Прокуратура міста Луцька оприлюднила офіційну позицію щодо законності вивішення прапора Євросоюзу на фасаді приміщення міської ради та встановлення табличок у вигляді прапорів Європейського Союзу на всіх в’їздах до міста. Про це в офіційному коментарі інтернет-виданню «Під прицілом» повідомила прес-секретар прокуратури Віта Лучко.
Нагадаємо, вранці волинські ЗМІ оприлюднили інформацію про те, що працівники наглядового органу міста вимагали пояснень у посадовців Луцької міської ради. Зокрема, за інформацією джерел, пояснення напередодні давали директор департаменту ЖКГ Іван Кубіцький та керівник «Луцькспецкомунтрансу» Валерій Кузьмич. Також була інформація, що прокурор міста Луцька Сергій Данілін особисто відбирав пояснення з цього питання в Луцького міського голови Миколи Романюка.
У прокуратурі міста Луцька інформацію про допит посадовців Луцької міської ради нам ні підтвердили, ні спростували. Посилаючись на зайнятість прокурора міста, офіційний коментар прокуратури підготували в прес-службі відомства і відправили на нашу адресу електронною поштою уже під кінець робочого дня.
Наводимо повний текст офіційного коментаря прокуратури міста Луцька:
Прокурором міста Луцька вирішується питання про пред’явлення адміністративного позову до Луцької міської ради про визнання нечинними та скасування певних частин рішення "Про призупинення процесу підготовки до укладення Угоди про Асоціацію між Україною та Європейським Союзом"
Відповідно до пунктів 3, 4 вказаного рішення вирішено: підтримати ініціативу Луцького міського голови Романюка М.Я. щодо розміщення біля приміщення Луцької міської ради прапора Європейського Союзу, доручено департаменту житлово-комунального господарства Луцької міської ради встановити таблички у вигляді прапорів Європейського Союзу на всіх в’їздах до міста Луцька.
Згідно зі статтею 19 Конституції України та ст.24 Закону України «Про органи місцевого самоврядування» орган державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачений Конституцією та законами України.
Держава встановлює порядок використання державних символів та належну систему їх правового захисту, за яких забезпечується повага та гідне ставлення до державних символів.
У частині 1 статті 20 Конституції України визначено перелік державних символів України. Ними є Державний Прапор України, Державний Герб України і Державний Гімн України. Крім того, Луцькою міською радою затверджено символіку міста Луцька.
Однак, прапор Європейського союзу не являється Державним Прапором України і не відноситься до символіки міста Луцька.
Враховуючи вищезазначене Луцька міська не мала законних підстав приймати рішення зобов’язального характеру щодо розміщення будь-якої іншої символіки крім тієї , що визначена нормами національного законодавства та нормативними актами органів місцевого самоврядування.
Прокуратура міста Луцька