Громадські активісти вважають, що прокуратура Нововолинська і Державна міграційна служба можуть свідомо гальмувати справу по встановленню законної вартості виготовлення закордонних паспортів у 170 гривень, - пише Нововолинськ діловий.

Про це заявили представники місцевої Самооборони.

Активісти неодноразово вимагали від чиновників залишити у вартості виготовлення документу для виїзду закордон лише сплату мита. Як відомо, Верховний Суд України ще в грудні минулого року виніс аналогічне рішення. Проте виготовлення паспорта для нововолинців і досі коштує майже 380!

Ще 28 березня активісти звернулися із відповідною заявою до екс-прокурора Нововолинська Олексія Решетника, а також до генпрокурора Махніцького. Мешканці гірничого міста вимагали перевірити факт незаконності стягнення додаткових коштів, припинити злочинні дії посадових осіб Державної міграційної служби та притягнути винних до відповідальності.

ПРОКУРАТУРА ЗНОВУ «ПРОЗРІЛА»?!

Аж раптом 15 квітня до активістів надійшла відповідь із прокуратури за підписом Юрія Сєчки. У ній йдеться про встановлені порушення і подання з вимогою притягнути посадових осіб до дисциплінарної відповідальності.

Оце й усе? – дивуються активісти. – Це ж просто чергова відписка!..


Нагадаємо, що порушення встановлені прокурорською перевіркою діяльності ДМСУ в Нововолинську насправді носять системний характер.

Адже ще у серпні минулого року той самий Юрій Сєчка на посаді заступника міського прокурора заявляв про результати схожої перевірки діяльності міграційної служби. Встановлено порушення і зроблено подання. І які ж результати прокурорського втручання? Як бачимо нині – малоефективні, аби не сказати більш емоційно…

http://www.youtube.com/watch?v=5j9Utmd0aCU


«Всі акти законодавства, які визначають платежі, залишаються чинними, - роз’яснював цінову політику нашому кореспонденту начальник Державної міграційної служби у Нововолинську Василь Зозуля. – Ми керуємося двома постановами та відповідним декретом Кабміну. Вони вказують на те, що вартість оформлення паспорта громадянина України для виїзду закордон складає 375 гривень 15 копійок, з яких 170 грн становить держмито, 87,15 грн  послуга оформле
 377 грнння та 120 грн вартість бланку. Документ виготовляється протягом місяця.


У випадку пришвидшеного оформлення вартість послуги зростає до 634,30 грн, але й видача відбувається за 10 робочих днів.»
 
ЗОЗУЛЯ, ЧАО?
Натомість представники Самооборони Нововолинська заявляють, що прокуратура мала би вжити реальних заходів щодо зупинки та недопущення порушень в подальшому, вимагають і негайного звільнення посадових осіб місцевого сектору ДМСУ. Адже наразі захисники прав і свобод громади займаються лише констатацією порушень та доволі поблажливими вимогами притягнути винних до дисциплінарної відповідальності.

Активісти вважають, що за незаконні стягнення посадовці мусять нести відповідальність кримінальну. Адже вони цілком свідомо не виконували відповідне рішення Верховного суду. Це тягне за собою відповідальність, установлену Кримінальним кодексом України, згідно з частинами 2 та 3 ст.382 якого:

- умисне невиконання вироку, рішення, ухвали, постанови суду, вчинене службовою особою, карається штрафом від семисот п'ятдесяти до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк від двох до п'яти років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років;

- ці ж дії, вчинені службовою особою, яка займає відповідальне чи особливо відповідальне становище, … або якщо вони заподіяли істотну шкоду охоронюваним законом правам і свободам громадян, державним чи громадським інтересам, - караються позбавленням волі на строк від трьох до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Чи буде вжито жорстких заходів у боротьбі із незаконними поборами в міграційній службі дізнаємось уже незабаром.

Активісти кажуть, що готові діяти не лише на словах…