Вперше з Ігорем Павловичем, директором СГ ТзОВ «Україна–Баїв», ми зустрілися в приміщенні  Луцького міськрайонного  суду  перед  засіданням, на якому йому мали обрати запобіжний захід впливу. Напередодні слідча слідчого управління МВС України у Волинській області Надія Желєзная-Бондарук  за погодженням старшого прокурора відділу прокуратури   Волинської  області Дмитра Чубка висунули йому підозру в тому, що «своїми умисними діями,які виразились в привласненні чужого майна шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчиненими за попередньою змовою групою осіб, в особливо великих розмірах, Павлович Ігор Іванович вчинив кримінальне правопорушення, передбачене..  ст. 191 КК України». Тобто, його звинувачують у  привласненні  або розтраті чужого майна в особливо великих розмірах.

Суд мав або вручити йому  підписку про невиїзд, або  надіти «електронний браслет», відпустити під грошову заставу чи  арештувати. Однак через незалежні обставини засідання суду перенесли. Після нервового очікування Ігор Павлович сам запропонував вислухати і його думки про те, що трапилося  у Баєві Луцького району, мовляв, ніякого рейдерства не було. Я погодився вислухати його аргументи.

    Наша розмова хоч і була довгою, але конкретики у розповідях Ігоря Павловича бракувало, все зводилось до банальних  оправдань, перекручувань очевидних, документально підтверджених фактів та звинувачень  інших. Діалог передаємо дослівно, як записано на диктофоні.

      - Там бухгалтера трохи накуралесили, - пояснював Ігор Павлович. -  Позику його ( Ігоря Панчука на 1 млн. гривень) не показали, а мою перекрили. Ці моменти по бухгалтерії чисто бухгалтерські помилки.

     - Хіба такі речі робляться помилково?

    -  Я ці гроші не брав.

   Тільки Павлович ніколи не заперечить факту, виявленого Держфінінспекцією у Волинській області, що його борг більше 675 тисяч гривень, перекрили коштами  Панчука, які він вніс в касу господарства. Така собі невинна бухгалтерська помилочка.

     -  Хто порадив створити паралельне  господарство «Україна-Баїв» і перевести на нього активи господарства «Україна» ? – перепитуємо Павловича.

      - Ми спасалися, ми спасалися… В липні я зібрав нараду і кажу, що дальше робити?

      - І що люди сказали?

     - Ми з вами, Ігор Іванович.

     - Людям, напевне, все одно, хто їм платить за віддані в оренду паї – Ігор Іванович   Ігор Петрович чи хто інший…

     - Однозначно. Але в 2009 році, коли я прийшов в господарство, було 450 гектарів орендованої землі, а зараз – більше 2000 гектарів. Я займався агітаційною роботою – і Цеперів, і Баїв, і Городок…

     - Як з моральної точки зору, не кажучи вже про законність, оцінити те, що врожай, який виростило господарство «Україна»  перейшло в «Україну–Баїв»  .

     - Ні, «Україна» збирала. У мене був контракт…

      - Ви ж самі підробили протокол зборів і продовжили собі контракт. Вийшло, що одночасно були і гендиректором «України», і директором «України – Баїв», тому й робили, що хотіли?

      - А що, я не мав права бути, чи законодавство забороняє…

      - Який статутний фонд новоствореного господарства «Україна –Баїв»?

      - 18 500 гривень.

     - А по бухгалтерії господарство «Україна-Баїв» щось купляло в господарства «Україна»?

     - Купляли ми восени зерно для посіву. Потім люди забрали і віддали мені паї на десять років, а це більше 2000 гектарів…

      - А якщо господарство «Україна-Баїв» визнають неправочинним?

      - Як таке може бути? Товариство ми створили відповідно до закону про підприємницьку діяльність. Зібралось двоє людей (сам Павлович і його напарник  Ярема – ред.) і створили підприємство.

     - Як двоє, а Кухарук?

    - Він був з 14 січня по 25 лютого.

    - Це знайомий  чи ставленик колишнього голови Луцької райради Волошенюка?

