Чотирнадцять активістів із Волині відправились до Харкова, щоб дізнатися, з яким насправді настроєм тут живуть люди і наскільки свідомо реагують на останні події в державі. Про це пише ІА ZIK.

Там вони дійшли висновку: пам’ятник Леніну у тих краях і донині є символом стабільності, а заспівати Гімн чи вивісити український прапор в оселі наважиться далеко не кожен житель. Харків’янам бракує єдності і в думках, і у вчинках, але ситуацію можна змінити.

Про це йдеться у сюжеті журналіста перших західноукраїнських новин «Огляд дня» (щобудня о 21:00 на телеканалі ZIK) Лариси Літвицької.

Перше, що вразило туристів із Луцька – у Харкові дуже багато правоохоронців. Волинську «Самооборону» зустріли просто на в’їзді у Харків, ретельно перевірили речі й зробили копії усіх документів.

«Спочатку до нас поставились негативно. Перевірили по всіх базах: і українських, і російських. Але наприкінці ми потисли один одному руки. Це була перша і одна із найбільших перемог», – згадує представник «Самооборони» Волині Сергій Рижков.

Також активісти вважають, що харків’яни не агресивні, але мало цікавляться тим, що зараз переживає Україна. Громадську думку формують російські телеканали, тому більшість тут боїться втратити роботу. Ще частина за прояви націоналізму лякається фізичної розправи.

«Я сподіваюсь, що головний посил, який ми мали їм донести, ми донесли і вони його зрозуміли. У першу чергу, не треба боятися. Потрібно зрозуміти, головна наша зброя – не палиця, дубинка чи автомат. Головна зброя – це дійсно слово», –розповів керівник бойової реферантури «Самооборони» Волині Андрій.

На привітання «Слава Україні!» у Харкові відповідь отримаєш, але не дуже впевнену. Все українське для харків’ян – поки що майже подвиг, кажуть «самооборонівці». Однак поза Україною переважна більшість харків’ян себе не уявляє.