Незважаючи на щільний графік роботи Волинського обласного військового комісаріату, персонал цієї військової установи працює й у контексті підвищення власних професійних навичок. У першу чергу це стосується військовослужбовців, які призвані до лав ЗС України у ході часткової мобілізації. Про це пише Інформаційне агентство Волинські Новини.

У відповідності із затвердженим графіком, в облвійськкоматі відбуваються збори та заняття, під час яких особи призвані із запасу надолужують знання та навички у різних галузях військової справи.

«Українська держава і її Збройні Сили зараз переживають непростий час, адже через високу ймовірність військової агресії з боку Російської федерації в країні діє особливий стан. В таких умовах перед нашою армією стоять часто складні, непрості, проте дуже важливі завдання із захисту національної безпеки, виконання яких значною мірою покладається на багатотисячний особовий склад. Щоб військовослужбовці краще розуміли значення тієї місії, яку вони покликані виконувати, керівництво Волинського обласного комісаріату провело з солдатами, сержантами та офіцерами виховне заняття», – говорить заступник обласного військового комісара по роботі із особовим складом підполковникВолодимир Боднарук.

До слова, офіцер також особисто регулярно проводить заняття. Адже надзвичайно важливим моментом військової служби, без якого неможливо отримати перемогу, є підтримання бойового духу, формування в особового складу свідомості захисника Батьківщини. Офіцер наголошує, що не менш важливим аспектом у формуванні мотивацій військовослужбовців до виконання службових обов’язків є обізнаність особового складу щодо подій в державі, основних аспектів політичного життя в Україні та за її межами. Для проведення такого роду занять відділенням по роботі із особовим складом здійснюється аналіз воєнно-політичної, суспільно-політичної та бойової обстановки в країні.

Самоідентифікація військовослужбовця у колективі базується на декількох чинниках, один з яких – військова дисципліна та дотримання вимог чинного законодавства України. Зокрема – Статутів ЗС України. Фактично, вимоги цього основного документа, за яким функціонує великий та складний державний організм під назвою «армія», має носити не формалізований характер. А навпаки, бути системним та ґрунтовним.

«Це мають чітко усвідомлювати усі солдати та офіцери. І ті, хто проходив службу у лавах ЗС України, і ті, хто лише віднедавна вдруге одягнув військовий однострій. Вимога необхідності відповідального ставлення до військової служби та недопущення військовослужбовцями порушення дисципліни, як на території військових об’єктів, так і за їхніми межами є цілковито виправданою. Адже у сучасних умовах кожен солдат, сержант чи офіцер безпосередньо представляє Збройні Сили у суспільстві, формує позитивний чи, навпаки, негативний образ захисника Вітчизни серед населення. Тому одягаючи форму, кожен військовослужбовець своє поведінкою має подавати лише гарний приклад для інших, демонструючи власну підготовленість, виваженість і патріотизм», – говорить офіцер.

Іншим важливим аспектом проведення занять є роз’яснення найважливіших розділів Статутів Збройних Сил України та навчання особового складу особливостей поводження зі зброєю.

Про це військовослужбовцям нагадав підполковник Андрій Кузьма. Зокрема, офіцер наголосив на важливості знання кожним військовослужбовцем тактико-технічних характеристик особистої зброї. А також закликав завжди неухильно дотримуватися правил безпечного поводження із вогнепальною зброєю не лише під час практичних занять на вогневому рубежі, але й у навчальних класах. До того ж, важливим є аспект правил застосування зброї у бойових ситуаціях.

Про це, під час заняття з військовослужбовцями, розповів старший офіцер відділу Територіальної оборони майор Роман Зарівняк. Він довів до присутніх вимоги керівництва оборонного відомства щодо того, коли і за яких обставин військовослужбовці можуть і мають повне право застосовувати зброю. Перелік таких випадків, зокрема, чітко визначений у статуті гарнізонної та вартової служби ЗС України. Майор наголосив наскільки важливо дотримуватися основних вимог законодавства під час несення служби, адже якщо цього не робити, то санкції до порушників закону досить суворі. Аж до застосування кримінальної відповідальності. Втім, вищим командуванням також можуть бути передбачені інші законні способи застосування зброї, у разі виконання військовослужбовцями завдань під час антитерористичних, або стабілізаційних операцій.