   - А яка різниця? Я можу і вас взяти в товариство. Маєте гроші?  Вносьте їх і завтра будете в моєму товаристві…

     В цьому і суть самого Ігоря Павловича. Для нього, як на мене, головне розпоряджатися чужими грошима, жирувати на них. Так тривало з 2009 по кінець 2013 років. Особливо ця «халява» проявилась  в другому півріччі минулого року. Наприкінці червня торік СГ ТзОВ «Україна» бере майже 2 млн. кредиту. Поручителем виступив Ігор Панчук, який передав у заставу банку власне майно. Самозванний  гендиректор  Ігор Павлович, напевне, саме тоді, не без чиєїсь допомоги, бо сам він, судячи з його інтелекту, до такого б  не додумався, і вирішив , як розтранжирити  ці кошти, а заодно прибрати   до рук врожаї, що дозрівали на полях.  Схему продумали просту і геніальну. 29 липня 2012 року створюють господарство – двійник  -  СГ ТзОВ «Україна-Баїв».

    Одночасно Ігор Павлович, завдячуючи підробленому з Василем Яремою протоколу, залишався  гендиректором  СГ ТзОВ «Україна» і директором новоствореного СГ ТзОВ «Україна-Баїв». Павлович сам собі міг передавати, переоформляти, нараховувати все, що хотів. Не боявся він нікого і ні чого: районні міліція і прокуратура, куди неодноразово звертались із скаргами, все покривали. Районна рада, як і місцеві органи влади, були під каблуком тодішнього голови Луцької райради Ігоря Волошенюка, який прибрав до рук більшість прибуткових об’єктів району.  Представляючи собою всесильну на той час Партію регіонів. він міг в непокірних і з пістолета вистрелити. Міліція і прокуратура мовчали. В Луцькому районі виростили такого собі міні–януковича районного масштабу. Тому не дивно, що згодом у число співзасновників СГ ТзОВ «Україна-Баїв» входить ставленик Волошенюка – Віктор Кухарук. Чи не для ролі «смотрящого»? Правда, пробув той Кухарук у співзасновниках недовго. Одразу ретирувався, як тільки «Правий сектор» скинув з трону самого Волошенюка.

     Але торік у липні ніхто про це не думав. Зусилля  комбінаторів, які поспішно зареєстрували СГ ТзОВ «Україна-Баїв»з статутним фондом лише 18,5 тисяч гривень, були направлені на те, якнайшвидше переоформити на себе основні засоби, зерно, цукор, техніку, міндобрива, поголів’я  худоби. Пік деребану і розкрадань припадає на осінь,  пору завершення польових робіт. І тут справжнім  «стахановцем» грабежу стає Ігор Павлович.  Цитуємо документи слідчих: «З метою неповернення привласнених Павловичем І.І. коштів товариства, головний бухгалтер Корольчук Л.П. за вказівкою Павловича І.І. було штучно створено перед останнім заборгованість СГ ТзОВ «Україна» на загальну суму 798 000 грн., шляхом виготовлення ряду неправдивих договорів та інших бухгалтерських документів.  Зокрема, в  листопаді  2013 року Павлович І.І… склав… договір підряду… та акт про виконання робіт …, відповідно до якого він , як фізична особа , нібито виконав для СГ ТзОВ «Україна» послуги з обмолоту кукурудзи і сої, площею 360 га… на загальну суму 198 тис. грн., хоча насправді даних робіт Павлович І.І не проводив».

    Одночасно  Павлович  нараховує собі 600 тисяч гривень орендної плати за використання бурякозбирального комбайну за попередні 4 роки. Документи, як завжди, підробили.

   Справжній міжсобойчик організували Павлович з  Яремою, розкрадаючи основні засоби  СГ ТзОВ «Україна» , де один виступав в ролі продавця, інший – покупця. В тому ж жовтні минулого року ТзОВ «Україна» нібито продає  ТзОВ «Україна – Баїв»  молодняк ВРХ, свиней, коней, корів на загальну суму понад 306 тисяч гривень.  Згодом тварин новостворене господарство перепродало. А СГ ТзОВ «Україна» залишилось і без грошей, і без тваринницької галузі. Так само спритно прибрали  Павлович з Яремою до рук цукор майже на 190 тисяч гривень.  СГ ТзОВ «Україна» чекає на розрахунки за цукор по сьогодні.

