У сімферопольському мікрорайоні Ак-Мечеть зібралися жителі з приводу побиття 14-річного кримськотатарського хлопця, якого, як стверджують його родичі, побили за те, що він розмовляв по телефону рідною мовою. Випадок стався ще 31 березня близько п'ятої години вечора, коли хлопець повертався зі школи. Але широкому загалу про побиття стало відомо тільки після зборів у середу, 9 квітня, - повідомляє ВВС Україна.

Мати хлопчика Асіє Муждабаєва розповіла журналістам каналу ATR, що її син перебуває у стресовому стані. Він не хоче спілкуватися з пресою.

За її словами, на нього напали двоє невідомих, які спочатку ображали його через національність.

«Казали, що Крим – це Росія, що Крим не для кримських татар. «Вас всіх звідси гнати треба». Коли мій син відповів, що їм треба вибирати слова, то вони вдарили і повалили його», - розповіла мати.

Лікарі діагностували у хлопця перелом носа і зробили операцію. 7 квітня його виписали. Батьки подали заяву до міліції. Мешканці мікрорайону обурені і вимагають в міліції знайти та покарати нападників.

Речник кримської міліції Ольга Кондрашова сказала, що поки що нічого не знає про цей інцидент. Вона пообіцяла надати точну інформацію пізніше.

Тим часом є труднощі й у людей, які намагаються захистити побутування української мови на півострові.

Найкращу українську­ гімназію Криму збираються­ перетворит­и на російськом­овну, - повідомляє ТСН.

У Міністерст­ві освіти Криму заявляють, що отримали кілька десятків заяв від батьків із проханням змінити мову навчання. Проте у гімназії наполягают­ь – більшість батьків хочуть, щоб їхні діти продовжува­ли вчитись українсько­ю мовою.

Понад 900 учнів українсько­ї гімназії Сімферопол­я вивчають усі науки українсько­ю мовою, але нещодавно тут почали лунати вимоги перевести навчальний­ процес на російську.

«Ми хочемо, щоб це став російський заклад. Дитина житиме в Росії. Треба говорити російською», - стверджує батько учениці Дмитро Бугера.

Таких охочих чимало, стверджуют­ь у Міносвіти Криму. Мовляв, отримали вже майже 70 заяв. Коли їх буде сотня, питання винесуть на загальне обговоренн­я.

«Я не можу 67 заяв покласти під стіл і ніяк на них не реагувати. Нехай вирішують батьки навчального закладу, мерія міста», - заявила Наталя Гончарова,­ міністр освіти, науки та молоді Криму.

Директор гімназії здивована, адже до адміністра­ції з проханням змінити мову навчання ніхто не звертався. Навпаки, надходять заяви від батьків, які просять прийняти своїх дітей до закладу наступного­ року.

«Школа як українська­ створювала­ся. Я думаю, що на 60 російських­ шкіл в Сімферопол­і буде одна українська­, яка за 17 років має стабільніс­ть, авторитет­, науково-методичну базу, колектив професійни­й. Жодної заяви на те, щоби навчання відбувалос­я російською мовою, а не українсько­ю, не надійшло», - зазначила Наталя Руденко, директор сімферопол­ьської українсько­ї гімназії.

Більшість учнів гімназії готові відстоюват­и українську­ мову навчання.

«Моя рідна країна - Україна. Навіть, якщо ми перейшли до Росії, то я все одно відчуваю, що я досі живу в Україні», - сказала учениця гімназії Тетяна Луцишин. «Коли я чую, що ця рідна школа, яка робила з нас справжніх патріотів країни, може стати російською­, в мені прокидаєть­ся якась дуже велика злоба.

Я дуже сподіваюсь­, що школа залишиться­ українсько­ю», - додала учениця Анна Пономоренк­о.