Міська влада оперативно відреагувала на звернення громадських організацій чорнобильців щодо проблеми, яка виникла у зв’язку з неузгодженістю в законодавстві: міські аптечні пункти припинили відпускати ліки громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, за пільговими рецептами. Пише Про Ковель.

З цього приводу було проведено дві зустрічі, на яких були присутні представники благодійного фонду «Інваліди Чорнобиля», громадської організації «Союз Чорнобиль України», фонд «Інваліди Чорнобиля Волині».

А також керівники відділу охорони здоров’я, управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету міської ради, аптечних установ та податкової інспекції, - повідомили у Ковельському міськвиконкомі.
Заступник міського голови Ігор Прокопів поінформував присутніх про те, що згідно Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», особи, які мають І, ІІ і ІІІ категорії та діти зі статусом постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, мають право на безплатне придбання ліків за рецептами лікарів.

Громадяни, які придбали лікарські засоби в аптечних закладах з торгівельною надбавкою не більше 10% до оптової ціни виробника (митної вартості), подають заяви до управління праці та соціального захисту населення оригінал пільгового рецепту зі штампом «Відпущено» разом з оригіналом касового чека.
У зв’язку з прийняттям Закону України «Про запобігання фінансовій катастрофі та створення передумов для економічного зростання в Україні», з 1 квітня 2014 року введено податок на додану вартість у розмірі 7% по операціях з постачання лікарських засобів. Це викликало у представників аптек ряд питань, які потребують роз’яснення. На сьогодні аптечні установи міста призупинили відпуск лікарських засобів за пільговими рецептами лікарів особам, потерпілим внаслідок аварії на ЧАЕС. Такі дії викликали обурення серед чорнобильців, яким ліки вкрай необхідні.
Присутні на нараді висловили своє бачення проблеми, проте вирішити її місцевому рівні не можливо. У законодавстві немає чітких роз’яснень щодо відшкодування коштів за пільговими рецептами, нема й механізму врахування відшкодування 7 % ПДВ.
Заступник міського голови Ігор Прокопів звернувся до представників аптечних установ з розумінням віднестись до проблем чорнобильців та ситуації, що склалася, і ні в якому разі не допускати відмови у придбанні ліків. Враховуючи інформацію, що була озвучена представником громадської організації «Союз Чорнобиль України», про те, що ряд аптек міста Ковеля взагалі відмовляються обслуговувати громадян, котрі звертаються щодо придбання ліків за пільговими рецептами, Ігор Ярославович наголосив на недопустимості порушення законодавства фармацевтами. Було прийнято рішення звернутися з листами щодо надання роз’яснень у відповідні комітети Верховної Ради, Кабінет Міністрів України.
Як стало відомо, Верховна Рада України з третьої спроби ухвалила урядовий закон про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо усунення окремих неузгодженостей норм законодавства (№4645). На переконання уряду, прийняття зазначеного закону зумовлено необхідністю удосконалення окремих положень діючого законодавства, усунення подвійного трактування окремих його норм. Зокрема, з поміж іншого, законом пропонується здійснити редакційну правку з метою усунення подвійного трактування норми стосовно оподаткування ПДВ операцій з постачання лікарських засобів та виробів медичного призначення за ставкою 7%. Зокрема, уточнити, що за ставкою 7% оподатковуються «операції з ввезення на митну територію України та постачання на митній території України» лікарських засобів і виробів медичного призначення;запровадити обов’язкове оприлюднення списку платників ПДВ, які отримують відшкодування з Державного бюджету України.