У Шацьку спалили автомобіль «Тойота-Кемрі», який належить начальнику реєстраційної служби районного управління юстиції Віктору Цвиду.
Як розповів Віктор Цвид, це сталося в ніч на 8 квітня. Автомобіль знаходився біля гаража поряд з будинком, де проживає власник. Транспортний засіб згорів практично повністю. За цим фактом Шацьким райвідділом міліції відкрите кримінальне провадження.
Віктор Цвид впевнений, що це підпал, і він пов'язаний з його службовою діяльністю. Як розповів начальник реєстраційної служби, зараз на відомство, яке він очолює, чиниться шалений тиск.
Усе почалося 24 березня, коли підлеглому Цвида державному реєстратору співвласники однієї з фірм, справа якого знаходиться в їхній службі, принесли документи для того, щоб реєстратором були внесені зміни у справі підприємства.
«Чому не переоформляли? Тому що було декілька причин. Перша причина - в додатку до рішення суду писалося, що повинна бути ще й ухвала, а цієї ухвали не було. Друге - в цьому рішенні суду не було чітко вказано, які саме зміни вносити. І тому на другий день після прийняття цих документів державний реєстратор подзвонив у Київ, бо якщо статутний фонд підприємства більше десяти міьйонів, то потрібно доповідати. Він звернувся в Київ до начальника відділу - прізвище Савоніна, і перенаправив їй ці папери. Савоніна йому порекомендувала звернутися в цей суд за роз'ясненням, щоб вони роз'яснили, які саме зміни вносити. Що ним і було зроблено. Автоматично розгляд заяви продовжиться до 10-ти днів. Вони не вичекали, вони буквально наступного дня вручили наказ про відсторонення державного реєстратора від обов'язків на момент перевірки. І ще дзвонив державний реєстратор в Київ у цей суд, і спілкувався із секретарем суду, і сказали, що це рішення не вступило в законну силу. І на цьому рішенні суду не було печатки, що воно вступило в законну силу. Усе це робиться з таким поспіхом, бо другою стороною подана апеляційна заява», - розповідає ситуацію начальник реєстраційної служби Шацького районного управління юстиції.
Як розповів Віктор Цвид, питання контролював сам начальник реєстраційного відділу Головного управління юстиції області Сергій Передон. Зі слів керівника районної служби, той йому постійно телефонував, всіляко вмовляв переконати підлеглого внести зміни до справи, намагався говорити з самим реєстратором.
«Ну чинився тиск. Чинився, якщо так можна оцінювати. Він на мене там особливо не тиснув, але він до мене дзвонив і казав - скажіть свому державному реєстратору, хай прискорить процес внесення цих змін. І потім звертався до мене - ну, можна сказати, що не з тиском, а з проханням, щоб скоріше передав справу другому реєстратору, якого своїм наказом прислали з Луцька», - стверджує Віктор Цвид.
Як розповідає Віктор Цвид, в такий спосіб всупереч закону було змінено реєстр підприємства. Зміни до Єдиного реєстру юросіб та фізичних осіб-підприємців у Шацькій реєстраційній службі вносив призначений керівництвом реєстратор з Луцького району Олексій Ліщук.
Зараз реєстратор, який займався цією справою, відстороний від виконання службових обов'язків. А у його начальника згорів автомобіль. Віктор Цвид цей факт розцінює як погрозу у зв'язку з діяльністю довкола цього підприємства та сподівається на сумлінність правоохоронців, які розслідують цю справу і дадуть їй належну правову оцінку.
Тим часом наші джерела припускають, що до цієї справи напряму причетні і керівники ГУЮ в області. Виникає питання - чому на все це не реагує нова влада Волині і скільки ще часу на таке свавілля закриватимуть очі в Міністерстві юстиції.