У січні–березні у сільському господарстві Волині отримано продукції на суму 656,3 мільйона гривень, що на 7,9% більш ніж торік, - повідомляє прес-служба Головного управління статистики краю.

Сільськогосподарські підприємства наростили виробництво на 20,5%, господарства населення, які виробили 59,1% загального обсягу аграрної продукції, – на 0,7%. За темпами виробництва Волинь посіла 7 місце, за обсягом виробництва в розрахунку на одного жителя – 5 місце в державі.

Станом на 1 квітня господарства всіх категорій посіяли ярі культури (з урахуванням пересіву по загиблих озимих і багаторічних травах) на площі 43,7 тисячі гектарів. Зернові та зернобобові культури (без кукурудзи) по ярому клину посіяні на площі 31,6 тисячі гектарів, що становить 72,5% від посіяного, цукрові буряки (фабричні) – 5,1 тисячі гектарів (11,7%).

Сільськогосподарські підприємства яриною засіяли 24,3 тисячі гектарів, що становить 55,6% всіх посівів області.

У тваринництві реалізовано на забій 38 тисяч тонн худоби та птиці (у живій вазі), що на 20,3% більше, ніж торік, майже 88 тисяч тонн молока (на 0,9% більше), 30,8 мільйона штук яєць (на 4,8% більше).

У структурі реалізації худоби та птиці на забій аграрними підприємствами домінувала частка птиці, яка становила 83%.

Обсяги реалізації худоби та птиці на забій наростили сільськогосподарські підприємства 14 районів. Понад 91% реалізованої худоби та птиці припадає на Володимир–Волинський, де збільшили обсяги на 43,6%, Турійський (на 38%), Горохівський (на 18,1%) та Локачинський (на 0,6%) райони. Саме тут здійснюють діяльність великі птахівничі підприємства ПАТ «Володимир–Волинська птахофабрика» та ТзОВ «Птахокомплекс «Губин», які й збільшили реалізацію птиці на забій».

Виробництво молока зросло в сільськогосподарських підприємствах 6 районів, найсуттєвіше – в Локачинському (на 45,9%), Турійському (на 16,6%) та Володимир–Волинському (на 12,2%). Майже 66% молока одержано агроформуваннями Луцького та Горохівського районів, де наростили його виробництво. Найбільшими виробниками є підприємства «Городище», «Рать», «Дружба» Луцького, імені Шевченка Горохівського та «Прогрес» Володимир–Волинського районів. Середній надій молока, в розрахунку на середнє поголів’я корів молочного стада, збільшився на 101 кілограм і становив 1021 кілограм. За цим показником аграрні підприємства посідають 15 місце в Україні. Ріст продуктивності забезпечили підприємства 9 районів, але суттєвий вплив на загальнообласний показник мало підвищення середнього надою у Локачинському (на 502 кілограми) та Володимир–Волинському (на 145 кілограм) районах. Найвища продуктивність спостерігалась у господарствах Локачинського (1776 кілограм), Володимир–Волинського (1510 кілограм), Луцького (1445 кілограм) та Горохівського (1267 кілограм) районів. Більше 2,3 тисячі кілограм від корови отримали у агроформуваннях «Україна» Локачинського та «Рать» Луцького районів.

Аграрні підприємства (крім малих) продали власно виробленої продукції на 11,6% більше, ніж торік, у т.ч. продукції рослинництва – на 3,2%, продукції тваринництва – на 15,5% більше.

Середні ціни продажу за всіма напрямами реалізації за січень–березень цього року порівняно з минулим зросли на 1,7%, у т.ч. продукції рослинництва – на 3,4%, тваринництва – на 0,7%.

Читайте також: Цьогоріч волинські аграрії виробили продукції на 656,3 мільйона