Головне управління ветеринарної медицини у Волинській області здійснило закупівлю препаратів для профілактики сказу майже на 9,5 мільйонів гривень. Пише інтернет-видання «Під прицілом».

Нагадаємо, що у 2012 році Україна і ЄС створили буферну зону біля кордонів країн ЄС для того аби уникнути поширення сказу на їхні території.

Для профілактики та лікування сказу у диких тварин використовують вакцину «Броварабіс V RG».

Виготовляють вакцину українське ТОВ «Укрветпромпостач». Окрім цього виробником даної вакцини міг бути ПАТ «Запоріжзооветпромпостач», однак у них немає економічної можливості.

І тому уже третій рік ТОВ «Укрветпромпостач» є єдиним учасником, а через це і переможцем тендерів на державну закупівлю препаратів. Згідно з даними «Вісника державних закупівель» за останні п’ять років ТОВ «Укрветпромпостач» виграло тендери на 113,28 мільйонів гривень.

Зауважимо, що держзакупівля вищезгаданої вакцини фінансуються з Держбюджету, принаймні так зазначено у Держреєстрі та на сайті Головного управління ветеринарної медицини у Волинській області.

Однак, за словами головного ветеринара області Богдана Лозинського фінансування закупівель проводиться за кошти ЄС.

На питання чи є якась альтернатива таким дорогим препаратам начальник Головного управління ветмедицини області зауважив, що можна вакцини купувати закордоном, однак за три останні роки не надходило жодних пропозицій від іноземних компаній на участь у тендері.