Основними причинами збільшення роздрібних цін на ліки в аптеках є ріст оптово-закупівельних цін та збільшення грошового розміру торговельної надбавки. Пише Інформаційне агенство Волинські новини.

Про це повідомила завідувач Сектору в області Державної інспекції України з контролю за цінами Вікторія Темчишина.

Однак, вона наголосила, що розмір надбавки у відсотковому вимірі не перевищує граничний рівень, а тому підприємства працюють згідно з вимогами законодавства Укаїни.Окрім того, з 1 квітня 2014 року введено сплату ПДВ на ліки та вироби медичного призначення. Відтепер, потрібно сплачувати 7% з операцій з постачання лікарських засобів, дозволених для виробництва і застосування в Україні та внесених до Державного реєстру лікарських засобів, а також з постачання виробів медпризначення за переліком, затвердженим Кабінетом Міністрів України.

Вітчизняні ж медпрепарати ростуть у ціні через збільшення вартості імпортної сировини, яка використовується у виробництві, та паливно-мастильних матеріалів.

На це виконувач обов’язків голови Волинського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України Сергій Луговий запропонував підприємцям, які діють на зазначеному ринку, на певний час зменшити рівень торгівельної надбавки, переглянувши цінову