівництва треба мати дозвіл на оренду землі. Коли ж така постанова вийшла, підприємству було запропоновано за відповідну плату розробити проект землеустрою, але вони відмовилися», - розказав Карабан.

Як стверджує чиновник, їхнє відомство намагалося зв’язатися з підприємством та зобов’язати завершити будівництво, адже в договорі було прописано, що укладений контракт діє до повного виконання сторонами взятих на себе зобов’язань. Проте керівництво «Глорія-Буд-Плюс» ніяк не реагувало на численні листи та дзвінки від управлінців. Таким чином УКБ змушене було звернулося до суду з позовом про розірвання контракту з ПП «Глорія-Буд-Плюс». У результаті Вищий господарський суд України своїм рішенням від 13.03.2012 року визнав контракт неукладеним. 

Отож, таким чином виходить, що управління відповідальність за подальшу долю багатоповерхівок та обдурених вкладників з себе зняло.

Втративши свого замовника, громадяни, які очікують завершення будівництва, звернулися безпосередньо до Луцького міського голови.

«Ми просили Романюка дати нам дозвіл оренди, щоб ми могли самостійно завершити будівництво. Проте, нам відмовили, оскільки у нас немає статусу забудовника. Натомість нам пообіцяли, що змусять «Глорія-Буд-Плюс» завершити почате будівництво, проте, підприємство вже ніде не зареєстроване. Тепер ми домагаємося від влади, щоб нам надали статус забудовника так, як колись його дали «Глорії-Буд-Плюс», - розповідають люди{{photo-2}} {{photo-3}}

Як з’ясувалося, після економічної кризи 2008-го підприємство виставляли на продаж. І, як стверджують обдурені вкладники, його таки викупили, тільки кому воно зараз належить, люди й самі достеменно не знають. Люди продовжують просити захисту у влади. Черговий похід до мера два місяці тому закінчився тим, що кооперативу надали дозвіл на розробку проекту землевідведення та порадили звернутися з цим питанням до КП «Луцькмістобуд», яке очолює Андрій Маруняк.

«Маруняк відмовився, аргументувавши це тим, що в нас немає статусу забудовника, який потрібен для того, щоб отримати відповідні документи», - пояснює юрист інвесторів будівництва Богдан Муха.

Заступник Луцького міського голови Лариса Соколовська теж «умиває руки»: «Ми нічого не можемо поки зробити. Вони не можуть отримати статус забудовника, оскільки в цьому будинку є непродані квартири, а також приміщення, де власники не встановлені. Єдиний вихід – вимагати від суду розірвання всіх контрактів із «Глорія-Буд-Плюс», потім зібрати всі необхідні документи і йти до нас. Тільки після цього уповноважені особи зможуть розробити їм проект землевідведення».

Виходить, що постраждалі вкладники рухаються по замкнутому колу. Зв’язатися з ПП «Глорія-Буд-Плюс» ні влада, ні громадяни не можуть. Як зазначено в останньому рішенні Господарського суду Волинської області,нинішні власники на засідання не з’явилися, а представники підприємства запевняють, що вся вина лежить на попередньому керівництві.

Сьогодні у 9-ти поверховому будинку на вулиці Зацепи, 10 залишаються недобудованим 40 квартир.Для завершення будівництва необхідно 1 мільйон 600 доларів. Люди готові доплатити з власної кишені, а скоріше, із банківських кредитів.Однак, їм для цього потрібно отримати статус забудовника. А зробити це поки закон не дозволяє.

Єдиний варіант вирішити це питання – отримати ділянку за рішенням сесії. Однак, передача ділянки людям знов-таки суперечить закону.Тож зараз їхні намагання швидше нагадують бій з повітряними млинами.