Апеляційний суд Волинської області залишив без змін вирок щодо виховательки Затурцівської школи-інтернату Тетяни Адамчук. Судили педагога цієї спеціалізованої освітньої установи за недогляд першокласника рік тому. Тіло хлопчика виявили через три доби у місцевому занедбаному колекторі, - повідомляє інтернет-видання «Під прицілом».
На той час семирічний хлопчик навчався у Затурцях лише другий місяць. Віддала у спеціалізовану школу його мама, позаяк Сашко майже не розмовляв, крім того у нього були проблеми зі здоров'ям.
Між тим, першокласник болісно сприйняв розлуку з родиною і попри все намагався повернутися у рідне село Маньків Локачинського району. Перший раз хлопчик намагався самотужки дістатися додому у вересні. Того разу дитині пощастило, бо його відсутність своєчасно помітила вихователька Тетяна Адамчук, тож вона повернула Сашка до інтернату.
Та 15 жовтня минулого року вихователька його не вберегла. За її словами, щойно заступила на чергування, то прийняла від колеги семеро учнів інтернату. З дітлахами вона ходила територією інтернату, коли зустріла лікаря, яка їй повідомила, що восьма вихованка її групи перебуває у медичному ізоляторі, і їй необіхідно поміняти білизну.
За словами Адамчук, вона  відразу пішла переодягнути хвору дитину. З іншими підопічними вона піднялася на третій поверх, де взяла для дівчинки сухий одяг, а тоді пішла у напрямку медустанови.
Школярів вихователька залишила у коридорі біля дверей амбулаторії.
«Я їм наказала, щоб не розбігалися, доки я перевдягну хвору дитину», - пояснювала у суді Адамчук.
За словами виховательки, у медичному ізоляторі вона перебувала десять хвилин. Щойно вийшла до підопічних, то помітила, що серед них немає Сашка. Однак подумала, що дитина побігла у їдальню, куди вони саме збиралися йти обідати. Правда, там Сашка теж не було. Відразу Тетяна Адамчук повідомила про зникнення дитини, однак тіло хлопчика знайшли аж через три доби у закинутому колекторі на відстані півкілометра від школи.
Нині підсудна, яку засудили за вчинене до трьох років обмеження волі, намагалася переконати представників Феміди, що вона не винна у смерті дитини, оскільки за закинутий колектор мав би понести відповідальність його власник. Мовляв, якби яма з нечистотами була доглянутою та закритою, то Сашко б туди не втрапив.
Натомість колегія суддів Апеляційного суду Волинської області залишила вирок Локачинського районного суду у законній силі. Суд першої істанції призначив Тетяні Адамчук покарання у вигляді обмеження волі на три роки та звільнив підсудну від призначеного покарання на річний іспитовий термін, залишивши на займаній посаді.
Олена МОРОЗ