Луцьке спеціальне комунальне автотранспортне підприємство "Луцькспецкомунтранс"  виграло майже мільйон, а точніше - 999 919,15 грн. на тендері Департаменту житлово-комунального господарства Луцької міськради. Таку чималу суму може дозволити собі місто у скрутні часи усього навсього на «очищування та утримання в належному стані територій вздовж русел річок у місті» - простіше кажучи за ці гроші комунальники мають прибирати береги Сапалаївки та Стиру.

Ніщо не скаже за цю оборудку точніше як документи оприлюднені Департаментом ЖКГ міської ради. Звідси й дізнаємось, що комунальники мусять відпрацювати цю суму валінням сухостою, обрізанням крон та кущів, косінням трави і прибиранням гілок. Відповідно, можна впевнено констатувати цього року комунальники скосять 6 гектарів газонів, правда беруть таки сумніви чи є стільки прибережної зони у Луцьку чи бува Стир і Сапалаївку не сплутали з Дніпром, але то вже таке. А ще виріжуть аж 650 кубів деревини, яку знову продадуть як минулоріч за копійки, або віддадуть задарма обласканим мерією підприємцям.

З початку року підприємство "Луцькспецкомунтранс" вже виграло 4 тендери департаменту житлово-комунального господарства Луцької міськради на загальну суму 4 мільйони 898 тисяч 335 грн.

999 919.15 грн - на утримання в належному стані територій вздовж русел річок у місті;

499 985.64 грн - за послуги з видалення безгосподарних відходів;

2 998 441.32 грн - за зимове утримання вулиць (ще не минуло року як двічі отримували з тендерів 362 429.54 грн і 830 008.8 грн./ 16.10.13 за ці ж послуги). Тобто минула зима обійшлась лучанам  у 4 мільйони 190 тисяч, чи то уже з видатками на майбутню?

399 989.35 грн. - за ліквідацію стихійних сміттєзвалищ.

Воно ніби і правильно, що тендери у місті виграє комунальне підприємство, однак у Луцьку це ситуацію не рятує . Бо з прибиранням у місті постійно якісь каламутки.

Нагадаємо, не так давно мерію пікетували двірники ПП «Луцьк-комунал-сервіс», ніби то департамент комунального господарства не розрахувався з ними за два місяці роботи. Натомість керівник департаменту Іван Кубіцький запевнив що місто прибирають «Руфусів» з якими є договір і нема боргів. Одначе ПП «Руфусів» стало переможцем тендеру ще в 2012 році. Лише на початку цього року підприємству вдалось відсудити заборговані департаментом гроші за виконану роботу. Хто прибирає місто досі - лишається здогадуватись. Бо минулоріч місто ніби прибирала та ж фірма і навіть отримала 8 мільйонів і нині 500 тисяч, одначе побачити десь підтвердження виграних нею тендерів в 2013 чи у 2014 році нам не вдалось.

Вже цього року не відбулось четверо торгів через те, що до тендеру допустили менш як два учасники. Департамент ЖКГ мав намір купувати кількома тендерами одну послугу- «збирання безпечних відходів, непридатних для вторинного використовування (прибирання вулиць міста)» у різних районах. Чи не надто хитромудра схема - усі послуги прибирання розділяють на багато лотів. Сюди ж додають зонування і торгуватись можна чи не щодня.

От і нинішній тендер - просто ноу хау. Луцькі комунальники стали піонером у купівлі такої послуги як «утримання в належному стані територій вздовж русел річок у місті».  Якщо вірити офіційному загальнодержавному веб порталу «Державні закупівлі» такої послуги в Україні ніхто не купував ні цього року, ні минулоріч. Вочевидь, в інших містах утримання берегів включають до загальної статті- «прибирання» і тоді стає зрозуміло хто як виграв і хто за що відповідає. Але «в каламутній воді дуже добре ловити рибу»

До слова ще рік тому прибережну зону Сапалаївки було кому почистити і на дурняк Не міг міський голова натішитись і благоустроєм прибережної зони річки Сапалаївка в районі торгового центру «Сіті-Парк». Цьогоріч теж усіх охочих міська влада гукає на суботники. От почистять лучани береги, а комунальники поріжуть дерева і інвестори будуть тут як тут.