У Каунасі учасники проекту "Шлях Гедиміновичів" звернулися до лідерів Європи з закликом підтримати цю ініціативу, - повідомили у відділі інформаційної роботи Луцької міської ради.

Напередодні Саміту Східного партнерства у Вільнюсі представники муніципалітетів-учасників проекту "Шлях Гедиміновичів" підписали Звернення до європейських лідерів, закликавши їх підтримати їхню ініціативу та сприяти реалізації проекту – "першої народженої у Східній Європі ініціативи зі створення культурного шляху Ради Європи".

Як йдеться у преамбулі документа, проект має на меті "промоцію спільної культурно-історичної спадщини наших народів, створеної під час врядування династії Гедиміновичів на землях сучасних Білорусі, Литви, Польщі, України та інших країн Центральної та Східної Європи".

За словами Луцького міського голови та Президента Асоціації органів місцевого самоврядування "Шлях Гедиміновичів" Миколи Романюка, «проект об’єднує міста Білорусі, Литви, Польщі та України, що прагнуть наголосити на своїй європейськості. Усі учасники проекту розуміють європейськість не як політичний вибір, а як глибоко укорінені традиції наших народів: толерантність, мирне співіснування, повага до національних традицій, – одне слово «єдність у розмаїтті», що і є насправді формулою об’єднаної Європи».

Варто зазначити, що у розмові з Луцьким міським головою Миколою Романюком Надзвичайний і Повноважний Посол Литовської Республіки в Україні Пятрас Вайтєкунас повідомив, що поінформує глав країн членів Європейського Союзу під час Саміту Східного партнерства у Вільнюсі про підтримку проекту "Шлях Гедеміновичів".