       Не забував Ігор Павлович і про статки своєї родини. Як зазначили слідчі, «продовжуючи свої злочинні дії, Павлович І.І. достовірно знаючи про те, що відповідно до договору … від 02.07.2013, СГ ТзОВ «Україна» придбано у ТОВ «Ерідон-Тех» комбайн зернозбиральний марки «Тисаno-470», 2013 року випуску, сплативши частково за нього 205 000 грн., перевищуючи свої службові повноваження розірвав договір з ТОВ «Ерідон-Тех» про придбання вказаного комбайну та передав даний договір для його подальшого придбання своєму сину Павловичу С.І.».

     Про оборудки з сільськогосподарською технікою та мінеральними добривами, інші зловживання розповімо в наступному матеріалі.

     Дуже викривив Павлович факти про те, що люди залюбки віддали йому в оренду земельні паї. Якби вони достеменно знали за рахунок чого і як здійснюються ці виплати, то не раз би подумали, чи варто мати справу з Павловичем. Що ж насправді коїться з орендою земельних паїв. Як свідчать результати перевірки податківців лише 19 %, а це 250,4 га від загальної площі орендованих земель зареєстровані в управлінні Держкомзему у Луцькому районі, тобто пройшли державну реєстрацію. Решту 675 договорів оренди ніде не зареєстровано. Скоріше всього це робилося і робиться зумисне, щоб не сплачувати відповідні податки. Не пройшли державної реєстрації і 86 розірваних договорів по Одерадівській сільській раді, а тому не можуть вважатися такими, що розірвані.

    Судячи з результатів перевірок, які провели  обласні податківці, Держфінінспекція у Волинській області і незалежна хмельницька аудиторська фірма «Аваль», усі попередні роки при керівництві Ігоря Павловича у бухгалтерії СГ ТзОВ «Україна» панував хаос, більшість фінансових операцій і розрахунків проводились за особистими розпорядженнями керівника. Зараз всі ці кричущі недоліки і зловживання він хоче видати як дрібні прорахунки сільських бухгалтерів, мовляв саме вони і винні. Ніхто не хоче відповідати за фінінсові махінації. А доведеться.


Матеріали перевірк свідчать про чисельні порушення

     В матеріалах перевірок часто згадується і прізвище Василя  Яреми. Павлович саме з ним укладав договори  між СГ ТзОВ «Україна» і СГ тзОВ «Україна-Баїв», де один виступав в ролі керівника, а інший – в ролі виконуючого обов’язки керівника. Завдяки підписанню ними тих договорів  СГ ТзОВ «Україна» доведене до банкрутства, інше СГ ТзОВ «Україна-Баїв» - зробило економічний стрибок за рахунок грабежу. Напевне, варто дати належну оцінку всім учасникам  цієї паперової творчості.

Залишки несправної техніки, СГ ТзОВ «Україна»

    В документах слідчого управління МВС  України у Волинській області , «Повідомлені про підозру» дивує таке. Працівники міліції , прокуратури, перевіряючих  інстанцій неодноразово вказували на десятки якщо не сотні прорахунків і порушень, які допустили не тільки Ігор Павлович, а й  його не замінимий заступник Василь Ярема, головний бухгалтер Леся Корольчук, бухгалтер Валентина Генсіровська. Слідчі дійшли навіть висновку, що привласнення чужого майна «вчинено за попередньою змовою групою осіб в особливо великих розмірах».

     Тобто стверджується, що діяло угрупування. Чому ж тоді не пред’явили підозру іншим його учасникам?

  Якщо за попередні вісім місяців правоохоронці та суди затягували розгляд рейдерського захоплення СГ ТзОВ «Україна», то зараз складається враження, що відбуваються якісь торги, нез’ясованим лишаються питання: між ким і яка ціна тих торгів? Обурення потерпілої сторони викликає те, що слідчі органи ніяк не хочуть бачити в діях рейдерів ще одного злочину - відмивання  викрадених коштів.

     Великий сумнів викликає і рішення судді Луцького міськрайонного суду Ярослава Артиша, який  5 березня  цього року  виніс Ігорю Павловичу надто «суворе» покараня - особисте зобов’язання не відлучатися з місця проживання або, як раніше формулювали, підписку про невиїзд. Хоч слідчі й прокуратура звинувачують Павловича у привласненні чужого майна і заподіянні збитків більш як на 1 млн. 763 тисячі гривень. Суд у нас найгуманніший. Рейдерам дозволили і надалі дорозкрадати все, що ще не розкрадено, і ховати кінці своїх махінацій.

   Торги, з усього видно, продовжуються.

  Ярослав АНДРУСЯК