Громадянин Білорусі збирав наркотик на батьківщині, а продавати віз до України. На цілу посадку дикоростучого канабісу(марихуана) він натрапив у лісосмузі поблизу Бреста. Зібрав дикорослу рослину, висушив, подрібнив та розфасував. Пакетики з наркотиком позагортав у одяг і поховав в автомобілі у дорожній сумці, у багажнику автомобіля та у відсіку для особистих речей передніх дверей.

Після такої клопіткої праці білорус рушив в Україну. Однак заробити грошей небораці не пощастило. Його «Ореl Оmеgа» зупинили і обшукали інспектори
прикордонно-митного контролю на митному посту «Доманове» Ягодинської митниці.

Під час контролю інспектор митниці попросив відкрити багажник автомобіля, та запитав, що знаходиться у сумці. Білорус розкрив сумку та показав і відповів, що особисті речі. Оглядавши речі у сумці під однією із кофт інспектор побачив  шкарпетну тканину чорного кольору, в якій був  - зелений чай. Тут і виникла підозра - іноземцю надали митну декларацію для заповнення і скерували автомобіль у спецприміщення для проведення поглибленого огляду. У салоні іномарки прикордонники і митники виявили з десяток сховків пакетиків і баночок з коноплею. Загальна вага вилученої речовини 558 грамів.

Самого наркодилера затримали у пункті пропуску через митний кордон. Експертиза підтвердила наявність канабісу, але лише 80 грамів, решта речовини виявилось не наркотиком, а просто сушеною травою.

Кримінальну справу розглядав Ратнівський районний суд, однак без підсудного. Таку постанову напередоні винесла суддя Ольга Фазан. Обвинувачений у своїх показаннях під час слідства лише частково визнав вину. Запевняв що наркотики зібрав для власного споживання а не для продажу.

Проаналізувавши зібрані по справі докази, суд не повірив на слово підсудному, а визнав доведеним факт вчинення злочинів, передбачених ст.307 ч.2 КК України, тобто незаконне  зберігання, перевезення  з метою збуту особливо небезпечного наркотичного засобу та ст. 305 ч. 2 КК України - контрабанда, тобто  переміщення через митний  кордон України з приховуванням  від митного контролю особливо небезпечні  наркотичні засоби.

Виправдання підсудного звела нанівець наркологічна експертиза, яка виявила, що сам чоловік наркотиків не вживає. А той факт що канабіс був висушений і розфасований у пакети лише підтвердив що наркотики призначались для продажу.

Призначаючи покарання суд врахував ступінь тяжкості злочину, позитивну характеристику за місцем проживання, те, що має двоє малолітніх дітей, недієздатного батька, матеріальний стан та стан здоров'я.

Підсудний  вперше притягувався до кримінальної відповідальності та  й наркотики не збув то для виправлення і перевиховання йому призначили мінімальне покарання передбачене статтями обвинувачення.

     за ч. 2 ст. 305 КК України у виді позбавлення волі на строк вісім років з конфіскацією наркотичних засобів, та з конфіскацією  майна;

      за ч. 2 ст. 307 КК України  у виді позбавлення волі на строк шість років з конфіскацією майна, яке є його власністю.

за сукупністю злочинів - позбавлення волі на строк вісім років з конфіскацією наркотичних засобів та  майна, що є власністю  засудженого.

Підсудному зарахували в строк відбування покарання майже 2 місяці утримання під вартою і доки вирок не вступить у законну силу чи його не змінить апеляція залишили на підписці про невиїзд.

Однак чи не шукатимуть білоруса «днем з вогнем» коли справа запахне в"язницею?