В обласному управлінні лісового господарства і мисливства  вкотре намагалися створити громадську раду. 

Відкриваючи зібрання, координатор «Правого сектора» Волині Павло Данильчук підкреслив:

   - Найближчим часом буде призначено нового  начальника обласного управління лісового господарства і мисливства,  колишній керівник змушений був під тиском громадськості піти з посади. Новостворена громадська рада допомогла б лісовій галузі боротися з корупцією, яка набула великих масштабів. Цю раду треба створити уже сьогодні, вибрати її керівництво.

    Дискусія щодо структури самої ради, її повноважень і функції, хто може входити до її складу велася довго. Керівник юридичної служби Євген Багацький підкреслив, що основна роль такої ради – наглядова і рекомендаційна. Представник «Правого сектора» Ігор Семенюк наголосив, що «найактивнішу участь у створенні громадської ради повинні брати ті громадські організації, які найактивніше проявили себе під час революційних подій». Один з  координаторів  створення громадської ради Анатолій Литвинчук зауважив, що «центральна влада управління лісового господарства була доведена до диктатури», корупціонери використовували лісові багатства для власної наживи, щорічно знищувались великі площі лісів. Що ж, йому видніше, не так давно він був керівником одного з лісгоспів у Рожищенському районі, сам притягувався до відповідальності. Досвід, як кажуть є багатий, можна і громадською радою покерувати…

         Як на нашу думку, організаційна структура ради залишилась невизначеною.  Виникає побоювання, що  вона може стати «придворною прислугою» для керівників управління, а підприємці, які будуть входити до її складу, зможуть лобіювати свої комерційні інтереси. Дивним виглядало й те, що на організаційному засіданні громадської ради не було жодного представника обласного управління лісового господарства і мисливства. Чи не вийде так, що громадську раду «посватають» керівникам управління без їх відома.

      Напевне, пора виростати з коротких штанців революційних контролерів. На кожен випадок корупції намагаються створити нову громадську раду. У нас всі виробничі і соціальні сфери корумповані, доведеться формувати сотні громадських рад! А чи не правильно було б створити потужну, солідну Волинську обласну громадську раду, запросити до них людей моральних, зокрема, фахівців, експертів, науковців, спеціалістів, правників, журналістів, які б здійснювали громадський контроль за всім, що діється в області. Діяльність такої громадської ради варто було б розділити за галузями чи сферами виробництва, соціальними напрямками. Повноваження такої громадської ради могла б затвердити сесія обласної ради. Для зв’язку з громадськістю новостворена рада повинна мати свою приймальню, свій сайт, налагодила б тісні зв’язки із ЗМІ. Подібний досвід можна було б запозичити у львів’ян, де діє «Громадський форум», чи в сусідній Польщі, де вплив громади на суспільне життя є вагомим. А поки що маємо те, що маємо, фактично топчемося на місці, ніхто не знає, як налагодити дієвий суспільний контроль.

       В громадську раду при управлінні лісового господарства і мисливства увійшло 15 осіб, керівників оберуть наступного тижня.

   Ярослав АНДРУСЯК