Обмануті інвестори скандальної фірми «Глорія-Буд-Плюс» сьогодні пікетували Луцьку міську раду. Повідомляє інтернет-видання «Під прицілом».

Вимогою пікетувальників було посприяти їм у закінченні будівництва за власні кошти.

Нагадаємо, що цей об’єкт, а саме 3 багатоквартирні будинк зводила компанія «Глорія-Буд-Плюс». Громадяни вклали в будівництво кошти, однак, у 2008 році зведення комплексу зупинили, а фірма здала в експлуатацію лише першу чергу будівництва. Таким чином, без квартир та грошей залишилося багато вкладників. Правоохоронні органи довгий час шукали керівників підприємства «Глорія-Буд-Плюс», проте  знайти так і не вдалося. Крім того, у виконавчій службі знаходяться на виконанні рішення судів, які вони не можуть задовольнити, адже забудовник відсутній.

Заступник міського голови Лариса Соколовська сьогодні спілкувалась із ошуканими інвесторами.

«Дійсно в 2005 році було виділено земельну ділянку на будівництво нового мікрорайону. У 2006 році ви, всі тут присутні вже всі мали договори укладені із «Глорією-Буд-Плюс». Нас сьогоднішній день суд визнав ці договори некоректними. Але у 2008 році почалась криза по всій країні, і будівництво припинилося. Тому практично з 2008 року, коли загострилась ця проблема ми почали працювати в кількох напрямках, аби її розв’язати – відсудити майнові права на те, що встигли побудувати за ваші гроші; паралельно було створено кооператив «Луцький дім», який і мав би займатись вашою проблемою. Але у рішенні судів був і другий пункт – завершити це будівництво. З вашого боку це було справедливим рішенням суду. Але саме цей факт сприяв тому, що на сьогодні ми не можемо передати вам ці земельні ділянки, бо ми йдемо всупереч рішення суд і забираємо у «Глорії-Буд-Плюс» земельні ділянки. Бо через те у них буде нова мотивація, чого вони не можуть завершити будівництво», - пояснила Лариса Соколовська.

Також заступниця запропонувала громадянам вихід із ситуації.

«Ооскільки ви маєте майнові права, то управління капітального будівництва немає жодних майнових прав на цей об’єкт, тобто він не має, що передавати вам. Вам ще кілька тижнів назад пропонувалося звернутись до суду про визнання за вами права власності на незавершене будівництво. Або паралельно ми можемо прийняти рішення виконкому або міської ради про визнання вас забудовниками, тому що це ваше майно. Тоді на основі цього вам передається земельна ділянка, а проектний інститут готує вам проект на будівництво», - оголосила Соколовська.

Голова кооперативу «Луцький дім» Володимир Головчук заявив, що нічого змістовного у пропозиції Лариси Соколовської не почув.

«Ви для людей сказали дуже гарні слова, а для мене ви не сказали нічого нового. Я вас прошу ви мені віддайте документи і за рік добудую цей об’єкт», - обурюється Головчук.

Один із протестувальників пан Любомир запевнив усіх присутніх у тому, що «Глорія-Буд-Плюс» насправді є лише інвестором, а не замовником.

«Але ви зрозумійте, що «Глорія-Буд-Плюс» ніколи не була забудовником, бо замовник і забудовник це одне і те ж саме. Вона була тільки інвестором, а забудовником був УКБ. Тільки тепер УКБ не хоче надалі бути забудовником невідомо чому. Вони ж працювали паралельно і здали першу чергу, а тепер коли немає Глорії то немає і будівництва. Але ми готові бути інвесторами, тільки УКБ ніяк не погоджується далі будувати», - заявляє Любомир.

А також дивується чому місцева влада у співпраці з громадою не хоче покращити стан міста.

«Чому ви не хочете з нашою допомогою зробити з цього гадючника нормальне місто!».

Крім того, пікетувальник наголошує на тому, що згідно з законом незакінчене будівництво не можна комусь передати, а тому уся судова тяганина закінчиться нічим.

Люди навіть намагались блокувати двері, аби не випустити представників влади та УКБ без конкретних відповідей та рішень.

Володимир Головчук пропонує і свій вихід із ситуації.

«Немає Глорії, то визнавайте об’єкт безхозним розваліть його і віддайте мені цеглу. А я вже з неї побудую. Тим більше, що може тоді Глорія б об’явилась, хоча б, щоб вимагати гроші чи якісь права на перші поверхи».

Крім того, що люди ніяк не можуть завершити будівництво є ще одна проблема. Будинок, який був зданий у першу чергу вже майже придатний до життя. Зупиняє те, що будівля не підключена до світло-, водо- та газопостачання.

Інвестори вже навіть пробували жити в будинку – зробили ремонти, позавозили меблі та техніку, однак без комунікацій це вкрай важко, та практично неможливо.

За словами громадян УКБ не хоче надсилати офіційний лист, згідно з яким мешканці нарешті зможуть розпочати роботи по проведенню мереж газопостачання.

«Ви кажете вам треба листа від УКБ для того, аби провести газ, але ж і тут не все просто. Тому коли ви получите цей проект, то все одно жодна організація не почне ніяких робіт без декларації на початок будування. Якщо це вкрай необхідно, то я напишу вам той лист», - пояснив начальник УКБ Леонід Карабан.

Після півторагодинних сперечань він таки погодився лишитись замовником у будівництві, і на вимогу пікетувальників підписав письмову згоду.

«Я таки буду виступати замовником лише для того, щоб зняти напругу. Але сьогодні ми маємо визначитись хто ж є власником перших поверхів? Ми зараз почнемо добудовувати, а потім прийде ще кілька власників і скажуть, що це ви тут будуєте? Для цього треба знайти ту «Глорію-Буд-Плюс» і визнати її банкрутом, тоді ви зможете продати перші поверхи і повернути собі якісь кошти», - переконує Леонід Карабан.

Згодом, до міської прийшов і сам голова Микола Романюк. Почав з’ясовувати  суть проблеми і повідомив, що запросив на зустріч представників міської прокуратури та УМВС.

Старший слідчий СВ МВ УМВС Аркадій Найдич заявив, що офіційно директора «Глорії-Буд-Плюс» Ростислава Софронюка не оголошено у розшук, оскільки його вина ще не доведена. Також, з його слів стало зрозуміло, що у Львові буде проводитись судово-будівельно-технічна експертиза і лише за її висновками можна буде довести чи спростувати вину Софронюка.

Заступник міського прокурора Сергій Мазурок повідомив, що будуть готуватись документи для позову в суд, де прокуратура виступатиме на стороні громади.

Коли ж будуть висновки експертизи та рішення суду по цій справі, за словами мера Луцька Миколи Романюка він ініціює позачергову сесію Луцькради де буде прийматись рішення про передачу обманутим вкладникам будівництва у власність.

Після двогодинних переговорів, сварок та суперечок люди знову почули обіцянки щодо вирішення ситуації і лише після цього розійшлись.