Зовсім нещодавно у самому центрі міста була велика пожежа. Палала майстерня відомого українського митця Володимира Галькуна, у якій виготовлялось церковне начиння. Повідомляє інтернет-видання «Під прицілом».

Нагадаємо, що пожежа сталась 13 березня. Горіло горище триповерхової будівлі, що по вулиці Лесі Українки 37. Саме на цьому горищі і була майстерня художника.

Наступного дня після пожежі нам вдалось поспілкуватись із самим митцем та побачити на власні очі наслідки пожежі.

Член спілки художників України Володимир Галькун уже близько двох десятиліть займається виготовленням та реставрацією церковного начиння, такого як бра, вінці (вінчальні корони), дарохранительки, ікони запрестольні, ковчеги, хрести запрестольні (латунь), лампади, підсвічники та ліхтарі.

Творіння художника та його команди розійшлись мало не по всьому світу. Під вінчальними коронами виготовленими у майстерні вінчаються не лише в Україні, а й у Росії, Молдові, Румунії, Сербії та Італії. Навіть дочка екс-прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко Євгенія вінчалась під вінцями майстра.

Будівля, у якій знаходилась майстерня датується ще ХІХ століттям. Дуже добре проглядається те, що стіни, підлога та стеля збудовані з природних матеріалів, тобто дерева, соломи та глини.

Сам же митець запевняє, що має багато заздрісників і не виключає версію підпалу.

«Комусь дуже сподобалось це місце. Я не знаю кому, але я в цьому впевнений, тому що це 100% підпал. Колись мені погрожували, мовляв ми спалимо тебе, але я не сприймав це всерйоз»,- підкреслив Василь Галькун.

За словами художника,про пожежу він дізнався від працівниці «Волиньгазу», яка саме прийшла знімати показники лічильників. Саме вона і подзвонила художника, мовляв у нього щось горить. На той час Володимир Галькун перебував за містом.

 «Я тиждень був в селі, робив решітки на вікна, бо ж зараз війна, і Бог зна хто може залізти. А в мене там теж багато чого цінного зберігається – і матеріали, і заготовки. Там у мене теж маленька, але майстерня»,- зі сльозами на очах пояснює пан Галькун.

Окрім продукції, яку виготовляв майстер і його команда на горищі зберігалась колекція стародруків.

«Це не цілком стародруки, це лише вцілілі частини. Часто бувало так, що коли я приїжджаю в церкву, то священики мені кажуть, що в нас є стародруки без палітурки без нічого і ми їх будемо палити. А я не можу так, не хочу, щоб їх палили. От я їх і забирав»,- розповідає митець.

За інформацією, яку надав пан Галькун, на другому поверсі будівлі знаходяться приватизовані приміщення, власники яких неодноразово приходили до художника з претензіями.

«Ці приміщення вони здаються в оренду. Люди там собі зробили ремонти, але поверхневі. Будівля поступово рушиться, а кажуть, що то я так гупаю. Але це просто фактор часу – будинку більше ста років, часто відпадають шматки стелі або шпаклівки»,- запевнив майстер.

А також додав, що пожежники у трагедії звинувачують його самого, хоча попередня версія – коротке замикання.

«Мені не одноразово наголошували на тому, що в мене тут є якесь паливо і сварка, чи то газ. Я їм кажу, що це балон з аргоном, а аргон це інертний газ, він не горить, це спеціально для того, щоб метал не окислявся коли вариш хрести».

Наразі, сам художник Володимир Галькун та його працівники розбирають вцілілі на згарищі речі, та метикують, як би знову відновити роботу.