Тиждень, що розпочався, більшість волинян розцінюють як визначальний і випробувальний для своїх депутатів-мажоритарників. Місцеві громади, як і весь народ України стежитимуть за позицією народних обранців у голосуванні кандидатури прем'єр-міністра України.
Напередодні під час Народного Віча волиняни поставили ультиматум перед депутатами від багатоманатних виборчих округів Степаном Івахівим, Ігорем Єремеєвим, Ігорем Палицею та Сергієм Мартиняком не підтримувати провладного кандидата на пост глави Уряду.
Лідери волинського Євромайдану озвучили цілий ряд фактів політичного переслідування громадян. Така ситуація, переконують, склалася і тому, що донині деякі з волинських нардепів у Верховній раді свідомо підігрували провладним політичним силам. Нині мажоритарників закликали продемонструвати чітку позицію та довести своїй громаді, на чиєму вони боці - своїх виборців чи власних вигідних і нинішній владі інтересів.
Певні сумніви у тому, чи дійсно депутати дослухаються до закликів своїх виборців, висловив волинський політолог Тарас Літковець. З його слів, нинішні депутати не дуже зважають на думку народу. Тим більше, власниками мандатів, особливо у багатомандатних округах, переважно стають власники великих капіталів, тож за спостереженнями політолога, до суспільної думки після виборів вони дослухаються вкрай рідко.
Хоча, згідно Закону України, депутати-мажоритарники обрані саме для того, аби відстоювати інтереси своєї громади. Літковець прогнозує, що у цьому випадку вони таки муситимуть зважити на думку виборців і, якщо не проголосувати так, як вимагає народ, то, щонайменше, не йти всупереч волі своїх українців.

Колега Літковця Ярослав Ярош прогнозує, що знайти порозуміння політичним елітам - владі та опозиції у нинішніх обставинах буде доволі складно. Однак і попередня, Помаранчева революція, і ті події, які відбуваються зараз, демонструють, що українське суспільство політично визріває.

На думку політолога, нині важливо знайти нові правила гри, які є доволі простими - постійно декларовані політичні гасла треба втілити в життя. Дієвими механізмами можуть стати реформи - судова, адміністративна, однак не просто поділ і федералізація, які нині звучать з політичним присмаком, а для інтересів громади, як збалансованих і продуманих процесів.

Щодо того вибору, який у найближчий час постане перед українськими депутатами-мажоритарниками, Ярослав Ярош пронозує що це буде доволі непростий процес, який впринципі однозначно сприймати неможливо.

«От свого часу Яценюку запропонували посаду Прем'єр-міністра, він відмовився, і, по великому рахунку закликав усіх це робити. Вони в принципі відмовляються від співпраці, закликав решту робити те саме. Бо сьогодні влада базується на більшості в Парламенті, а біьшість складають комуністи і Партія Регіонів, хоча й це може змінюватись», - аналізує Ярослав Ярош. 

Однак, зі слів політолога, кожна політична еліта буде відстоювати власні політичні інтереси, а тому усе впирається у загальнодержавні, а не певні корпоративні принципи.