З самого ранку на держпідприємстві «Волиньвугілля» жваво обговорюють нове кадрове призначення. Директор шахти №9 Михайло Гарбузюк, який зараз перебуває у Києві, повернеться звідти «генералом» і очолить волинське вугільне об'єднання. 

Про це «Нововолинську діловому» повідомили одразу два достовірних джерела.

Микола Клюка, який рівно 11 місяців, із 17 травня 2013 року, виконував обов'язки гендиректора ДП, стане першим заступником Гарбузюка — технічним директором. 

Михайлові Гарбузюку 49 років. Волинянин, із родини шахтаря.
Був депутатом Нововолинської міськради у 2006-2010 рр. (пройшов туди як член Народного Руху).

Його рідний брат Володимир очолював на Львівщині шахту «Степова», а згодом — ДП «Львіввугілля». Після звільнення з цієї посади працював заступником директора центральної збагачувальної фабрики, що у селищі Соснівка поблизу Червонограда.

Володимир Гарбузюк, як стверджували у львівських ЗМІ, доводиться чоловіком сестрі дружини колись дуже впливового Олександра Францишка, який був у 2007-1010 роках першим заступником міністра вугільної промисловості, а заразом мав бізнес-інтереси у Червоноградській ЦЗФ.

Про трудові досягнення нового гендиректора ДП «Волиньвугілля» розкаже його прес-служба. А от мені Михайло Леонідович запам'ятався специфічним рекордом. Із 7 місяців після призначення керівником шахти «Бужанківська» він фактично відпрацював лише 2!
 

Ось що писала я колись у газеті «Народна справа»:

«11 січня 2008 року пана Гарбузюка призначили в.о. директора «шахти «Бужанківська». 15 березня він захворів на 2 місяці. Одразу по тому пішов у відпустку на 45 днів — мусово ж було оздоровитися! Під час відпочинку знову взяв лікарняний — на 2 тижні. До роботи став аж 16 липня. А 17-го знову захворів і нездужав цілий місяць… аж доки на «Волиньвугіллі» шляхом складних інтриг не змінилося керівництво! 

Щойно перший заступник міністра Францишко сповістив нововолинців про звільнення А.Заболотнього і призначення П.Солонинки в.о.гендиректора ДП «Волиньвугілля», сталося диво зцілення на «Бужанській»! Вийшов нарешті на роботу в.о. директора шахти М.Гарбузюк.

Його брат очолює ДП «Львіввугілля», де Солонинка був колись директором із комерційних питань. Татмешні шахти з року в рік справно возять чорне золото у Соснівку. Орендарі збагачувальної фабрики на цьому добряче заробляють. Тепер вони, либонь, нагнуть і волинян...»


Орендарями державної ЦЗФ були, як докопалися журналісти, вельми впливові люди та їхні родичі. Зокрема, пан Францишко — через фірму «Львівсистеменерго».

Прогнозую, що тіньові схеми видобутку, збагачення й реалізації вугілля, які активно працювали на Волині та Львівщині наприкінці 2000-х років і дещо змінилися за часів уряду Януковича, з приходом на ДП «Волиньвугілля» нового «генерала» відновляться й набудуть іще цікавішої форми.

Читайте також: Гендиректор «Волиньвугілля» не виходить на роботу вже понад 13 місяців