Луцький міськрайонний суд під головувавнням Олесі Калькової разглянув у відкритому засіданні клопотання про закриття кримінального провадження від 2-го грудня 2013 року щодо Володимира Бондаря, Сергія Григоренка, Ігоря Гузя, Богдана Шиби, Миколи Собуцького та Майї Москвич.
Нагадаємо, тоді, після жорстокого побиття журналістів і студентів в Києві, у Луцьку також відбулася масова акція протесту. Мітингувальники увійшли в приміщення Волинської обласної ради та облдержадміністрації, зняли три портрети Віктора Януковича (вартістю 540 гривень), повернули зображення портрету головою донизу, пошкодили його і винесли з приміщення ради.
Як стверджують активісти, ніхто з керівництва облдержадміністрації чи обласної ради в міліцію не звертався, але правоохоронні органи швидко вирахували неблагонадійних порушників.
Задовольнивши клопотання праціників міліції і прокуратури, суди винесли рішення. До Майї Москвич застосували особисте зобов'язання (підписка про невиїзд) і одягли на ногу електронний браслет, а також заборонили виступати на Театральному майдані Луцька. Згодом браслет зняли.
Богдану Шибі також обрали особисте зобов'язання із зібороною брати участь у будь-яких масових акціях.
Ігоря Гузя спершу теж «нагородили» барслетом, який потім також зняли.
Підписки про невиїзд вручили Володимиру Бондару, Сергію Григоренку, Миколі Собуцькому.
Це ж яку велику роботу провели правоохоронці. Скільки зусиль доклало чимало людей, щоб зібрати 6 томів обвинувачень, долучити туди більше 10-тка довідок, та ще опанувати техніку чіпляння електронного браслету. Однак, на думку активістів, звинувачувальна база є надто слабкою, грунтується в основному на інформації з інтернету, матеріалах з камер відеоспостереження. Окремі фігуранти обвинувачення - взагалі відсутні.
На суді Богдан Шиба навів цікаві документи. Колись, 1946 року його батька Павла Шибу органи НКВД звинуватили у зв'язках з Організацією українських націоналістів і утримували під арештом півтора року. Згодом, не знайшовши доказів, справу просто - закрили.
«Невже повертаємося у сталінські часи, коли людей без доведеної вини можуть просто безпідставно звинувачувати і утримувати під арештом?», - обурюється Богдан Шиба. - «Ми домагаємося, щоб наші провадження саме закрили, а прокуратура наполягає, що ми вчинили правопорушення, однак, відповідно до нового законодавства, нас мають звільнити. Ми своєї вини не визнаємо, бо діяли відповідно до Конституції України: вільно висловлювали свої думки, влаштували мирну демонстрацію, вимагали, щоб в державі поширились європейські цінності».
Активісти вимагали закриття усіх кримінальних проваджень проти них, бо тоді б скасовувалися усі звинувачення, які були їм висунуті. Однак до аргументів активістів суд не прислухався, а підтримав позицію прокуратури.
Рішенням Луцького міськрайонного суду Богдан Шиба, Володимир Бондар, Сергій Григоренко, Ігор Гузь, Микола Собуцький та Майя Москвич звільнені від кринальної відповідальності на підставі Закону Украни "Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали міце під час проведення мирних зібрань, кримінальні провадження проти них закриті".
Чи буде хтось подавати на апеляцію, невідомо.
Між тим зауважимо, що суд без жодних пояснень заборонив журналістам проводити фото- і віеозйомку, хоч законодавство це дозволяє.
Ярослав АНДРУСЯК.