На Волині АМКУ рекомендував суб’єктам господарювання, що діють на ринку реалізації пального, встановити економічно обґрунтовані ціни.

Про це повідомили у прес-службі тервідділення Антимонопольного комітету України.

Фахівці АМКУ проаналізували цінову ситуації на ринку роздрібної реалізації світлих нафтопродуктів. Вони встановили, що починаючи з першої декади лютого по 16 квітня відбулось подорожчання бензину різних марок на 30-50%.

Згідно з даними роздрібних реалізаторів світлих нафтопродуктів, на ріст цін протягом даного періоду вплинуло ряд чинників, серед яких збільшення курсу євро та долара США,  акцизу на бензини та дизпаливо.

Отже, існують об’єктивні фактори, які спричиняють підвищення роздрібних цін на світлі нафтопродукти. Водночас, поряд з цими факторами є ймовірність появи суб’єктивних факторів, зокрема, можливості використання ринкової влади та узгодження конкурентної поведінки, дії учасників ринку щодо встановлення однакових або близьких за розміром цін на моторні бензини та дизельне пальне, які можуть мати негативний вплив на конкуренцію.

У зв’язку зі зниженням курсу долара, АМКУ надало обов’язкові для розгляду рекомендації суб’єктам господарювання (ПП «Айслаг», ТзОВ «МДФ-Універсал», ПП «ТК Укр-Петроль», ТзОВ «ТД Аветра», ТзОВ «ТД Нафтопродукти», ТзОВ «Аргос СП») для приведення цін роздрібної реалізації моторних бензинів та дизпалива до економічного обґрунтованого рівня, що відповідає умовам функціонування конкурентного ринку.

Читайте також: Ціна бензину становитиме 16 гривень за літр